Lucas Leiva – I skuggan av Fixstjärnorna

Lucas Leiva Liverpool FC

Lucas Leiva – I skuggan av Fixstjärnorna

De spelar med och mot stjärnor, du har hört deras namn, du vet vilken position de spelar på. Men deras historia, personligheter och privatliv är mindre kända. De håller sig gärna i bakgrunden, levererar inga vidare citat i löpsedelklass och de är inte klubbarnas största affischnamn. De har varit lite av fotbollens okända kändisar, ända fram till nu. I denna artikelserie ska just dessa spelare ostört stå i rampljuset.

Lucas Pezzini Leiva

Lucas Leiva Liverpool FC

Nationalitet: Brasilien/Italien
Position: Central Mittfältare
Ålder: 29 år
Klubblag: Liverpool FC

Sagan om Lucas Leiva börjar i fotbollsgalna Brasilien, som liten var fotbollen det självklara valet av fritidsaktivitet. Han växte upp i Brasiliens södra inland, långt från storstädernas buller och brak. Familjen hade rötter från Italien men förutom dubbla medborgarskap växte Lucas upp som vilken brasse som helst. Det fanns dock en familjemedlem som stack ut när han växte upp, hans farbror Leivniha (namnet betyder ”lilla Leiva”) som spelat i brasilianska landslaget.

Hörde man namnet Leiva så var det hans farbror som gemene man tänkte på och knappast på Lucas, han växte upp i skuggan av någon annan. Men det gjorde inget, Lucas hade inga problem att stå utanför rampljuset, istället lät han fötterna tala. Så kom dagen då storklubben Gremio erbjöd en plats i sin akademi. Den unge brassen var då 15 år gammal.

Tiden i Gremio

Det blev inte någon dramatisk tid för Leiva i akademin. Han jobbade stenhårt på plan, undvek att vara uppe alltför sent eller missköta kosten. Problemet var att man inte såg honom som en supertalang, han var duktig men inte precis stjärnan i ungdomslaget. Han blev som väntat inte uttagen till U17 landslaget. Han såg sin idol Ronaldo på TV och som de andra ungdomarna i akademin drömde han om att en dag få bära landslagströjan trots att drömmen var så avlägsen.

Till skillnad från många av de andra ungdomarna i akademin så tog mittfältaren sin fotbollsutbildning på högsta allvar och förbättrade sig varje år lugnt och metodiskt. Till slut gick det inte att ignorera honom, vid 18 års ålder fick han debutera i Gremios A-lag. Han hade knappast Ronaldinhos teknik, inte heller Ronaldos snabbhet men han hade något annat, kampvilja. Han slet som en varg och sprang som en tok.

Genombrottet i Brasilien

För den vanliga publiken så såg man inte mycket av honom alls, ibland kunde man tro att han inte ens befann sig på plan. Men i det tysta jobbade Lucas med att snabbt springa och täppa ytor defensivt, hindra kontringar flertalet gånger helt i onödan, bollen rullades ofta någon annanstans. Men mittfältaren visste att även om de flesta löpningarna visar sig vara förgäves så kan de ibland vara livsviktiga, ett sådant tillfälle tänkte den unge brassen aldrig missa.

Den där hänsynslösa kämpar-mentaliteten lönade sig till sist, klubben vann brasilianska Serie B och blev uppflyttade. Till högstadivisionen 2006 kom Gremio med en ung Lucas som given i startelvan och det året blev även hans stora genombrott. Hans defensiva arbete på mittfältet blev hans viktigaste vapen och efter en lyckad säsong belönades Lucas med brasilianska Guldbollen, ett pris till bästa spelare i det inhemska seriesystemet.

I januari året därpå spelades sydamerikanska U20-Mästerskapen och för första gången fick mittfältaren dra på sig landslagströjan. Turneringen var tuff, det fanns en ung uruguayare som spottade in mål vid namn Edinson Cavani, samt en vass chilenare som hette Arturo Vidal. Men det blev ändå Brasilien som kammade hem guld i mästerskapet och duon Alexandre Pato och Lucas Leiva hade gjort 5 respektive 4 mål i turneringen. Intresset från utlandet späddes på rejält efter Leivas insatser och inifrån Gremios kontor så kokade telefonen.

Spel på andra sidan Atlanten

Lucas Leiva nytt kontrakt Liverpool FC
De spanska klubbarna hörde av sig, detsamma gjorde italienska Internazionale Milano. Men det fanns en beundrare som stack ut. Det var spanjoren Rafa Benitez, han ville ha brassen till Liverpool FC och på den vägen hamnade mittfältaren i det regnig England. Prislappen var rätt hög på den tiden, £5 miljoner. Framför sig i den nya hierarkin hade han Javier Mascherano, Xabi Alonso och Steven Gerrard. Det var knappast spelare man enkelt sopade undan. Följaktligen blev det knapert med speltid till en början men han var ändå ung och det var bara hans debutsäsong.

Efter den säsongen blev Leiva lagkapten för Brasiliens OS-lag som under sommaren spelade OS i Beijing. Där ledde han landslaget till en bronsmedalj och efter turneringen kom han in i försäsongen med en stor portion självförtroende. Till och med Rafa Benitez kommenterade formen:

Denna säsong kommer han [Lucas Leiva, reds. anm.] att förbättras för han är väldigt väldigt professionell och har nu erfarenheter från OS-spel.

Motgångar lurade runt hörnat

Men det blev pannkaka av det hela när väl säsongen drog igång, det som skulle bli hans genombrott i England blev en av hans största motgångar. Spelet på plan fungerade inte alls, både media och fansen sågade brassens insatser. Läget var så illa att fansen buade ut honom efter en oavgjord match mot Fulham under hösten. Förvisso gick Benitez ut och försvarade den unge brassen i media men med spelare som Gerrard, Alonso och Mascherano i truppen så var det inte svårt att få fram bättre alternativ på mittfältet.

Det såg inte ljust ut för Lucas när den intensiva decembermånaden kom, men tack vare det tuffa spelschemat fick den unge mittfältaren sina chanser igen. Han gjorde några bra insatser och mardrömmen tycktes äntligen vara över. Sedan kom Merseyside-derbyt mot Everton i FA Cupen, ställningen var 0-0 och spelet böljade. Nyförvärvet Martin Skrtel skulle dra igång en kontring men passade fel och bollen hamnade hos Evertons Joleon Lescott som vindsnabbt utnyttjade missen. Lucas Leiva överraskades, han hann inte med, sträckte då ut foten instinktivt och fällde Lescott. Katastrofen var då ett faktum, han hade redan innan ett gult kort och den där klumpiga tacklingen var av en sådan art att det inte gick att snacka bort ett till kort. Det blev tack och adjö för brassen, hur gick då matchen? Everton vann med 1-0, vem blev syndabock? Lucas Leiva.

Allt det där positiva i december var bortblåst, fansen kokade av missnöje med honom. De förbannade Benitez som trots allt negativt fortfarande envisades med att matcha Lucas. Efter att helvetessäsongen nästan var färdigspelad fick mittfältaren chansen mot Newcastle United och gjorde ett nickmål. Det är än idag hans enda Premier League-mål. Målet till trots, säsongen 2008/2009 blev absolut inte den unge brassen genombrottsår som många trodde.

Kampen för att komma tillbaka

Vissa spelare sjunker med motgångarna, pressen blir som en tung ryggsäck man inte kan skaka av sig. Men några få tar istället lärdom av motgångarna och vänder erfarenheterna till något positivt. Lucas Leiva tillhör de sistnämnda, han fick alltmer en nyckelroll i laget och som i Brasilien gjorde han allt slit i bakgrunden. Idag har han gjort nästan 300 matcher i den röda tröjan, ändå går han med nummer 21 på ryggen och är inte ens med när hemmastället presenteras på affischer.

Det finns en video på när Lucas med enbart en peruk och en keps som förklädnad går runt i Liverpools officiella klädaffär. Han konfronterar kunder, lämnar ledtrådar men ingen känner igen honom. Fullt befogat kan man då ställa sig frågan: Om han nu inte är igenkänd i Liverpool trots snart 300 matcher, han syns inte särskilt mycket i matcher, hur kan man då vara så säker på att han jobbar hårt i det tysta? Han kanske bara varit överskattad av tränarna?

Det som inte ses med ögat kommer dock inte undgå kompromisslös statistik. Här finns det en fantastisk statistik från när halva Liverpools säsong 2014/15 var spelad. Den säsongen vann man dittills 67% av alla matcher med Lucas på plan, utan honom? 33% av matcherna, man hade alltså dubbelt så stor chans att vinna med Leiva på plan än utan. Med den statistiken i ryggen kan man tänka sig att han inte känner sig tillräckligt uppskattad, att han förtjänar mer uppmärksamhet, att han borde fundera på att byta lag. Men mittfältaren har alltid trivts i bakgrunden, han för inte mycket liv kring sig och njuter av den lite extra anonymitet han verkar besitta.

Till sist, vad gör brassen på sin fritid? Det är lite svårt att veta men i en unik dokumentär 2012 fick man följa runt storstjärnan Luis Suarez. Han skulle tillsammans med landsmannen Sebastian Coates hem till Lucas. Vad gjorde de där? Festade de hårt? Spelade de högljutt TV-spel? Nej, de tog med sig fru och barn, lät barnen leka med varandra medan de vuxna satt lugnt vid familjebordet och spelade monopol hela eftermiddagen. Det blev inte mer spännande material för dokumentärfilmarna än så. Kanske förklarar det varför Lucas Leiva aldrig varit löpsedlarnas man.

Suarea Coate Leiva

bet365

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply