Fergusons 1000:e PL-match avgjordes på Fergie Time

Southampton visade självförtroende när de klev in till dagens match, de ville spela fotboll direkt i matchinledningen och visade sig inte vara en tråkigt spelande nykomling som ville kriga sig till ett kryss hemma mot Man United. Det var en relativt jämn matchinledning, men i grund och botten är och var Manchester United det bättre laget.

Men det gick illa för United i den 16:e minuten när högerbacken Rafael tappar markeringen på den starka huvudspelaren Rickie Lambert som placerade in 1-0 för Saints med huvudet. En kalldusch för United på ett kokande St Mary’s Stadium. Men bara sju minuter senare kvitterade Man United till 1-1 när Antonio Valencia slog ett fantastiskt inlägg till van Persie som tog emot bollen på bröstet och tryckte in bollen vid bortre stolpen och därmed var United med igen.

Men allt var inte frid och fröjd för ”Red Devils” under den första halvleken då Michael Carrick, Rafael och Patrice Evra har gjort bättre matcher i sina karriärer och Southampton var tillräckligt taktiskt smarta för att förstå att det var vid ytterbackarna de skulle bygga sina anfall och få in bollen därifrån. Det gjorde att Saints skapade flera vassa chanser.

I den andra halvleken var det återigen Southampton som tog ledningen när Patrice Evra halkade i eget straffområde och därmed stod Morgan Schneiderlin helt fri och kunde nicka in Rickie Lamberts inlägg. Återigen en stor markeringsmiss av ytterbackarna och det såg ut att kunna sänka United, men hoppet tändes efter 69 minuter när förre AIK-spelaren Jos Hooiveld satsade korkat hårt på Robin van Persie i eget straffområde och domaren blåste straff och Hooiveld varnades. Men van Persie kände sig inspirerad av ”Andrea Pirlo” och valde att chippa bollen till höger om målvakten Kelvin Davis, men Saintsmålvakten visade sig vara för bra för att luras av holländarens chipp och räddade straffen. I det här läget såg van Persie ut att vi matchens syndabock.

Det blev mer fart i Uniteds spel när Nani och Paul Scholes byttes in och övertaget blev allt större för United som jagade kvittering. Men i 87:e minuten nickade Rio Ferdinand i stolpen och på returen fanns Robin van Persie helt fri och tryckte in kvitteringen och då kändes allt förlåtet för straffmissen. Men han skulle visa sig bli fansens kung på övertid när Sir Alex i sin 1000:e PL-match ville att United skulle flytta fram för att vinna matchen, det gjorde att man fick en hörna som Nani slog till van Persie som nickade in 2-3 och därmed avgjorde han på ”Fergie Time”, särskilt fantastiskt för Sir Alex att få vinna i en sådan jubileumsmatch. Men också synd om Southampton som kämpade hårt och har nu varit i ledning mot både Man City och Man United men ändå förlorat båda matcherna.

Matchens lirare: Robin van Persie, Manchester United

Målen: 1-0 Rickie Lambert (16), 1-1 Robin van Persie (23), 2-1 Morgan Schneiderlin (55), 2-2 Robin van Persie (87), 2-3 Robin van Persie (91)

Varningar: SOU: Jos Hooiveld MU: –

Avslut: 11-15

Avslut på mål: 4-7

Bollinnehav: 46%-54%

Publik: 31609