Chelseas generationsväxling

bet365

Generationsväxling – ett jobbigt ord. Svårstavat och utrustat med en jobbig betoning. Kanske är det ändå innebörden av ordet som är mest skrämmande? En tid de äldre och oftast viktiga spelarna slutar. Samtidigt kommer yngre förmågor in i laget och ska axla de äldres mantel. Champions League- och FA-cup – mästarna Chelsea är ett av många lag som går igenom en sådan tid just nu.

André Villas-Boas hade i skuggan av liga- och Champions League-titeln en annan stor uppgift. Han skulle slutföra den påbörjade generationsväxlingen och få in nya spelare i laget likt Fernando Torres, Oriol Romeu och Juan Mata. Till bänken förvisades istället Frank Lampard, Didier Drogba och Florent Malouda.

Tre stycken tongivande stjärnor skulle plötsligt ersättas av två ynglingar och en skadebenägen forward ur form. Jag förstår att det måste känts konstigt för Lampard och Drogba, då de varit bofasta i Chelseas startelva under ett antal år.

Villas-Boas satsning slutade med att han fick sparken och nytänkande Di Matteo fick ta över. Di Matteo fortsatte att spela in det unga gardet i Ramires, Mata och Bertrand, men aldrig med samma utbredning likt den Villas-Boas hade.

Skillnaden mellan Villas-Boas och Di Matteo var att den sistnämnde lyckades hitta en kombination mellan de äldre och de yngre spelarna i laget. Det gjorde att de äldre spelarna kunde bygga upp en ömsesidig respekt för Di Matteo och de yngre kunde utvecklas och hitta sin plats i laget. Resultatet var en FA-cuptitel och en Champions League-titel.

I våras fick Di Matteo fortsatt förtroende och kunde med det bygga vidare på den påbörjade generationsväxlingen. I sommar har Marin, Hazard och Oscar anlänt till London. Ett tydligt tecken på den fortsatta satsningen och att man ännu inte har byggt färdigt.

Det viktiga är dock att Di Matteo behåller stommen i laget. Terry, Cahill, Ivanovic och Lampard är rutinerade herrar som behövs på plan för att kollektivet ska fungera. Bänkar Di Matteo någon av dem kommer han få svårt att ta poäng.

Di Matteo har lärt sig av Villas- Boas misstag och jag tror inte att ett liknande skede kommer upprepas. Chelsea har stärkts av cuptitlarna och i år kan man även sikta in sig på ligaspelet. Det som för några år sedan såg mörkt ut har idag blivit ljust. Chelsea har sånär lyckats ta sig igenom en svår generationsväxling, och i år kan allt släppa. Frågan jag ställer mig är – Blir den kommande säsongen Chelseas?

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

bet365