Europa League: ”Spurs öde ligger vid Bales fötter”

I torsdags klev tre Premier League-lag in i kvartsfinalerna av Europa League, en turnering som numera är den enda i Europa där England fortfarande har representanter kvar. Här kommer en kort analys av vad som hände på de olika arenorna och hur läget ser ut inför returen sett från de engelska lagens synvinkel.

Tottenham Hotspur var det lag av de engelska representanterna som jublade högst över lotten mot schweiziska Basel i Europa League, men fick trots det oväntat svårt i gårdagens hemmamatch på White Hart Lane. För det var bortalaget som inledde starkast mot ett blekt Tottenham.

Basel skapade tidigt ett par riktigt vassa chanser, då de ständigt sökte skottlägen på offensiv planhalva. Spurs-målvakten Brad Friedel gjorde allt i sin makt för att få stopp på Basels anstormning, men lyckades inte helt fullt ut då stödet från backlinjen var tamt. Valentin Stocker och Fabian Frei utnyttjade Spurs´ miserabla defensiv till fullo och hade innan Villas Boas hunnit blinka tagit ledningen med 0-2.

Tottenham reste sig dock som den ligatrea de är i Premier League och var trots en fortsatt anstormning från Basel närmast att avgöra matchen med en kanonchans som Parker lyckades bränna. 2-2 får med tanke på Tottenhams inledning ses som ett bra resultat, men med Bale skadad på obestämd tid blir matchen i Basel lurig. Bales frånvaro kommer säkerligen spela en stor roll för hur Spurs tacklar läget i Premier League samt i Europa League. Räkna med en minst lika dramatisk match i Schweiz.

Chelsea gjorde vad man skulle på Stamford Bridge mot Rubin Kazan, där de visade fin klass och satte ryssarna på plats med tre mål mot ett. Extra kul var dessutom att Fernando Torres på nytt klev fram i Europa League och satte dit två stycken baljor.

Benitez kunde även vila ett par tunga namn under gårdagen och lär kunna spela hem även returen i Ryssland, där det räcker med oavgjort eller en förlust med uddamålet. Frågan är istället om Torres´ kan hålla i formhöjningen han visade upp under gårdagen i de eventuella semifinalerna av Europa League, om det är fallet kan Chelsea hoppas på guld.

Newcastle är det lag från England med lägst förväntningar på sig och kom till Portugal med ett taggat manskap. Det övertaggade ”Magpies” fick utdelning direkt och kunde i den tolfte minuten jubla över Papiss Cissés ledningsmål. Mycket mer blev det dock inte för Newcastles del ur offensiv synvinkel då den resterande delen av matchen handlade om en kamp mellan målvakten Tim Krul och Benficas offensiva trio i form av Cardozo, Gaitan och Moreno.

Newcastle har allt jämnt en logisk chans att ta sig vidare till semifinalerna, då de framburna av supportrarna på St James´ kan nå sällan skådade höjder. Benfica får ses som favoriter, men kommer trots det att få se upp. Newcastle har skrällt förr!

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply