Exklusivt: Backman om flytten: ”Trodde inte att jag skulle sitta i Kina och käka middag”

Den 17:e februari stod det klart att Niklas Backman, 25, skulle lämna AIK. Solnaklubben skrev på sin officiella hemsida att man var överens med Dalian Aerbin FC om en försäljning av mittbacken, och detta är början på ett helt nytt kapitel i hans liv.

– Det var en chans som dök upp, och jag kände att det var en rolig grej. Det kändes som att det var dags att röra på sig, säger han till Silly Season Sverige.

Backman har varit föremål för många rykten, då till exempel FC Köpenhamn och Röda Stjärnan har ryktats vara intresserade av honom, men det har ändå alltid slutat med att han har stannat i AIK. Nu berättar han om varför det inte blev så den här gången.

– Det har väl varit lite på gång tidigare, men jag kände att jag inte hade långt kvar på kontraktet. Jag har alltid haft ambitionen att komma vidare i karriären. Alternativet att stanna kvar och sedan lämna som bosman efter säsongen, men det var aldrig en ambition. Annars var det att lämna nu när den här chansen dök upp, och då kände jag att det var läge att röra på mig.

Varför blev det just Kina du flyttade till?

– Det var många olika faktorer. De var intresserade för det första, och det har varit lite rykten fram och tillbaka tidigare. Annars har det varit många klubbar som är likvärdiga med AIK, och då kände jag att jag hade det bättre där och spela de passionerade fansen klubben har som är folkdrömmen. Det här var något helt annat, något helt nytt, och det var ett äventyr som jag skulle ångra om jag tackade nej till.

AIK har gjort klart med många nyförvärv under transferfönstret, med namn som Panjotis Dimitriadis, återvändande Kenny Pavey, supertalangen Niclas Eliasson och inte minst skyttekungen Ibrahim ”Teteh” Bangura. Det ser ut som att man storsatsning för vinna Allsvenskan, något som Backman inte har gjort tidigare, men han valde att flytta.

– En flytt har ju varit på gång tidigare. Vi har alltid satsat i AIK, så det är inget nytt, och jag hoppas att de kan ta hem det [Allsvenskan] i år utan mig.

Förhandlingarna gick fort mellan klubbarn, men Backman upplevde ändå i alla att han kunde tänke över alternativen i lugn och ro.

– Det har ju ryktats under en längre tid, så jag har hunnit fundera på det ganska länge. Det är ju mycket som ska spela in när det går från intresse till övergång, men bitarna föll på plats en efter en.

Under landslagets januariturné blev Backman intervjuad av Fotbollskanalen, och där berättade han om den ”harmoni” som var i AIK, då inga spelare var på väg att lämna klubben. Samtidigt sade han dock att det säkerligen skulle komma en ”bomb” bara för det, och att någon skulle lämna klubben, och ironiskt nog blev det han själv som gjorde det.

– Jag trodde inte att jag skulle vara den bomben, men det blev så och jag hade väl rätt. Om det är en bomb eller inte får väl andra svara på, säger och han och skrattar lite.

– Det händer saker i klubbar. Vi har värvat spelare och vi har blivit av med spelare, det är fotboll, och det kan gå fort i den här branschen. När jag gjorde den intervjun hade jag svårt att tro att jag skulle sitta i Kina och käka middag just nu.

Backman har varit i AIK i ganska många år nu, då han kom till klubben redan år 2009, och han ser tillbaka på den tiden med ett leende på läpparna.

– Det finns många fina minnen i AIK. Klart att tävlingsdebuten i A-laget alltid kommer att vara speciell, men annars matchen borta mot CSKA Moskva i Europa League-kvalet högt upp på listan. Det var riktigt häftigt eftersom vi redan låg under och var så nederlagstippade.

Vem eller vilka av spelarna i AIK kommer du sakna mest i Kina?

– Jag kommer att sakna allihop, hela gemenskapen som det var i klubben. Men det är klart att man kommer sakna [Martin] Lorentzon som jag har bott ihop med och Pertan [Per Karlsson] som var där redan när jag kom till klubben. Jag kommer att sakna hela gänget, och den gemenskap som det var. Det blir nog svårt att få något liknande här med tanke på språket och sådant.

Backman ser fram emot de test som han får möta i Kina, både på och utanför planen.

– Det kommer bli en jätteutmaning, men det ska ändå bli kul. Det blir utvecklande på ett helt annat plan, och det är spännande att få känna på kulturen i Kina. Jag sitter här just nu och ska käka med en ny lagkamrat, så det ska nog gå bra, avslutar han.

bet365

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply