LISTA: Tio fakta om Jamie Vardy

Jamie Vardy har gått från klarhet till klarhet under den gångna Premier League säsongen. Som anfallare för Leicester City har han varit del av ett lag som har haft ett helt otroligt år där de har motbevisat alla som tvivlade på dem i höstas.

Efter förra säsongen, där de med nöd och näppe lyckades med att undvika nedflyttning till Championship, har de under året och under sin nye tränare Claudio Ranieri lyckats med att vinna matcher mot toppklubbar som Manchester City, Tottenham Hotspur och West Ham för att plocka viktiga poäng vilket nu ser dem leda Premier League med fyra omgångar kvar att spela. En av nyckelspelarna i detta lag är Jamie Vardy.

Mannen som kom från ingenstans, som för ett år sedan fortfarande var hyffsat osynlig men som nu har gått upp till en andraplats i Premier Leagues skytteligatabell, enbart 2 mål bakom Tottenhams Harry Kane och före stora namn så som Sergio Aguero och Romelu Lukaku.

Tio intressanta fakta om Jamie Vardy

Men vad finns det egentligen mer att veta om personen bakom Jamie Vardy, med 22 Premier League mål till sitt namn? Efter en helt fantastisk säsong, där han har hjälpt sitt lag att ta sig till en fördelaktig förstaplats i Premier League, så har uppmärksamheten kring den 29årige anfallaren ökat markant. Han har även kommit att bli uttagen för Englands landslag under ett flertal tillfällen de senaste året och det är mycket möjligt att han är del av den trupp som Roy Hodgson vill ta med till Frankrike för EM 2016.

Men Vardy är knappast någon ung tonåring som nyss slagit igenom utan snarare en vuxen man som har gjort mycket innan han kom att börja spela för Leicester City 2012 och var med och tog steget upp i Premier League säsongen 2013/2014. Vi på Silly Season Sverige har sammanställt en lista med intressanta fakta om den engelske anfallaren, men vi har även exempel på många andra intressanta listor som till exempel Skytteligan La Liga 2021/2022, bästa startelvan efter Champions Leagues kvartsfinaler och 10 spelare som du inte kan tro har vunnit Champions League. Dessa och flertalet andra kan du ta dig en titt på efter att vi har gått igenom tio fakta om Jamie Vardy.

10. Han var inte billig

Jamie Vardy kom att bli den dyraste icke-liga spelaren någonsin när Leicester City värvade honom från Fleetwood Town för en summa i regionerna av 1 miljon pund 2012.

9. Vid 16 års ålder lät klubben honom gå

Vardy växte upp i Sheffield och spelade i sin ungdom fotboll för Sheffield Wednesday, ett lag med en rik historia och som för tillfället spelar i andradivisionen av den engelska fotbollen. Dock släpptes han av klubben vid 16 års ålder. Då gick han istället till Stocksbridge Park Steels som ungdomsspelare.

8. Lång väntan

Jamie Vardy spelade inte en enda match professionell fotboll förrns han blev 25 år gammal, då han skrev på för Leicester City.

7. Fem år tillbaka spelade han i Englands sjundedivision

Vardy fick sin uppkallning till Stocksbridge Park Steels seniorlag 2007, vid 20 års ålder. Vid den tiden spelade de i Norra Premier Leagues Premier Divison. Det kanske låter fint och imponerande med två stycken ’Premier’ i namnet men Norra Premier Leagues Premier Division ligger faktiskt hela sex divisioner under Premier League i den engelska fotbollen. Han spelade alltså i Englands sjundedivision under en lång tid.

6. Han jobbade i en fabrik

Under tiden som han spelade för Stocksbridge Park Steels så tjänade Vardy enbart 30 pund i veckan, ungefär 349 kronor, på sin fotboll. Detta ledde till att han fick ta ett extra jobb för att kunna gå runt, som tekniker där han gjorde medicinska spjälor som används vid bland annat frakturer av till exempel ett brutet ben för att stabilisera.

5. Han slog Ruud van Nistelrooys Premier League rekord

Efter att ha gjort mål i sin 11:e match i följd så bröt Jamie Vardy Ruud van Nistelrooys Premier League rekord. Van Nistelrooy var en holländsk legend som gjorde 95 mål under sina fem år i Manchester United. Han hade gjort mål i 10 raka matcher i följd, något som Vardy lyckades med att göra ännu bättre under sin enbart andra säsong i Premier League.

4. Han var tvungen att bära en elektronisk fotboja under sex månader

Jamie Vardys karriär hade lika gärna kunnat ta slut innan den ens hade börjat. 2007 dömdes han för sin roll i ett bråk på krogen och var tvungen att bära en elektronisk fotboja i sex månader vilket påverkade hans spel för sitt klubblag under den tiden.

3. Han organiserade ett läger för att visa upp divisionsspelare

Vardy har kunskap om det faktum att det finns många andra talangfulla spelare därute som inte har fått en chans, vilket ledde honom till att lansera V9 akademin, ett projekt som innebär ett veckolångt läger som bidrar med vägledning och visar upp 60 stycken divisionsspelare och halvtidsspelare i England. Eftersom han vet att systemet har lätt för att missa talanger och väldigt nära missade honom själv så gör han detta för att försöka hjälpa andra att få en chans, precis som han.

2. Han har gjort mål mot båda Uniteds

Jamie Vardy är den ende spelare någonsin som har gjort mål mot både Manchester United och FC United of Manchester.

1. Hans liv kommer att bli en film

Historien om Jamie Vardys resa från division sju fotboll till tabelltoppen i Premier League har av många kallats en saga och som någonting bättre än någon Hollywoodproducent någonsin skulle kunna komma på. En film om Vardys liv kan nu dock komma att bli verklighet. Adrian Butchart, den brittiske författaren av Goal! filmerna om fotbollsrelaterad fiktionsfilm träffade Vardy i februari 2016 för att diskutera med honom om en dramadokumentär om hans karriär.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply