EM-kval U21: Målrikt och oavgjort mellan Bosnien och Tyskland

Bosnien tog emot starka Tyskland, som gått obesegrade genom kvalet. Hemmalaget, Bosnien låg på en andraplats, och behövde vinna för att ta sig till EM. Det var helt enkelt vinna eller försvinna för deras del. Det började bra med en överraskande 3-1 ledning i halvtid, men Tyskland kom tillbaka i andra och slutresultatet skrevs till slut till 4-4.

Matchen
Tyskland var storfavoriter i dagens match, fastän laget spelade på bortaplan, dock helt förståeligt, då detta Tyskland är oerhört starka. Innan denna match hade man vunnit 9/9 matcher i kvalet. Men Bosnien var positiva inför matchen och kom fulla med självförtroende efter att ha spelat fantastiskt på sistone – inte minst mot Grekland där man vann med klara 4-0.

Bosnien satte full fart framåt från första början och började vaska fram några halvlägen. Tyskland såg, något oväntat, helt skakiga ut, då de hade det otroligt svårt att få igång sitt eget spel.
Efter drygt 10 spelade minuter tog Bosnien, helt välförtjänt, ledningen genom anfallaren Djuric, som nickade in bollen i mål. Fint assisterad av yttern Stevanovic.

Bosnierna fortsatte att trycka på framåt och var några gånger ytterst nära att utöka sin ledning, men istället skulle Tyskland, från ingenstans, kvittera till 1-1. Kirchhoff stod för målet.
Resultatet varade dock inte länge, då Bosnien fortsatte på samma inslagna väg med sin offensiva fotboll, vilket skulle ge utdelning direkt – endast två minuter efter kvitteringen. Återigen stod Djuric för målet, och återigen var det ett nickmål. Denna gången slogs bollen in från vänsterflanken av Visca.

Tyskland hade fortsatt svårt att skapa något framåt, medan Bosnien hela tiden anföll och hade full kontroll på matchen. Ännu ett mål kom i första halvlek, och det var, inte alls oväntat, med tanke på matchbilden, Bosnien som gjorde det. Och återigen var det Djuric. Och återigen var det ett nickmål. Och återigen var det ett inlägg innan målet. Och det var Stevanovic som slog in inlägget, vilket betydde hans andra assist i matchen.

3-1 i halvtid – helt rättvist, då Bosnien spelade betydligt bättre än ett skakigt Tyskland.

Det var jämnt inledningsvis i andra halvlek. Vi fick se ett förbättrat Tyskland som fick igång sitt spel, mest tack vare att Bosnien inte var lika offensiva, utan backade hem med nästan hela laget. Bosniens taktik i andra halvlek var allt annat än bra, då man bjöd in Tyskland i matchen, vilket senare skulle resultera i flera mål för Tyskland. Tyskarna reducerade tio minuter in i andra halvlek genom inbytte Polter. Tyskland fortsatte att trycka på efter målet, medan Bosnien fokuserade mest på defensiven. Detta skulle leda till ännu ett tyskt mål, när mittfältaren Leitner satte bollen i krysset från 25-30 meter. Ett riktigt vackert mål. Plötsligt stod det 3-3 på matchtavlan, vilket fick Bosnien att byta taktik till deras första halvlek där de gasade på framåt.

Knappt tio minuter hade gått, och Bosnien var återigen i ledning, tack vare att de började spela sitt offensiva spel igen. Spelfördelaren Grahovac stod för målet.
Bosnien slutade att spela offensivt efter målet och Tyskland kom återigen in i matchen och jagade en kvittering. Flera chanser dök upp för tyskarna, men avsluten var tama – fram tills matchminut 87 då det small till i nätmaskorna. Polter, som gjorde Tysklands tidiga mål i andra halvlek, stod för den sena kvitteringen. Från nära håll nickade han in 4-4.

Bosnien försökte skapa något i slutskedet av matchen, men lyckades aldrig komma fram till någon bra målchans och slutresultatet skrevs till 4-4.

Som så många förr, hamnade Bosnien på målsnöret. Det spelar ingen roll vilken ålder det är, om det är A-laget eller B-laget, Bosnien har alltid hamnat på målsnöret. Det återstår att se när denna sviten kommer att brytas.

Dock bör spelarna i Bosnien vara väldigt stolta över sin finfina insats i dagens match, men även i hela kvalet.