En produkt som spottar blod för klubben

Premier League drar igång snart och som en uppladdning bjuder Silly Season på tio krönikor på tio dar. Skribenternas passion från den profilstarka ligan ska presenteras. Först ut är Readings Alex Pearce.
_________________________________________________________________________

Man är tillbaka. Reading har för andra gången tagit sig till Premier League och med nya ryska ägare pumpas pengar in i klubben, med förhoppningar om att en dag bli en klubb för toppen  av den ärofyllda Premier League. Spelare anländer och spelare går, men mitt i smeten den unge Alex Pearce står.

Ja, vem är då den där Alex Pearce? För den okunnige kan jag presentera honom som en Readingprodukt som i unga dar fick tillbringa sina dagar på lån i mindre klubbar. Utvecklingen tog försvararen till det skotska U21-landslaget, och till en fast plats i Reading. Han har dock sagt att han ska spela för Irland i framtiden. Men nu, blott 23 år gammal, är han en av huvudaktörerna på Madejski Stadium. Han är egentligen mer än det. Han kan beskrivas som själen i Reading.

Profiler köps och säljs kring Premier League, runt en tid då pengar går före passion. Det är därför extra vackert när man ser lovande, slitande och fotbollspassionerade mittbackar som Alex Pearce i världens bästa fotbollsliga. Premier League mår gott av ett tillskott av den 23-årige mittbacken, som säkerligen kan få sitt riktigt stora genombrott den här säsongen.

Det ska sägas att han har de senaste säsongerna spelat alldeles lysande i försvarslinjen för Reading. Det är sällan jag skådat en sådan stabil försvarspjäs, som samtidigt är så pass ung som han är. Det är en spelare som förtjänar mer cred än vad han fått, men samtidigt inte någon som krävt det. Det är en av anledningarna till att han spelade samtliga minuter i Championship förra säsongen.

Jag fick upp ögonen för honom under förra säsongen, när han var skillnaden i ett Reading med två olika ansikten. Hösten var bedrövlig för Reading, men våren var fantastisk.  Två olika trupper, två olika mål, men bara en Alex Pearce.  Ja, det är min beskrivning. Han frälste klubben med sitt fina försvarsspel under hösten och på våren var man det i särklass bästa defensiva laget i serien.

Han var kvick i tanken och ett genialiskt försvarsfenomen.För det ska noteras att försvarare inte alltid hyllas för sin spelförståelse, men har man sett hans insatser under förra säsongen förstår man varför. En spelare som uppfattar situationen långt innan den sker. Och som därefter stoppar den. Han vänder på allt och bidrar även med mål framåt.  Han målade i den viktiga matchen mot West Ham. Han kommer att göra mål igen.

Men styrkan är försvarsspelet. För att vara så bra i positionsspelet och med brytningarna, men samtidigt bara vara 23 år gammal. Tänk er det. Och tänk er sen också att komma fram i världens kanske fulaste liga. Championship, där revben knäcks och spelarna spottar blod. Tuligt nog för Reading stod Alex Pearce pall för det och bar laget till Premier League. Det lovar gott för Reading.

För nu talar mycket nu för att den unga, men ack så tuffe, Alex Pearce kommer att bli de överbetalade divornas största mardröm på Madejski Stadium.

_________________________________________________________________________

 

Namn: Alexander James Pearce
Född:  Den 9 November 1988
Position: Mittback
Nuvarande klubb: Reading
Tidigare klubbar: Northampton Town(lån), Bournemouth(lån), Norwich City(lån), Southampton(lån)
Meriter:  Npower Championship (2011-2012)
_________________________________________________________________________
Rasmus Hammarström
2012-09-09

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply