Premier League: Topp 10 värvningar och Coutinho

1. Daniel Sturridge var redan i somras på väg till Liverpool, men blev av någon anledning kvar i Chelsea. Sturridge ångrade säkerligen beslutet att han stannade, då han allt jämt varit utfrusen ur Di Matteo och Benitez matchtrupp sedan dess. Tidigt i januari slapp dock Sturridge ifrån Chelsea och skrev istället på för ligakonkurrenten i väst, Liverpool.

Sturridge har gjort stor succé sedan ankomsten till Reds och har tillsammans med Suarez bildat ett av ligans mest fruktade anfallspar. Engelsmannen och uruguayanen ser ut att ha spelat ihop hela livet, vilket bådar gott för Liverpool. Det ska bli intressant att följa Sturridge och Liverpool under främst den kommande säsongen, då de får chans att spela en hel säsong tillsammans.

Med de tankarna i bakhuvudet väljer jag att utse Daniel Sturridge som månadens nyförvärv. Han är helt enkelt den spelare som lyckats bäst på kort tid, samtidigt som kollektivet Liverpool börjat leverera i igen. Jag tror att Sturridge har påverkat Liverpools offensiv till det bättre och kommer göra det i många år framöver. Här har Liverpool en ny stjärna!

2. Lewis Holtby är en av flera tyska talanger från den gyllene ungdomsgenerationen som tagit stora steg på sistone. Holtby har bland annat jagats av Chelsea och Arsenal, men skrev nu alltså på för Tottenham Hotspur. Till en början gällde övergången från och med den första juni, vilket snabbt ändrades då tränare Villas Boas ville ha tysken på plats redan nu.

Tysken anlände därmed direkt till London och har sedan ankomsten fått spela vid ett tillfälle. Det var endast ett kort inhopp mot Norwich, men ack så fint det var. Jag tror att Holtby kommer att få känna på Premier League under våren, men främst matchas under den kommande säsongen.

Holtby är ett framtidsnamn och en mittfältare som kan komma att få en stor betydelse för Tottenhams offensiv, då han kan spela både som central mittfältare och i en roll som ”nummer tio”. Det ska bli intressant att se var Villas Boas kommer att spela Holtby och vad som händer med sommarens floppvärvning Gylfi Sigurdsson. Konkurrensen lär ju inte bli sämre med Holtby i truppen!

3. Demba Ba var ryktenas man i januari och kopplades vilt samman med ett antal toppklubbar i Premier League. Till slut drog Chelsea det längsta strået och värvade in senegalesen för den sett till Ba:s värde billiga utköpsklausulen på 7 miljoner pund.

Jag anser att Chelsea har gjort ett av januaris bästa nyförvärv i Demba Ba, då de fått in en målskytt av rang som tidigt anpassat sig till Benitez spelidé. Ba är likt Drogba en stor och fysisk spelare, vilket gjort det lätt för honom att spela och axla ivorianens roll. Ba har dessutom fått en kanonstart och redan målat i både cupen som ligan. Det känns dock som att han kommer avlasta Torres i offensiven, vilket betyder att han inte lär få fullt så mycket speltid som han behöver. I vilket fall en hyperspännande värvning!

4. Wilfried Zaha har tagit stora steg i utvecklingen och varit en av de klart lysande stjärnorna i årets upplaga av The Championship. Engelsmannen har belönats med att få debutera för Hodgsons landslag, vilket sannerligen imponerat på United-tränaren Sir Alex Ferguson.

Ferguson har gjort sig känd för att göra de stora värvningarna på sommaren, något som får Premier League-supportrarna att höja än mer på ögonbrynen när yttern anlände redan i januari. Zaha har vid flertalet tillfällen visat att han håller hög klass i Championship, men kommer nu att få spela på en helt annan nivå. En nivå där misstag ej är tillåtna!

5. Moussa Sissoko var en av flera fransmän som anlände till Newcastle i januari. Jag tror att Sissoko kan vara en av de viktigare, då han hör hemma på innermittfältet. Han kan spela både som defensiv samt offensiv mittfältare, vilket bidrar med bredd och framförallt klass på ett område som Skatorna dragits med ett antal skador under den här säsongen.

Sissoko fick dessutom en fantastisk start i Newcastle-tröjan, då han i veckan avgjorde med en läcker assist till Papiss Cissé och var allmänt pigg i sin roll som offensiv mittfältare. Jag tror att Sissoko kommer växa för varje match som han får spela. Det här är bara början på en lång framgångsrik sejour i England

6. Christopher Samba är på nytt tillbaka i Premier League efter en kort sejour i Russian Premier League och Anzhi. Samba har skrivit på ett miljonkontrakt för Queens Park Rangers och anländer i rättan tid. Den forna Rovers-kollegan Ryan Nelsen har nämligen klivit åt sidan för ett tränarjobb i MLS och får en god arvtagare i Samba.

Samba var en av mina favoriter under hans tid i Blackburn och lär säkerligen bli det igen. Samba är en viljestark spelare med en fin fysik samt en känsla för att vara på rätt plats vid hörnor och andra fasta situationer. Samba är en stor profil som äntligen är tillbaka i Premier League. Jag tror på succé!

7. Mathieu Debuchy har under en längre tid jagats av Newcastle och var först av alla fransmän att skriva på för The Magpies. Högerbacken är en landslagsmeriterad sådan och kommer med sin offensiva skicklighet göra Newcastle farliga på samtliga sidor då även Santon på vänsterflanken kan briljera i sina bästa stunder.

Debuchy känns med sin rutin och talang som ett solklart alternativ på min ”Top 10-lista”. Fransmannen kunde likväl hamnat i en större klubb och lär säkerligen göra det i framtiden. Jag tror stenhårt på Debuchy och att han kan komma att ta ytterligare ett steg i utvecklingen med sin övergång till Newcastle och Premier League.

8. Nacho Monreal värvades smått överraskande in av anfallsjagande Arsenal. I klassikermötet mot Liverpool åkte Kieran Gibbs på en ny skada, vilket drog upp Wenger från dagdrömmarna om Villa och Cavani då han istället värvade in den något mindre profilstarke Monreal.

Jag tror dock att Monreal kan vara ett vettigt nyförvärv. Spanjoren har imponerat i sin roll som vänsterback i Malaga och har varit en viktig del i ”ö-lagets” Champions League-succé. Monreal lär säkerligen täcka upp för talangfulle Gibbs, och kanske bidra med något alldeles extra. Det återstår att se om även denna spanjor kan ansluta sig till skaran av alla spelskickliga spanjorer som lyckat på de brittiska öarna.  

9. Urby Emanuelson har en tuff höst att se tillbaka på. Holländaren har dragits med skador och på så vis haft svårt att ta plats i årets Milan. 26-åringen ses dock av flera kritiker som en flopp, då han tappat mycket i form och självförtroende sedan fjolårets succéår.

Jag har dock fortfarande den förra säsongen i färskt minne. En säsong där Emanuelson dominerade i en roll bakom Zlatan Ibrahimovic liksom briljerade på flertalet positioner i den rödsvarta tröjan som Allegri satte honom på. Ett miljöombyte kommer att passa bra och förhoppningsvis göra att han hittar tillbaka till den gamla goda formen. Det ska bli högintressant att följa Emanuelsons framfart i Fulham och främst som ytter med sin speed.

10. Loic Remy har under höstens gång fått snålt med speltid i Marseille, något som tidigt öppnade för en möjlig övergång till Premier League. Fransmannen var mitt inne i kontraktsförhandlingarna när Queens Park Rangers lade sig i affärerna. London-klubben erbjöd en lön som ”The Toons” inte kunde matcha och värvade in anfallaren.

Remy ser ut att vara den anfallare som QPR behöver. I varje fall sett till hans debut, då han redan vid första bolltouchen målade för sitt nya lag. Remy är en klinisk avslutare liksom djupledslöpare och kan vara den spelare som skjuter Queens Park Rangers mot ett nytt kontrakt. Räkna med att Remy kommer göra fler mål än det mot West Ham.

Transferfönstrets stora floppvärvning

Philippe Coutinho är kanske det brittiska transferfönstrets största chansvärvning, men för den delen också en av de mest intressanta. Coutinho har stagnerat en aning i sin utveckling och haft svårt att ta plats i Inter under den pågående säsongen. Kanske är Rodgers och Reds den rätta omgivningen för brassen?

Jag måste säga att jag personligen är ganska skeptisk till värvningen av Coutinho. Brassen har som sagt haft svårt att hävda sig under de senaste säsongerna, vilket gör det allt svårare i en omgivning som den i Premier League. Här är spelet än mer fysiskt och skaderisken större. Här luktar det flopp!

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply