Kan Rennes väcka liv i Ola Toivonen – och vice versa?

Det är mål! Toivonen kvitterar på sig själv – och Sverige tar ledningen med 3-2! Vad händer här, Ralf?!

Detta euforiska, redan klassiska, citat myntades av Lasse Granqvist, sekunderna efter att Ola Toivonen sköt in det förlösande 3-2 mot Holland på Råsunda. Året var 2011 och sommaren därpå väntade spel i EM tack vare det målet. Alla älskade Ola Toivonen.

Mycket har hänt sedan dess. När ett mediokert EM-slutspel i vilket Sverige åkte hem med svansen mellan benen väl var över så var Ola Toivonens glansdagar det också, fastslog man. Inte heller i Eindhoven, där han i flera års tid hade skämt bort PSV-fansen med notoriskt målskytte, var han lika uppskattad längre.
  Visst, klimatet där är tufft, men vilken idiot som helst förstod att Degerfors-sonen behövde en nytändning. Trots det så tog det en (målmässigt) rekorddålig höst i Eredivisie och intresset från en avslagen Ligue 1-klubb innan svensken lät flytta på sig.

Rennes, huvudstaden i regionen Bretagne, i departementet Ille-et-Vilaine (Källa: Wikipedia). Bekant med det? Tror väl knappast det. Namnet är i våra ögon mest känt för att vara klubben som blev språngbrädan för Kim Källströms och Andreas Isakssons framgångsrika (nåja) internationella karriärer. Fotbollslaget då?  Hm, låt oss formulera det så här; just nu hade man säkerligen glatts något otroligt åt av att återse Källström och Isaksson i laget. Det räcker så.

Ola Toivonen på plats i sin nya stad.

Med en femtondeplats i ligan så kommer Ola Toivonen inte att vara med om att tampas om någon placering på övre halvan inte, nej, det blir en kamp om överlevnad i Ligue 1. En kamp som garanterat kommer att vara ända in i det sista, men ändå en kamp som Rennes bör klara av.
  Men om det är samma Toivonen, som för tre år sedan skickade det svenska landslaget till mästerskapet i Polen och Ukraina, som ska göra det åt dem tror jag inte. För den Toivonen finns inte kvar. Han försvann någonstans på vägen.

Jag hoppas verkligen att jag har fel. Jag hoppas verkligen att jag kommer få käka upp mina ord, det vore en fröjd. Jag hoppas verkligen att Ola Toivonen hittar sitt sanna jag, någonstans i Bretagne, och sedan letar upp mig för att säga: ”Ha!”, rakt i mitt ansikte.

Men dessvärre tror jag verkligen inte det.
___________________________________________________________

I övrigt…

+ Gläds jag åt att Lyon tycks ha hittat formen igen, efter höstens långa svacka. Klubben har nu inte förlorat en tävlingsmatch sedan 1 december förra året – en svit som säkerligen kan hålla i sig några omgångar till, med tanke på deras tämligen enkla spelschema framöver.

+ Hörde jag något om att Christian Wilhelmsson öppnar för att flytta tillbaka till Sverige för spel i Mjällby. Trams! Följ strömmen och anslut till Ligue 1, ”Chippen” – jag är övertygad om att Nantes vill ha dig tillbaka.

+ Är söndagens toppmatch hyperintressant. Marseille gästar Monaco. Tunga poäng på spel där som kan komma att avgöra hela striden om Europa-platserna.
___________________________________________________________

– David Carlsson

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply