EXTRA: Häcken tappade guldgrepp – när Kalmar vände och vann

I eftermiddagssolen på ett smockfyllt Rambergsvallen, tog ett hemmastarkt BK Häcken sig an ett Kalmar FF som jagade ett säkrat kontrakt i Allsvenskan nästa säsong. Efter ett välförjänt ledningsmål i den andra, skulle Kalmar, efter kaosminuter vända matchen till 1-2 i den andra halvleken. Häcken lyckades inte kvittera tillställningen och hoppet om guld släcktes en aning med två matcher kvar att spela.

Matchinledningen bjöd på ett böljande spel där det inte kom några allt för farliga chanser åt något håll. Häcken började allt mer ta över och började skapa farliga lägen mot Etrit Berisha och Kalmar-försvaret.

Efter 20 spelade minuter tog hemmalaget ledningen. Dioh Williams löpte in i Kalmars straffområde och kunde efter ett par enkla finter, snurra bort Emin Nouri och få ett öppet läge med Berisha från nära håll. 28-åringen tryckte stenhårt in bollen bakom Kalmar-målvakten och öppnade därmed målskyttet till publiken på Rambergsvallens förtjusning.

Kalmar hade stora problem med att ta sig förbi hemmalagets försvar i den första halveken. Skyttekungen Abiola Dauda var framme ett par gånger och hade ett farligt läge när han bröt sig igenom, men bollen rann strax utanför.

Hemmalaget dominerade matchen och var flera gånger nära på att utöka sin ledning. Gästernas målvakt bjöd dock på ett par fina räddningar och höll Kalmar kvar i matchen efter de första 45. I matchminut 36:e räddade han också Jörgen Skjelvik från att bli syndabock, när norrmannen misslyckades i en mottagning som öppnade upp för Waris Majeed. 21-åringen fick ett jätteläge, men Berisha var med på noterna och kunde limma anfallarens avslut.

Häcken fortsatte att dominera matchen i den andra halvleken. Gästerna blev lite hetare framåt men lyckades inte få något skott på mål och Christoffer Källqvist.

20 minuter in i halvleken fick Waris Majeed kliva av efter att ha sträckt sig vid en löpning. Häckens nyckelspelare såg ut att ha väldigt ont, men det är fortfarande oklart hur skadeläget ser ut för anfallaren.

Kalmar FF:s målvakt stod för en fenomenal insats i gästernas mål och var högst delaktig till Kalmars kvitteringsmål i den 69:e minuten. Efter en fin reflexräddning skickade han upp bollen mot Abiola Dauda som nickade över Christoffer Källqvist och mot mål. Bollen gick i stolpen och på en hemrusande David Frölund som slog in bollen i eget mål från nära håll.

Matchen vände blixtsnabbt. Bara minuter efter kvitteringsmålet, rivs Abiola Dauda ner i straffområdet och Jonas Eriksson visar ut Tom Söderberg. Målvakten Etrit Berisha, numera straffläggare i Kalmar, tog hand om den men det blev Häcken-målvakten som vann den individuella kampen. Källqvist kastade sig åt rätt håll och bjöd på en fin räddning.

Men det var inte över ännu. Kalmar fick tre hörnor på raken, där man till slut petade in bollen i mål. Christoffer Källqvist nådde högst på ett inlägg, men tappade bollen i klumpen av spelare. Bollen studasade slutligen fram till Abiola Dauda som rullade in bollen förbi Häcken-förvaret och Källqvist som blev rosenrasande. Målet blev dock godkänt och Kalmar FF hade på sina första skott på mål i matchen gjort två mål och hade nu ett bra läge att hålla ut sin ledning, med dessutom en man mer på planen.

Gästerna tände till och började vinna närkamper. Häcken-spelarna var stressade att skapa lägen, men Kalmar-försvaret kunde nu agera lugnt och sansat i eget straffområde. Hemmalaget skapade en hel del farliga kvitteringschanser men några mål blev det inte. Kalmar höll undan efter en start andra halva av den andra halvleken. Det som såg ut som en säker trepoängare för BK Häcken, förvandlades till en mardröm där guldhoppet nu släcks en aning. Kalmar säkrade också i praktiken ett Allsvenskt kontrakt även nästa säsong, när man avancerar upp på sjundeplatsen.