EM-kval playoff-lottning och seedning – EM 2016

EM-kval lottning play-off till EM 2016 i Frankrike

När sker EM-kval playoff-lottningen? När spelar Sverige och vilka kommer de att få möta i EM-playoff? Här får du de kompletta förutsättningar inför lottningen av EM-playoffen med de seedade respektive oseedade lagen.

Sverige blev trea i sin grupp bakom Österrike och Ryssland vilket innebär att playoff-spel väntar i form av ett dubbelmöte mot en av de andra grupptreorna i EM-kvalet. Matchdatum för dessa playoff-matcher är 12-14 november med returer 15-17 november.

Playoff-lottning till EM 2016 i Frankrike

På söndag, 18 oktober, klockan 11.15, i Nyon, Schweiz, lottas playoffmatcherna i kvalet till fotbolls-EM. Segern mot Moldavien talar för att Sverige blir seedat i lottningen, men vilka länder som landslaget kan ställas mot är fortfarande oklart. Här är förutsättningarna inför avgörandet i EM-kvalet.

Hur går Playoff-lottningen till?

Till playoff går åtta grupptreor från EM-kvalgrupperna. De fyra bäst rankade lagen kan ställas mot de fyra på den undre halvan. Rankingen bygger på insatsen i EM 2012 (20 procent), VM 2014 (40 procent) och pågående EM-kval (40 procent).

Sverige blir seedat.

EM 2016  play-off seeding – vad innebär det att bli seedad?

De flesta vet inte vad det innebär att Sverige blir seedade i ett play-off EM-kval 2016.

Erik Hamréns landslag blir seedat i playoff och får möta Norge, Slovenien, Irland eller Danmark. Sverige blir seedade i den kommande playoff-lottningen. När Nederländernas försvann från chansen till en tredjeplats stod det också klart att Sverige skulle tillhöra de fyra högst seedade grupptreorna. De fyra lagen som får den fördelen blir nu Ukraina, Bosnien, Ungern och Sverige. På den undre halvan, där Sverige ska hitta sin motståndare, återfinns Irland, Norge, Slovenien och Danmark – efter ett jättedrama.

Seedningsgrupper EM-kval 2016

Som det ser ut så kommer Sverige att bli seedade i play-off till EM 2016.  Sverige seedat i playoff-lottningen. Resultaten gick Sveriges väg den sista EM-kvaldagen.

Lottningsgrupp 1: Lottningsgrupp 2:
Ukraina
Bosnien-Hercegovina
Sverige
Ungern
Irland
Norge
Slovenien
Danmark

Vilka lag är klara för playoff-spel?
Sverige, Irland, Danmark, Ukraina, Slovenien och Ungern (kan dock bli bästa grupptrea och gå direkt till EM). Sverige hamnar i den första lottningsgruppen och kan ställas mot Norge, Slovenien, Irland eller Danmark. Norge, Ungern och Bosnien-Hercegovina tog de sista playoffplatserna när EM-kvalets gruppspel avslutades på tisdagskvällen.

Spelschema play-off till EM 2016 – när spelas playoff-matcherna?

Lagen möts i två matcher, en borta och en hemma. Är resultatet oavgjort efter den andra matchen vinner det lag som gjort flest mål på bortaplan. När allting är klart så kommer play-off matcherna att spelas enligt nedan:

Matcher Datum för spel
Första matchen 12-14 november
Returmatchen 15-17 november

EM-kval playoff mål på bortaplan

Mål på bortaplan i EM-kval playoffen är värda mer än mål på hemmaplan. Endast när det blir oavgjort mellan lagen så räknas mål på bortaplan. Det lag som gjort flest mål på bortaplan vinner således playoffen totalt.

Vilka kan Sverige möte i playoffen EM-kval 2016?

Matcherna lottas söndag 18 oktober klockan 11.15 i Nyon, Schweiz.  I playoff-lottningen dras ett lag från grupp 1 mot ett lag från grupp 2. Det lottas också om vilket lag som får börja hemma. Här kan du läsa om hur bra Danmark är i jämförelse med Sverige.

Playoff-lottningsgrupper:

Lottningsgrupp 1: Lottningsgrupp 2:
Ukraina
Bosnien-Hercegovina
Sverige
Ungern
Irland
Norge
Slovenien
Danmark

Vilka lag är redan klara för EM 2016 i Frankrike?
Island, Tjeckien, Belgien, Wales, Spanien, Tyskland, Polen, England, Schweiz, Nordirland, Rumänien, Österrike, Ryssland, Italien, Portugal, Albanien och Slovakien.

Vem blir bästa grupptrea och går direkt till EM?
Turkiet knep den direktplatsen efter sin vinst mot Island i sista omgången.

Play-off EM-kval 2016

Lottning av EM-gruppspel 2016

När EM-kvalomgången är över och de 24 lagen inför gruppspelen är klara så sker den slutliga lottningen för gruppspelet den 12 december 2015. Här kan du se spelschemat för EM 2016 i fotboll i Frankrike.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply