bet365

DISKUTERA: Vad är Halmstad till för?

I somras var jag och besökta Halmstad under en vecka under Elitlägret. Vi hade ju med fyra spelare från Karlslund så man åkte givetvis dit för att följa sina spelare.

Men det som slog mig var: Vad är lägret till för?

Som upplägget är just nu ser jag inte att det uppfyller sitt syfte till det fullaste. Ja, det finns många goda saker. Till exempel att spelarna får utbildning under veckan av duktiga instruktörer och de får mäta sina krafter med andra duktiga spelare i samma ålder.

Men vad är egentligen huvudsyftet med lägret? Följande går att läsa på svenska fotbollsförbundets hemsida:

”Målsättningen med denna vecka är att hitta talanger att bygga Sveriges fotbollsframtid på.”

Följer vi denna målsättning? Nej, anser jag!

Vi tittar inte efter spelare för framtiden. Allt för många distriktsförbundskaptener tittar allt för mycket hur bra det är NU och inte hur bra de kan vara i framtiden. Storlek och power är en viktig egenskap hos de som väljs ut och mindre tekniska spelare får istället stanna hemma.

Istället för att lägret ska bli en plats att samla framtidens talanger har det blivit ett läger där distrikten istället ska tävla med varandra, och därför plockar distriktstränare ut spelare de tror de kan vinna matcher med, och redan här har vi gått ifrån vad lägret egentligen handlade om.

Och om det är så att vi ska hitta spelare för ungdomslandslagen – varför spelar då alla distrikt på olika sätt? Som det är just nu spelar vissa distrikt possessionfotboll, vissa går väldig rakt, vissa spelar direkt osv. Lägg därtill att distrikten är väldigt ojämna. Ja, jag är fullt medveten om att de bästa länen möter varandra och de mindre länen möter varandra och det gör också att det är storpublik på te.x Stockholm – Skåne och sen bara föräldrar på de andra matcherna som spelas samtidigt.

Mitt förslag som skulle gynna svensk fotboll:
1. Ha en klar bild av hur ungdomslandslagen ska spela. Alla ungdomslandslag från U15-U21 ska spela på samma sätt.
2. Under elitlägret i Halmstad ska man inte spela i sina distrikt. Man blir uttagen av sin distriktsförbundskapten men väl i Halmstad så mixas lagen så te.x spelare från Stockholm spelar tillsammans med spelare från Gotland, Östergötland, Värmland osv. Vi gör istället 26 stycken jämna lag som är helt mixade.
3. Alla lagen måste ha samma spelsätt och på det sättet vi vill att våra ungdomslandslag ska spela. På detta sätt blir det mycket enklare att hitta rätt spelare till våra ungdomslandslag.

Just det här med att mixa lag tror jag mycket på. Varför? Jo, därför att vi får bort ett tävlingsmoment mellan distrikten och jag är övertygade om att distrikten skulle skicka andra spelare om de inte hade matcher att vinna/förlora. Då skulle de skicka de spelare de trodde mest på i framtiden än de som är bäst just nu.

Vad tycker du? Disktura gärna!

***

Följa mig på twitter? Sök efter @coachkrille

***
Missat några av mina tidigare trådar? Läs te.x

Vem är jag?  http://se.sillyseason.com/bloggar/coachbloggen/ny-blogg-en-coachblogg

Min possessionskola:  
Del 1: Bättre passningsspel? Då får du hålla i!http://se.sillyseason.com/bloggar/coachbloggen/battre-passningsspel-da-far-du-halla-i
Del 2: Bli smart! http://se.sillyseason.com/bloggar/coachbloggen/possessionskolan-bli-smart
Del 3:  Supporta supportenhttp://se.sillyseason.com/bloggar/coachbloggen/possessionskolan-del-3-supporta-supporten

bet365

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply