Viktor Johansson – Svenska talanger i England, Europa

Svenska fotbollsspelare i England

För de flesta fotbollsspelare är spel i engelska Premier League en avlägsen dröm, en hägring eller rent av en fantasi. Men för Viktor Johansson är det ett verkligt mål som han kämpat hårt för.

Viktor Johansson, 17 år, Aston Villa FC

Stockholmslaget Hammarby IF hade det tufft år 2012. Laget hade massivt publikstöd men bara säsongen innan hade man varit en poäng ifrån nedflyttningskval till Division 1, denna säsong såg man ut att ännu en gång missa uppflyttning till Allsvenskan. Ifrågasatt tränare, tvivelaktig trupp och ekonomiska problem, det fanns inte många glädjeämnen.

Men ett av de få glädjeämnena som sipprat igenom klubbens gråa betongfasad var Viktor Johansson. En målvakt som spelade i akademilaget P98-1, den unge målvakten hade enorm potential och spänningen steg på Årsta IP när talangen briljerade på träningarna. Utanför fotbollens omklädningsrum och spelplaner var Viktor mer okänd, iallafall innan nyheten kom.

Provspel i England

Den engelska storklubben Aston Villa FC bjöd in Viktor Johansson till provträning när han enbart var 14 år gammal. Under själva provspelet i engelska staden Birmingham fick en ung Viktor visa upp sig i U14-laget. Så kom en förfrågan, tränarna i Aston Villa undrade om svensken vill stå i målet för U16 laget i en match, något han självklart ville. Det hela gick bra men det blev ingen flytt till England. I samma veva gjorde han ett kortare provspel i Everton FC också men inte heller där blev det någon övergång. Viktor åkte hem till Huddinge och med undantag för en intervju om provspelet i Aston Villa fortsatte fotbollslivet i Hammarby ostört.

Tiden gick och historien om provspelen tynade sakta men säkert bort. Vid den här åldern började Stockholms distriktslag med uttagningar. Ibland blev Viktor uttagen, ibland var det några andra målvakter. Det går milt sagt att säga att Viktor inte var självskriven när distriktet tog ut spelarna till Elitpojklägret i Halmstad 2013, men det gick vägen denna gång och chansen att ta plats i P15 landslaget hägrade.

Kamp om landslagsplats

De som glömt bort vem Viktor var blev snabbt påminda, han var nu 15 år och hade imponerat under Elitpojklägret. Problemet var att han inte varit ensam om att imponera i Halmstad, just detta år var konkurrensen på målvaktssidan mördande. Räckte Viktors insatser? Skulle han få debutera i landslagets dubbellandskamper mot Finland?

Den 20 Augusti 2013 spelade Sveriges nybildade P15-landslag, målvakten från start var Viktor Johansson, det hade gått vägen. I debutmatchen vann Sverige med 4-3 efter ett hattrick av Zackarias Faour som naturligtvis fick mest uppmärksamhet, men även Viktor kunde nöjt fylla sitt CV med en landslagsseger i debuten.

Internationella intresset intensifierades

Landslagssamlingen var över, Viktor var tillbaka i Hammarby och något hade förändrats. Återigen var han uppvaktad av scouter, återigen kom det största intresset från England och återigen var det från Birminghamklubben Aston Villa som scoutningen var intensivast. I Hammarby hade han fått spela med U19-laget, då var han fortfarande 15 år.

Med tiden kom det oundvikliga, Aston Villa erbjöd provspel igen, och igen, och igen. Efter det fjärde (!) provspelet kom det in ett konkret bud. Det hade blivit sommar och kalenderåret var 2014. Tillsammans med familjen kom man fram till att anta budet och snart satt det nyblivna utlandsproffset på ett flyg till Birmingham. Det gick inte att ta miste på Viktors känslor

– Det känns riktigt bra att allt nu äntligen är klart och att jag får uppleva den dröm jag länge väntat på

Väl i Birmingham har det funnits ambitioner. Viktor har varit mycket tydlig med sina kortsiktiga och långsiktiga mål

– Mina kortsiktiga mål nu är att bara fokusera på att göra så bra träningar som möjligt och få starta så många matcher jag kan! Mitt långsiktiga mål är att kunna klättra upp i åldersgrupperna så snart som möjligt och förhoppningsvis komma upp i A-laget om ett par år.

Tuff tid på fotbollsplanen

I dagens fotbollsvärld skiljer nivåerna sig rejält, att vara en bra spelare i Sverige är något helt annat än att vara bra i England. Viktors kortsiktiga mål är svåra att bedöma om han lyckats med, men efter mer än ett år i klubben har vår unge svensk ännu inte kommit närmare de långsiktiga målen. Medan svenskarna Khalid Abdo och Moustafa Zeidan, som också spelar i Aston Villa, håller till i U18-laget har Viktor fastnat i U16. Även på andra håll har det gått tungt.

I landslagssammanhang hör man allt mindre och mindre om Viktor Johansson. Istället har andra målvakter födda 1998 tagit plats som Marco Johansson (Malmö FF), Victor Göransson (IF Brommapojkarna) och Kalle Joelsson (Helsingborgs IF). Ändå får man inte glömma bort att det är Aston Villa han spelar i, även spel i deras U16 lag är en enorm bedrift och hög nivå. Än finns möjligheten för Viktor att kämpa sig upp till U18, U21 och till sist A-laget.

För varje år han befinner sig i Aston Villa fylls meritlistan på med ett år av fotbollsutbildning i högsta klass, om Viktor Johansson kommer använda sin utbildning och bli Sveriges framtida stjärnmålvakt återstår att se. Det kommer säkerligen inte vara sista gången Viktors namn ekar i media-världen.

Källor: SvFF.se, svenskafans.se, fotbollstransfers.com, ask.fm/viktor1897, Hammarbyfotboll.se, wagnssonsport.se

För fler artiklar från denna artikelserie, läs även:

Svenska talanger i England – Joel Asoro

Svenska talanger i England – Joseph Colley

Svenska talanger i England – Zackarias Faour

Svenska talanger i England – Moustafa Zeidan

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

bet365
bet365