EXTRA: EM 2020 får ingen värdnation

EM 2020 får ingen värdnation

Inget land har fått tilldelat 2020 års Europamästerskap – turneringen spelas på olika platser.

Fotbolls-EM om knappt åtta år, kommer inte att spelas i ett specifikt land, beslöt UEFA under ett möte på torsdagen i Lausanne, Schweiz. Detta innebär att det inte kommer att vara något land som håller i turneringen om åtta år, utan att mästerskapet kommer att spelas på olika platser runt om i Europa. Vart finalen kommer att spelas är dock spikat – på Wembley Stadium i London.

Förslaget har tidigare diskuterats och på torsdagen blev det alltså definitivt klart. Detta innebär att mindre länder som ansökt om mästerskapen, så som Wales, Skottland och Irland, kommer att kunna få chansen att agera värdar för ett par matcher.

– Några viktiga beslut har tagits. Fotboll-EM 2020 kommer att spelas på olika platser i Europa, i olika storstäder, efter ett beslut som togs idag. Ett EM för hela Europa är en idé som president Michel Platini tagit fram, sade UEFA:s generalsekreterare, Gianni Infantino.

– Responsen har varit mycket positivt från samtliga europeiska förbund.

Turkiet ansökte även de om att vara värdnation för turneringen, något UEFA:s vice-president, turkiske Senes Erzik, dock avslog, bekräftade Infantino.

Formatet samt antalet städer som kommer att vara involverade i turneringen, kommer att beslutas av UEFA:s landslagskommité under vården 2014 och det är i vår som det är fritt fram för städer att ansöka.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply