Officiellt: Före detta Manchester United-talangen klar för York City

Manchester United-talangen återvänder till moderklubben

Jonathan Greening har en framgångsrik karriär bakom sig, en karriär som nu börjar lida mot sig slut. BBC.com gick under gårdagen ut med ett offentliggörande av att Greening är klar för sin moderklubb York City. Sky Bet League Two-klubben bekräftar även uppgifterna på sin hemsida och hälsar engelsmannen tillbaka för en andra sejour i klubben.

Minns ni Jonathan Greening? Nu är mittfältaren på tapeten igen då den före detta Manchester United-talangen valt att skriva på för sin moderklubb. Greening startade sin karriär i York City där han var seniorspelare mellan 1996-1998. Det dröjde inte länge förrän storklubbarna fick upp ögonen för stortalangen och 1998 var året då engelsmannen packade väskorna och flyttade till Manchester. Säsongen 1998/99 fick han sitta på bänken i Champions League-finalen där Manchester United kröntes mästare efter 2-1-segern mot Bayern München.

Jonathan Greening hade svårt att slå sig in i laget och ta en ordinarie plats och 2001 följde han med assisterande tränaren Steve McClaren till Middlesbrough. 14 matcher och inga mål blev Greenings facit i Manchester United. Istället kom genombrottet i Middlesbrough under McClarens ledning och 2002-03 valdes Greening till Middlesbroughs bästa spelare under säsongen. Den hårfagre mittfältarens insatser uppmärksammades och han belönades med en uttagning i det engelska A-landslaget. Trots uttagningen i A-landslaget blev det aldrig några landskamper utan Greening stannade på 17 U21-landskamper för England.

Lagkapten i West Bromwich

Speltiden minskade i Middlesbrough och i samband med det skrev han 2004 på för West Bromwich Albions. Om han hade haft en framgångsrik sejour i Middlesbrough så blommade Greening ut rejält i West Bromwich. Engelsmannen växte snabbt ut till att bli en nyckelspelare och var en stark bidragande faktor till att klubben klarade sig kvar i Premier League under hans första säsong i föreningen. Säsongen därefter degraderades klubben till Championship men Greening valdes fram till säsongens bästa spelare. Sejouren i Championship blev kortvarig och med Greening som kapten var ”Albions” snart tillbaka i engelsk fotbolls högsta liga.  Utvald i Championships säsongens lag, utsedd till lagkapten och flera uttagningar i veckans lag var ett tecken på att Jonathan Greening numera var en fotbollsspelare som hittat hem.

Fick inget förtroende av Mark Hughes

Greening såg fram emot att stanna i West Bromwich och klubben erbjöd honom ett nytt 4-års kontrakt. Dock valde han att lämna in en transferbegäran under 2009 då han och klubben inte kom överens om kontraktet. Istället gick karriären vidare på lån till London och Fulham. Under hans utlåning blev han bland annat inbytt i Europa League-finalen mot Atletico Madrid, en final som spanjorerna tillslut vann. Efter den lyckade utlåningen köpte Fulham loss mittfältaren från West Bromwich. I samband med att Mark Hughes tog över Fulham blev Jonathan Greening inte längre en nyckelspelare utan kom allt längre ifrån en startplats. Under sin andra säsong i Fulham kom han bara upp till 10 matcher i klubben och letade efter en väg bort.

Cirkeln är sluten – tillbaka i York

Steve McClaren köpte loss Greening till Nottingham Forest under sommaren 2011 och de båda kunde för tredje klubben i Greenings karriär återigen börja arbeta tillsammans. Det blev totalt tre säsonger i Nottingham, varav en säsong på lån i Barnsley, för Jonathan Greeing som under perioden i klubben passade på att skaffa sig en tränarutbildning och kombinerade sitt eget fotbollsspelande med att träna klubbens U21-lag. Våren 2014 släpptes han av klubben och den professionella karriären var nu över. Efter att ha tillhört Tadcaster Albion som spelar utanför det engelska seriesystemet kom igår beskedet att Jonathan Greening återvänder till York City.

Yorks tränare, Jackie McNamara, bekräftade till klubbens officiella hemsida att Greeing var med i truppen till dagens bortamatch mot Plymouth. Matchen vann Plymouth med 2-1 och Greening spelade hela den andra halvleken.

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply