Krönika: Det är det här som gör att vi älskar fotboll

Krönika: Det är det här som gör att vi älskar fotboll

En otrolig resa av ett otroligt landslag

Glädjetårar och enorm lycka. Ett landslag som gjort det omöjliga och vält stornationer. Sverige har tagit sig till VM. Det är det här som gör att vi älskar fotboll.

Mina vänner som inte är intresserade brukar ofta fråga mig varför jag älskar fotboll. Jag hade tagit med alla dem på Sveriges resa till VM 2018 för att visa mitt svar. Först hade vi landat på Friends Arena den nionde juni i år. Då hade de fått uppleva den stolthet som alla svenskar visade upp när de sjöng nationalsången inför VMkvalmatchen mot Frankrike. Sedan hade de sett Ola Toivonens kanon från halva plan och hur människor som aldrig hade träffat varandra hoppade in i varandras famnar. Efter det hade jag tagit med dem till San Siro i går. Där hade de fått se veteranernas glädjetårar, Andreas Granqvist raka av sitt hår och ett helt svenskt landslag som stormade en tv-sändning. De hade även fått se svenska fans stå kvar och sjunga ”always look on the bright side of life” långt efter slutsignalen. Känslorna och gemenskapen. Det är därför vi älskar fotboll.

Marcus Berg

Foto: Bildbyrån

Trotsar alla odds

Det här är ett svenskt landslag som gång efter gång trotsar alla odds. Sverige skulle inte ha någon chans i samma kvalgrupp som Frankrike och Holland. Eller?

De två stornationerna slog inte de gulblå så enkelt som många trodde. Sverige inledde kvalet med att spela lika mot Holland hemma. Senare stod svenskarna för två prestationer av världsklass mot Frankrike, en nation som fällde Tyskland EM 2016 och var ytterst nära att vinna turneringen. Den bästa av de två insatserna kom i Paris. Men Frankrike hade marginalerna på sin sida och vann med 2-1. I Stockholm var det tvärtom. Hugo Lloris gjorde en oförklarlig målvaktsutflykt i matchens sista sekunder och Toivonen gjorde mål från halva plan.

Sedan sjabblades förstaplatsen bort i Bulgarien och Sverige slutade tvåa i kvalgruppen. Playoff igen, precis som för fyra år sen. Då föll Sverige mot Portugal och missade VM 2014 i sista stund. Det var omöjligt att inte dra paralleller när Sverige lottades mot Italien. Där och då kändes det kört. Historien skulle upprepa sig. Experterna var överens, Sverige skulle missa VM igen.

Men så blev det inte. Robin OlsenGranqvist och Victor Nilsson Lindelöf var giganter under 180 minuter. De fredade Sveriges mål på alla sätt. Tacklingar, nickar och fina räddningar. Bollen skulle inte in. Samtidigt styrde Sebastian Larsson på mitten i Albin Ekdals och Jakob Johanssons frånvaro. Alla vi som tvivlat på ”Seb,” vad ska vi säga nu? Han har tystat oss för alltid.

En passande hjälte

Jakob Johansson

Foto: Bildbyrån

Det var passande att Johansson fick göra målet som tog Sverige till VM i Ryssland. Hans halvvolley på Friends Arena visade sig vara avgörande eftersom det blev mållöst på San Siro. Mittfältaren skadade sig under den andra matchen och det verkar som att korsbandet är av. I den långa rehabiliteringen behöver han något positivt att tänka på. Då kan han blicka tillbaka på målet som tog Sverige till VM.

Mot Ryssland!

Nu kan Sverige börja planera för en sommar i Ryssland. Många svenskar kommer ta sig dit. Där ska vi skapa nya minnen som understryker varför vi älskar fotboll.  

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply