Tottenham Hotspur FC

Tottenham har under de senaste säsongerna tagit steget fram från att vara sorglösa bohemer, som lirar boll på dagarna och hinkar pints på kvällarna, till att bli ett lag som periodvis kan konkurrera med de allra största. Förra säsongen blev dock ett litet ”setback” för Spurs och nu vill det till att man bestämmer sig för om man vill vara ett topplag eller om man vill vara det där talangfulla laget som inte når ända fram.

Truppen:
Målvakter
Heurelho Gomes – betyg: +++
Brasiliansk inspirationsmålvakt. Har i perioder sagts vara på väg tillbaka till PSV Eindhoven, men ser nu ut att stanna.

Carlo Cudicini – betyg: +++
I och med Friedels intåg så förvandlades Cudicini till världens i särklass bäste tredjemålvakt. Hade inte gjort bort sig som förstemålvakt i en handfull Premier Leagueklubbar.

Brad Friedel – betyg: +++
Enormt rutinerad målvakt som fortfarande håller hög klass.

Försvarare
Yonnes Kaboul – betyg: +++
Gör sin sjätte säsong i Spurs och var fjolårets mest anlitade mittback. Kanske mer pga de andras skadebenägenhet och formsvackor än eget storspel.

Jan Vertonghen – betyg: +++
25-årig belgare med närmare 40 landskamper på meritlistan har hämtats in från Ajax där han var lagkapten. Det finns goda utsikter att Vertonghen kommer att gå direkt in i laget då Tottenhams mittbackar är ganska skadebenägna.

William Gallas – betyg: ++++
Har fått ett rykte om sig att vara en fotbollslegoknekt som går dit lönen är högst. Efter att ha avverkat Chelsea och Arsenal är nu fransmannen inne på sin tredje Londonklubb. Håller fortfarande högsta klass även om skadorna tilltagit med åren.

Sebastien Bassong – betyg: ++
En gång ansedd som en framtida storback på White Hart Lane. Hamnade dock i onåd hos Redknapp och lånades ut till Wolves i våras. Är nu tillbaka på White Hart Lane, men inte mycket talar för att han ligger speciellt långt fram på mittbacksrankingen.

Michael Dawson – betyg: +++
En krigare ut i fingerspetsarna som alltid ger sig in i närkamperna som om det vore krig. Skadad en del under senare säsonger, men håller i vanliga fall en hög klass och det återstår att se om han kan spela sig tillbaka in i den engelska landslagstruppen.

Danny Rose – betyg: ++
Snabb och frejdig engelsk U23-landslagsspelare som har ett vasst skott. Är i grund och botten yttermittfältare men fungerar lika bra som back och det känns som att det är där han kommer att ha lättare att konkurrera.

Kyle Walker – betyg: ++++
Fjolårets stora utropstecken som gick från att vara en lovande U21-landslagsspelare till att bli Englands bästa högerback. Hade gått om både Micah Richards och Glen Johnson när en tåskada stoppade honom från EM-spel. Kommer att vara en storback många år framöver.

Benoit Assou – Ekotto-betyg: +++
Bidrar tillsammans med Bale till Tottenhams vassa vänsterkant. Men lika mycket som kamerunaren är frejdig och offensiv framåt, lika slarvig och nonchalant kan han vara i positionsspelet.

Mittfältare
Gareth Bale – betyg: +++++
Var under en period hösten 2010 en av världens bäste spelare. Sedan dog den hysteriska formen ut något, men den vindsnabbe Walesaren har ändå fått ett internationellt genombrott utan dess like. Kommer fortsatt att vara en absolut nyckelspelare med sina djupledslöpningar och genombrott.

Tom Huddlestone – betyg:+++
Såg under en period ut att bli en framtida landslagsmittfältare, men har kommit av sig lite. De många skadorna har slitit på hans självförtroende och det känns som att detta blir en säsong som kommer att avgöra var Huddlestones karriär ska ta vägen.

Aaron Lennon – betyg:++++
Var under en period sorgligt ineffektiv i slutfasen vare sig det gällde avslut eller inlägg. Det har den unge engelsmannen slipat på men det känns som att han ändå inte slagit ut på det sättet som man kunde förväntat.

Scott Parker – betyg: +++++
Förra sommarens absolut smartaste värvning. Parker ger med sitt outtröttliga “box to box” spel Tottenhams övriga mittfältare möjlighet att fullt ut operera offensivt.

Rafael Van der Vart – betyg: ++++
En i ett koppel holländska stjärnor som behandlades mindre kul i Real Madrid men som har fått en nytändning på annat håll. En playmaker i grunden men som har visat på stor genombrottsförmåga och målfarlighet under sina första säsonger i Spurs.

Luka Modric – betyg: +++++
Litet flyfotat kroatiskt spelgeni som undan för undan acklimatiserat sig till livet och spelet i England. Klarar såväl det korta kombinationsspelet och att utmana en mot en. Är i dagsläget inte på speciellt god fot med Tottenham-ledningen då de enligt uppgifter ska ha avslagit flera bud från Real Madrid under sommaren. Vill lämna och gör det förmodligen inom kort.

Jermaine Jenas – betyg:++
21 landskamper har Jenas på meritlistan, men det är ett tag sedan nu. Har alltid brottats med en ganska bristfällig fysik som har lett till en del skador. Utlånad till Aston Villa ifjol och det är nog inte så troligt att det blir så många framträdanden på White Hart Lane i år heller.

Gylfi Sigurdsson – betyg:+++
Succéartad poängspelare i Swansea som Tottenham snöt framför näsan på Liverpool. Nu blir konkurrensen lite hårdare och det vill nog till att Sigurdsson höjer sig ytterligare ett snäpp om han ska bli en regelbunden startspelare.

Jake Livermore – betyg: +++
Ung lovande mittfältare som sporadiskt fick en del speltid ifjol. Är dock endast backup om alla spelare är tillgängliga

Sandro – betyg: +++
Ung kraftfull mittfältare som tagit ett stort och snabbt kliv in i den engelska fotbollen. Har ett tätt positionsspel och även genombrottskraft och ett vasst skott.

Anfallare
Giovani Dos Santos – betyg: ++
Barcelonafostrad offensivspelare som inte lyckats göra nåt avtryck i den tuffa engelska ligan. Varit utlånad i omgångar. Kan nu få chansen då såväl Pavlyuchenko som Adebayor är borta men han är fortfarande ingen man för en given startplats.

Jermaine Defoe – betyg: +++
Engelsk landslagsman som inte alls varit i form under de senaste säsongerna. Har också fått se sig omsprungen i den engelska startelvan. Är i dagsläget dock förstaval pga att det helt enkelt inte finns någon konkurrens på positionen.

 

Trolig startelva med nuvarande material

Brad Friedel

Kyle Walker
William Gallas
Jan Verthongen
Benoit Assou Ekotto

Scott Parker
Luka Modric

Aaron Lennon
Rafael Van der Vaart
Gareth Bale

Jermaine Defoe

Transfers (in och ut)

In: Jan Vertonghen (Ajax), Gylfi Sigurdsson (Hoffenheim).

Ut: Steven Pienaar (Everton), Ryan Nelsen (QPR), Oscar Jansson (klubblös).

Utropstecknet och frågetecknet i dagens Tottenham

 

Mittfältsspelet. Tottenham har ett mittfält som har en högstanivå i absolut världsklass. Med spelare som Lennon,Bale,Van der Vaart och Parker kommer man att sätta press på alla lag. Det stora frågetecknet handlar nu om Luka Modric kommer att försvinna. Spontant känns det som att just i denna lagdel är en förlust minst kännbar. Man har ju dessutom värvat den duktige islänningen Sigurdsson från Swansea och har god bredd med Huddlestone och Sandro som potentiella startspelare.

André Villas Boas. Är han fågel eller fisk som tränare? Hans sejour i Chelsea var ju inte direkt imponerande och nu behöver ”The Next One” ta steget fram och visa att han är den världstränare som hans år i Porto skvallrade om. Hans renommé i England kan stå och falla med den kommande säsongen och det är nu det gäller.
Forwardsbesättningen är ett annat frågetecken. I dagsläget står man med Jermaine Defoe och Giovanni Dos Santos och det duger helt enkelt inte.

 

Nyckelspelaren

Scott Parker är den dynamo som ger Tottenham den syresättning som man behöver för att kunna såra de andra förmodade topplagen. Om Luka Modric försvinner till Real Madrid kommer Parker förmodligen att få dela innermittfält med antingen den frejdige Huddlestone eller den kraftfulle Sandro. Båda dessa är betydligt mera begränsade i sin repertoar än Modric och då måste Parker styra mer av spelet framåt. Klarar han det? Det kan bli en avgörande knäckfråga för André Villas Boas när han ska leda de liljevita den kommande säsongen.

 

Förväntningar och mål
Det vi kan förvänta oss av Tottenham är att de kommer att kämpa om Europaspel även i år. Däremot måste de lösa forwardspositionerna innan fönstret stänger. Att inte ha minst en forward som är god för 12-15 mål ger inget Champions Leaguespel och i den turneringen var man ju trots allt i kvartsfinal för bara två säsonger sedan.

Jon Lidberg – 2012-08-03

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply