Dokument: Valencias bergochdalbana fortsätter

Dokument: Valencias bergochdalbana fortsätter

I januari riskerade Valencia att bli nedflyttade till Segunda División. De lyckades till slut hålla sig kvar i La Liga. Sedan dess har det mesta gått uppåt. På söndag spelar ”Los Che” seriefinal mot Barcelona. De tio senaste månaderna är inte alltför ovanliga i föreningens historia. Valencia har genom åren varit spansk fotbolls stora bergochdalbana.

“Valencia teeters towards disaster.” Så inleder New York Times en artikel om Valencia i januari 2017. Den handlar om hur klubben hade gått från två raka Champions League-finaler i början av 2000-talet till botten av La Liga. Texten tar även upp att många nyckelspelare hade flyttat inför den säsongen. Mittbacken Shkodran Mustafi lämnade för Arsenal. André Gomes och Paco Alcácer flyttade till Barcelona. Sofiane Feghouli skrev på för West Ham. Utan sina stjärnor så inledde Valencia säsongen svagt. I januari låg klubben precis ovanför nedflyttningsplatserna. Spel i Segunda División var en skrämmande risk.

Tio månader senare är situationen helt annorlunda. Valencia spelar seriefinal hemma mot Barcelona på söndag. Vinner ”Los Che” är de endast en poäng efter katalanerna i tabellen. Laget tog sig samman och slutade tolva i fjol. Sedan dess har det bara gått uppåt.

Valencia

Valencia spelar seriefinal mot Barcelona på söndag (Foto: Bildbyrån)

Det här är en trend som har upprepat sig genom åren för en av Spaniens största klubbar. De har kombinerat sex La Liga-titlar, sju Copa del Rey-titlar och en UEFA-cuptitel med nedflyttningsstrider och sejourer i andraligan. Stora delar av Valencias historia är en bergochdalbana. Ett exempel på det är resan från triumferna på 1970-talet och början av 1980-talet till förödelsen i mitten av 1980-talet. Föreningen blev spanska ligamästare säsongen 1970/1971, tog hem Copa del Rey 1978/1979 och vann cupvinnarcupen 1979/1980. Fem år efter den sistnämnda titeln var katastrofen ett faktum. Säsongen 1985/1986 slutade Valencia trea från slutet i La Liga och blev nedflyttade till Segunda División. Året efter var de tillbaka i högstaligan.

Sju tränare på två år

En av de stora anledningarna till Valencias bergochdalbana under senare år är mängden tränare som klubben har haft. Sedan Nuno Espírito Santo lämnade i november 2015 har laget haft sju olika personer på posten. Då är det svårt för spelarna att känna att de finns en kontinuitet i föreningen.

Detta är något som bekräftades av Mustafi när han lämnade Valencia.

– Mycket förändrades sedan jag kom till Valencia år 2014. Du är i samma stad och samma klubb, men allt runtomkring dig förändrades hela tiden. Då är det inte enkelt att kalla det ditt hem, sa Mustafi till ESPN.

Försäljningar på grund av ekonomin

En annan anledning till instabiliteten är de ständiga spelarförsäljningarna som Valencia har behövt göra. Stjärnspelare har lämnat för att förbättra klubbens ekonomi. David Villa, David Silva och Juan Mata spelade tillsammans i klubben mellan år 2007 och 2010. Sedan såldes de två första under sommaren 2010 och den sistnämnda lämnade året efter. Efter det har även Nicolás Otamendi, Éver Banega, Juan Bernat och Jérémy Mathieu skrivit på för andra klubbar. Det här är spelare som har haft nyckelroller i Valencia och lämnat ett tomrum efter sig.

David Villa

Valencia behövde sälja David Villa för att rädda ekonomin (Foto: Bildbyrån)

Efter att ha lämnat Valencia har spelarna varit med om stora framgångar. Villa, Mathieu och Mata har vunnit Champions League. Silva har tagit hem Premier League med Manchester City och Otamendi är på väg att göra detsamma. Banega har blivit Europa League-mästare två gånger. Bernat har tre Bundesliga-titlar på sitt CV.

De här framgångarna sticker i ögonen på Valenciafansen. Spelarna kunde vunnit titlar med ”Los Che” i stället, men ekonomin tillät inte det.

Den skrala budgeten har även saktat ner bygget av klubbens nya arena. Planerna för Nou Mestalla blev offentliga i slutet av år 2006. Året efter påbörjades byggandet. Sedan spelade ekonomin en negativ part på nytt för Valencia. Konstruktionen stoppades 2009 då föreningen inte hade tillräckligt med pengar. Än idag så är arenan inte färdig.

Oväntad framgång

Trots den skrala ekonomin befinner sig Valencia nu i toppen av La Liga. De har inte förlorat en enda ligamatch hittills. Atlético Madrid och Real Madrid har betydligt större budgetar men befinner sig sex poäng bakom konkurrenten.

Hur är det möjligt? Tränaren Marcelino är en av anledningarna till succén. Han har fått ihop laget på ett både oväntat och lyckat sätt. Dessutom har flera spelare levererat över förväntan. Anfallarna Simone Zaza och Rodrigo har gjort nio respektive sju ligamål. Målvakten Neto har presterat på en hög nivå sedan han anslöt från Juventus i somras. Han har gjort näst mest räddningar i La Liga den här säsongen och har hållit nollan i sex matcher. Detta är ett bevis på att både försvaret och anfallet fungerar.

Simone Zaza

Simone Zaza öser in mål för Valencia (Foto: Bildbyrån)

När vänder det igen?

Nu börjar många fråga sig hur länge succén kommer att fortsätta. De har lärt sig att vardagen i Valencia är både upp och ner. Snart kanske det är dags för bergochdalbanan att falla igen. Men just nu oroar sig inte fansen för det. De är tillbaka i toppen.

Andra artiklar från Silly Season Sverige

 

Källor: New York Times, Sky Sports, ESPN, Marca, BBC.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply