bet365

Anklagelsen: Tyskland köpte VM 2006

Tyskland rapporteras ha köpt röster i valet till VM 2006

Ny dag – nya mutskandaler i FIFA. Tyska Der Spiegel kommer under fredagen med uppgifter som hävdar att det tyska fotbollsförbundet köpte röster när de tilldelades VM 2006. Upp till 6.7 miljoner euro ska ha betalats ut till fyra olika medlemmar i FIFAs exekutiva kommitté.

Det internationella fotbollsförbundet FIFA har under de senaste åren drabbats av en rad mutskandaler som skakat om organisationen i grunden. Bland de senaste avslöjandena finns misstänkta utbetalningar till UEFA-presidenten Michael Platini och den före detta presidenten Sepp Blatter tvingades själv avgå efter flera gripanden i juni i år. I samband med de gripandena väcktes också misstankar om att VM 2018 och 2022 ska ha köpts när de tilldelades Ryssland respektive Qatar. De båda herrarna Platini och Blatter är sedan en dryg vecka tillbaka dessutom avstängda av FIFA för de senaste avslöjandena.

Anklagas ha köpt röster

Nu har ytterligare en mutanklagelse bubblat upp till ytan. Den tyska tidningen Der Spiegel uppger i sin fredagstidning ha bevis för att Tyskland köpte rättigheterna till VM 2006. Adidas före detta VD  Robert Louis-Dreyfus ska ha lånat ut 6.7 miljoner euro till den tyska VM-kommittén den 6 juli 2000. De pengarna – då cirka 90 miljoner svenska kronor – ska sedan ha betalats ut till fyra medlemmar av FIFAs exekutiva kommitté för att de skulle rösta på Tyskland i omröstningen.

Betalade FIFA för öppningsceremoni – blev aldrig av

Den påstådda planen fungerade som det skulle, och Tyskland tilldelades som bekant VM. Fyra och ett halvt år efter lånet – som enligt Der Spiegel alltså ska ha använts för att köpa VM 2006 – ska Robert Louis-Dreyfus velat ha tillbaka sina pengar. Det fick han också, genom en omväg via FIFA. Det tyska förbundet betalade då in pengar till FIFA för en storslagen öppningsceremoni i samband med mästerskapet, men den ceremonin blev sedan aldrig av. Anmärkningsvärt är att Der Spiegel rapporterar att betalningen till FIFA låg på exakt samma summa som man lånat av Louis-Dreyfus ett par år tidigare.

”Inga bevis”

Efter mutanklagelserna gick det tyska fotbollsförbundet under fredagen ut och slog ifrån sig alla anklagelser. Visserligen ska man ha betalat in 6.7 miljoner euro till FIFA under den tidpunkten, men det ska enligt förbundet ha varit av en annan anledning. Däremot ska man ha startat en intern utredning om just de här fallen. ”Vi har kommit fram till att det inte finns några bevis för oegentligheter i samband med tilldelandet av VM 2006. Det finns inte heller några bevis för att röster köptes under valperioden”, skriver man i ett pressmeddelande på sin hemsida.

bet365

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

bet365