Officiellt: Hyypiä ny manager för Zürich

Finländaren har skrivit på ett tvåårskontrakt med schweizarna

Den forne Liverpool-försvararen Sami Hyypiä, 41, inledde i princip sin tränarkarriär i samma ögonblick som han la skorna på hyllan. Nu har han utsetts till ny manager för schweiziska FC Zürich.

Sami Hyypiä, 41, är klar som ny manager för FC Zürich. Den schweiziska huvudstadsklubben meddelade under fredagen – via deras officiella hemsida – att finländaren skrivit på ett tvåårskontrakt med option på ytterligare ett år. Den 31 augusti kommer han att leda sin första träning hos sin nya arbetsgivare.

Över hundra A-landskamper för Finland

Den finländske landslagsmannen, med 105 A-landskamper, inledde sin spelarkarriär som sjuåring i den lokala fotbollsklubben Voikkaan Pallo-Peikot och gick sedan vidare via Kumu och MyPa innan utlandsflytten till nederländska Willem II i januari 1995. Mittbacken är dock mest känd för sin tid i Liverpool, den klubb som han representerade mellan 1999 och 2009 innan han rundade av karriären i tyska Bayer Leverkusen år 2011.

Var med i den klassiska CL-finalen

Hyypiä spelade sammanlagt 437 matcher för Liverpool under sina tio år i klubben och noterades för 34 gjorda mål. 2002 blev han historisk som den förste icke-brittiske lagkaptenen i Premier League-klubben någonsin. Utöver det var han också med och vann en rad olika titlar. Eller vad sägs om två titlar i FA-cupen, två i den engelska ligacupen, en i UEFA-cupen och framför allt – Champions League-titeln 2005 efter den klassiska finalsegern mot Milan.

Fjärde tränaruppdraget väntar

Efter att finländaren lagt skorna på hyllan blev han först assisterande förbundskapten för sitt hemland innan han i april 2012 återvände till Leverkusen som tränare. Där stannade 41-åringen fram till april 2014 då han gick skilda vägar med Bundesliga-klubben.

Två månader senare tog Hyypiä över som tränare för Brighton i The Championship (näst högsta divisionen i England) men där stannade han bara i ett halvår. Nu har han alltså skrivit på ett avtal med FC Zürich som sträcker sig fram till juni 2017.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply