Analys av Newcastles värvningsorgie

Newcastle är i särklass det Premier League-lag som haft den mest omvälvande transfermarknaden. Lagets storstjärnor Hatem Ben Arfa, Davide Santon och Demba Ba har alla ryktats vara på väg bort, medan den sistnämnda redan lämnat för Chelsea. Resultaten har i takt med att Ba kommit in i Chelsea hackat, vilket gjort att Newcastle-ledningen på nytt fått sätta sig vid förhandlingsbordet.

Tidigt i januari värvades Lilles rutinerade högerback Mathieu Debuchy in. Fransmannen hade sedan en tid tillbaka ryktats vara på väg till Newcastle, då man länge suktat efter ett offensivt alternativ på högerkanten. Nu kunde Pardew starta med både Santon och Debuchy, vilket gav offensiva alternativ på båda sidor.

Förlusten av Ba visade sig direkt vara stor, då hans senegalesiske vapendragare Papiss Cissé allt jämnt är ur form. Ameobi håller trots sin rutin inte Premier League-klass och en förstärkning kändes som ett måste.

Efter att ha förlorat Loic Remy köptes istället Yoan Gouffran in från Bordeaux. Remy har visserligen en större meritlista än Gouffran att se tillbaka på, men får stå tillbaka för Gouffrans målskörd i Ligue 1 i år, då Bordeaux-anfallaren stått för åtta fullträffar.

Jag tror tyvärr inte att Gouffran är en långsiktig spelare att satsa på, då han helt enkelt inte håller fullt ut för Premier League. Fransmannen är dock en nödlösning som det ser ut idag och med honom i truppen ökar konkurrensen samt kvalitén i offensiven. Jag tror inte att Gouffran kommer göra succé, men trots det bidra med ett par viktiga mål i vår.

Newcastle har som bekant viktiga mittbacken Ryan Taylor skadad. Veteranens skada har ärrat Skatornas försvarslinje rejält och med endast Coloccini som kvalitetsspelare i mittbackslinjen har det varit tufft att matcha klubbarna i toppskiktet. Med nya Mapou Yanga-Mbiwa tror jag att det blir möjligt.

Yanga-Mbiwa var en av Montpelliers bästa spelare under den gångna säsongen och ledde tillsammans med Olivier Giroud överraskningsklubben till ligatiteln. Yanga-Mbiwa har inte imponerat på samma sätt i år, men tillhör allt jämnt den franska ligans bästa mittbackar. Jag tror på succé i Newcastle, då han får en rutinerad mittbackskollega i Coloccini som han kan se och lära av.

Newcastle har inte bara haft bortfall i backlinjen och i offensiven, utan även på mittfältet. Cabaye har dragits med en svår skada, medan ivorianen Cheik Tioté är på Afrikanska mästerskapen. Värvningen av Moussa Sissoko är på så sätt en nödvändig sådan. Fransmannen kommer att bidra med rutin och bredd på mittfältet.

Det återstår att se om Sissoko får en startplats i Pardews bygge när väl Tioté är tillbaka, men helt klart är att han får en fin rotationsmöjlighet på mittfältet som alltid är välbehövlig vid tuffa perioder. Jag tror att Sissoko kommer vara nyttig för Newcastle i framtiden.

Sist och definitivt yngst att anlända till Newcastle av dessa spelare är Nancys Massadio Haidara. Vänsterbacken är inte tänkt som startman, men ses som ett hett alternativ till den bortflyktande Davide Santon. Jag tror att Pardew sakta men säker kommer att spela in sin U21-landsman och kanske är han ordinarie redan till nästa säsong. Här har Pardew en man för framtiden!

Newcastle har numera en högintressant och konkurrenskraftig trupp för den övre delen av tabellen. Frågan är inte om Skatorna klara nytt kontrakt, utan istället hur långt de kan nå med sin nya startelva. Jag tror stenhårt på Newcastle och hoppas på ett lyft för den så klassiska Premier League-klubben.

Twitter: Zeebpearson

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply