Krönika: Zlatan Ibrahimovic pensionerade tvivlarna

bet365

Hektor Säll reflekterar över Sveriges avancemang till EM 2016

Sverige, Sverige, Sverige, var ska man börja? Sveriges chanser var borträknade, Zlatan Ibrahimovics landslagskarriär var nedräknad – men tvivlarna får räkna vidare. När det svenska folket som minst trodde på Ibrahimovic klev han fram två gånger om på Parken, en gång på Friends Arena, och skickar Sverige till EM efter ett tungt kval som slutar i dur.

När Sverige lottades mot Danmark i playoff-lottningen jublade inte direkt svenskarna. Långt ifrån. Danmark var det lag som många ansåg var det bästa av de oseedade lagen, och om flera redan tvivlade på det ”sämsta landslaget någonsin” förstärktes de av flera andra. Jag var en av de som anslöt, jag trodde inte att dagens svenska landslag skulle palla trycket att rycka upp sig och slå ut ärkerivalen från syd.

Men oj så fel man kan ha. Jag har redan uttryckt min glädje över landslagets prestation på Friends Arena i min förra krönika, men ingen av de känslorna jag kände är ens i närheten av den glädje jag känner nu. Visserligen var jag inte på plats, men det spelar ingen roll. Jag är bara glad över det, för då kunde jag se reprisen på Zlatan Ibrahimovics frispark om och om igen.

Och på tal om Zlatan, vilken fantastisk fotbollsspelare han är. Han hyllas världen över som en absolut superstjärna och som en av världens bästa, men trots det känns det som att han inte får det beröm han förtjänar här i Sverige. Han ligger på delad förstaplats i skytteligan i Ligue 1, tvåa i assitligan, och ändå har man mage att påstå att vår fotbollshjälte ”är slut”. Han har gjort 12 av Sveriges 19 mål i kvalet, och ändå nedvärderar man hans betydelse för landslaget. Han skickade inte bara danskarna i pension, han skickade även tvivlarna dit.

En annan oförtjänt kritiserad spelare är Kim Källström. En så bolltrygg spelare som är så säker i passningarna borde inte få den skit som han får på sociala medier och av fotbollsexperter. Han var lika viktig som Ibrahimovic, eller vad skulle ni säga om Sveriges chanser om han inte hade mirakulöst, och minst lika heroiskt, räddat bollen från att eventuellt gå in och från de framstörtande danskarna som jagade bollen. Dessutom slog han hörnan perfekt till Ibrahimovics första mål, det så viktiga ledningsmålet.

Det här är inte första gången svenskarna gör det omöjliga, men varför tvivlar vi fortfarande? Varför tvivlade jag inför kvalet? U21-laget vann för fasen EM i somras, Sverige har hämtat igen 4-0 till 4-4 mot Tyskland och har stått för många fler otroliga insatser under Erik Hamrén. Varför kan vi inte bara ovillkorligt stå bakom vårt lag, som står för dessa minnesvärda och historiska ögonblick.

Och varför har vi så lite tro på Erik Hamrén? Jag är en utav de som har velat se honom lämna sitt uppdrag, men varför då egentligen? Resultaten har inte alltid funnits där, men det är även spelarnas ansvar. Att man inte hamnar topp två i kvalgruppen är ingen flopp, utan Österrike och Ryssland har mycket bättre spelare och ska vara bättre än Sverige. Det hade varit en skräll om Sverige skulle hamna topp två, det vågar jag säga och stå för.

Han har tagit till sig kritik och utvecklats. Precis som spelare lär sig av misstag gör tränare det också. Hamrén ger nu formstarka spelare i Allsvenskan chansen, han har plockat upp de bästa spelarna från U21-EM till A-landslaget (även om jag saknar Ludwig Augustinsson). Att man påstår att han borde byta ut halva startelvan med några matcher kvar av kvalet är bara korkat, utan det är en generationsväxling som ska ske när så mycket inte står på spel. Spännande talanger behöver inte vara effektivare än rutinerade veteraner som vet vad som krävs och vad som står på spel.

Så hur många gånger ska Hamrén behöva motbevisa oss för att vinna vårt förtroende? Han har vunnit mitt i alla fall, det vågar jag säga.

Vi måste alltså börja tro på vårt landslag. Det spelar ingen roll hur mycket vi sjunger på matcherna, för om vi stampar på spelarnas självförtroende hjälper vi dem inte. Andreas Isaksson blir inte bättre om han jämt får höra hur dålig han är, oavsett om han står för en svag eller matchvinnande insats. Kim Källström kritiseras oavsett om han är dominant eller osynlig. Och Zlatan Ibrahimovic har blivit ifrågasatt, även om han vissa matcher bara råkar vara mänsklig. Ikväll var han Zlatan, och det svenska landslaget har förhoppningsvis vunnit vårt förtroende.

Nu tror vi på vårt lag i Frankrike nästa sommar, det förtjänar de – även Erik Hamrén.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply