Begränsa satsningen och satsa ordentligt!

Nu är ännu en omgång färdigspelad i Frankrikes högsta division, och den kändes precis som den förra. Och den innan det. Så fortsätter det.

Ligue 1 i all ära, det kan vara en fantastisk liga – involverandes Europas största talanger, profiler och stjärnor (nåväl) – men den här säsongen har det underpresterats på tok för mycket, och på på tok för många håll. Ligan som i somras spåddes en nytändning, i och med PSG:s biljett till toppfotbollen, i form av miljardrika, arabiska oljedyrkare, har istället gått ett steg tillbaka i utvecklingen.
Majoriteten av lagen som medverkar i europeiska klubbturneringar har visat att de inte håller måttet. Både Montpellier och Lille ligger befinner sig på jumboplatsen i sina respektive grupper i Champions League, vilket ger en dålig bildan av ligan som helhet. Om de två av de tre bästa lagen från i Ligue 1 från fjol, som de lagen faktiskt var, inte kan mäta sig med klubbar från andra länder, är det inte något som inte stämmer då?

Jag skulle vilja likna situationen i Frankrike med situationen i vårt eget land, och vår egen liga, Sverige och Allsvenskan. Där har det, under mer än ett decennium, varit ett problem med att nå triumfer i Europa, och ibland med att ens nå Europa.
Varför? Jo, det är sällan vi har samma mästarlag två år i rad i Allsvenskan. Så har det börjat bli nu även i Ligue 1. Lyons dominans tycks vara över, och att ett lag som Montpellier går och tar hem trofén för att sedan totalt misslyckas säsongen därpå bevisar bara min poäng.

Om vi kastar blickarna mot de nationer som verkligen säkrar titlar i Europa, klubbmässigt, då? Vi börjar med England. Ligan där de till och med har ett ord för Manchester United, Liverpool, Arsenal och Chelsea – ”the Big Four” – gör det så rätt. Likaså Spanien, som förvisso bara har två lag som sticker ut ur mängden, Real Madrid och Barcelona. Men de når alla framgångar, med vissa undantag. De alla ligorna vet vilket lag som är värt att satsa på, och de satsar då ordentligt på just den klubben. Det är möjligt att det är roligare ur en supporters synvinkel att se fler och olika lag tampas om förstaplatsen varje säsong, men på det sättet kommer inte utvecklingen någonstans förutom nedåt.

Lösningen kan låta enkel i teorin, men är så mycket svårare att åstadkomma i praktiken. Men det är det enda sättet – satsa på en, kanske två klubbar och satsa ordentligt! För att få ut det maximala av potentialen i ett land är det nyckeln, och Ligue 1 måste inse att de inte har kvalitén nog att sprida ut satsningen på lag som Lille, Bordeaux, Marseille, Lyon, Montpellier, PSG etc. Det må fungera ett tag, men det är inte en långsiktig lösning, och långsiktigt är precis hur ligan måste tänka.

Håller ni med mig? Inte? Kommentera nedan, via Facebook eller skriv till mig på Twitter @DavisTTR

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply