Förändringar i fotbollslandskapet

Förändringar i fotbollslandskapet

De senaste tjugo åren har vi sett stora förändringar inom fotbollsvärlden, med allt från den kommersiella biten till hur vi analyserar spelare och följer matcher. Pengar och teknikens framfart har varit två nyckelspelare i sportens utveckling. Låt oss ta en närmare titt på några av de största skillnaderna vi ser på fotboll idag.

Transfermarknaden

När det engelska topplaget Chelsea värvade den dåvarande Liverpool-stjärnan Fernando Torres 2011 slog man rekord med en övergångssumma på 59 miljoner euro. På den tiden betraktades han som en av världens mest eftertraktade forwards och prislappen känns fortfarande ofantlig.

Förra sommarfönstret värvade Manchester United brasilianaren Fred från Shakhtar Donetsk för samma pengasumma. En spelare som inte alls betraktas med samma beundran och som under den större delen av säsongen lämnades utanför matchtruppen. Inför säsongen 2017/2018 stod Paris Saint Germain för den hittills dyraste värvning när de plockade in Neymar från Barcelona för hisnande 222 miljoner euro. Neymar blev världens dyraste fotbollsspelare över natten. Så ja, vi kan konstatera att priserna för fotbollsspelare skjutit i höjden på väldigt kort tid. Finns det någonting som pekar på att den utvecklingen skulle peka nedåt?

När det ska värvas spelare idag vägs det inte bara in vad de gör på plan, utan också vad de bidrar till sina klubbar ur ett kommersiellt perspektiv. En drömspelare gör mycket på plan, men säljer också tröjor och figurerar som ambassadörer till sponsorer. Ja, fotbollsmarknaden förändras och för att läsa mer om dagens fotboll med livescore kan du gå in på Fotboll.com, som är ett heltäckande fotbollsmagasin.

Kirurgiska analyser

En gång i tiden tittade vi främst på mål, assist och hållna nollor när vi bedömde fotbollsspelare. Idag ser det lite annorlunda ut, med massvis av olika stats. Vi kan titta på spelares maxfart, acceleration, arbetskapacitet, passningssäkerhet, antal skott per mål, täckta ytor på planen och mycket mer.

Den avancerade statistiken gör att vi enklare kan ifrågasätta stora spelare. Exempelvis slog Paul Pogba sitt personliga mål- och assistrekord den här säsongen, men han är samtidigt den spelare med sämst arbetskapacitet och går mest på planen i hela Premier League.

Hur vi följer matcher

Fotbollen har aldrig varit så lättillgänglig som den är idag. Med de tre tjänsterna Viaplay, Strive och C More kan vi i Sveriges se de flesta matcherna i toppligorna och Allsvenskan. Många söker sig också till piratsajter som strömmar världens alla matcher. Men vi följer dem också med hjälp av olika plattformar; på TV:n via Chromecast, datorn, mobilen, iPad:en och så vidare. När vi inte tittar på matcherna direkt kan vi fortfarande följa dem via statistik-appar, så som Livescore och Forza. Men också via bettingbolagen som punktmarkerar fotbollsmatcher från mängder av ligor. De uppdaterar oss med matchstatistik som ger oss en bild av hur det ser ut på planen.

Vilka är de största förändringarna du har märkt av inom fotbollen?

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply