4. Krönika: Konsten att leva i nuet

Fördelen med att blogga är nånstans att man kan tillåta sig att vara lite mer färgad än man kan vara på en nyhetssida. Jag är Liverpoolare sedan många år tillbaka, och lika stor njutning som det var att hösta in titlarna när man var barn, lika stort lidande har det periodvis varit i vuxen ålder.

Vi Liverpoolfans i Sverige är många. Jag har varit på storträff syd i Malmö, när Liverpools svenska supporterklubb arrangerade ett möte med Phil Neal och Glenn Hysén som dragplåster. Neal var en av mina största idoler som barn och även om Glenn Hysén numera slirat rätt långt ner i ”hinka bira och dra vitsarträsket” så har han ändå varit lagkapten på Anfield. Är det stort eller är det stort liksom?

En annan otvivelaktig egenskap vi Liverpoolfans är att vi är extremt enögda, så enögda att vi fortfarande räknar oss som ett storlag och så enögda att vi absolut inter emot någon som helst kritik, från någon! Det är alltid någon annans fel, och när vi i december månad konstaterar att nä, det blev inget i år heller så har vi alltid ett batteri av bortförklaringar som är användbara när det gäller att förklara fränvaron av ett vinnande spel.

Med detta sagt vill jag säga att i år smäller det! ”Vi” har en manager som är helt rätt för klubben. Han förespråkar det spel och den spelidé som gjorde ”oss” till Europas bästa lag på 80-talet. Nu gäller det bara att fylla den spelidén med spelare som:

  1. Klarar av att spela efter en sån spelidé
  2. Tror på spelidén. Det finns inget mer förödande än att ha spelare som inte är på samma våglängd som tränaren.

Om man ska se till vad Brendan Rodgers har att röra sig med för material så inser man att det här måste vara ett arbete på sikt. Liverpools adelsmärke under framförallt Rafael Benitez, men även senare har varit ett ramstarkt försvar. Det är nog så bra, men ska man spela Rodgers variant på Tiqui-taca så krävs försvarare som är bekväma med bollen och som vågar spela på en felvänd mittfältare utan rädsla för att man ska åka på en snabb omställning. Ser man till de förutsättningarna så är dagens fyrbackslinje inte något att bygga på. När nu årets värvarfokus ser ut att ligga på offensiven så utgår jag ifrån att fyrbackslinjen kommer att se i stort sett liknande ut.

Vilka spelare hade då varit drömvärvningar för att hitta en backlinje som kan spela ett följsamt och offensivt försvarsspel. Tja, fick jag önska fritt så är Borussia Dortmunds elegante mittback Mats Hummels förstaval. Nu är det kanske inte något som är speciellt realistiskt och då får man ju rätta sig efter det. Man tvingas som Liverpoolsupporter att leva i nuet. Vi kommer naturligtvis inte att bli ligamästare i år heller, men om vi får en bra start samtidigt som Tottenham och Arsenal tvingas att bygga nytt i sommar kan definitivt göra att vi kan vara med och hugga efter Manchesterlagen och Chelsea.

Och ni nu som avfärdar mig med att det är orealistiska önskedrömmar: bara tyst! Jag är ju Liverpoolsupporter och tar därför inte emot kritik från någon…

Jon Lidberg

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply