Dauda fixade seger åt Kalmar

Konstgrässpelande Åtvidabergs FF kom till Kalmar med endast två segrar på naturgräs denna säsong. Man tog sig ett revanschsuget Kalmar som, föga överraskande, förlorade hemma mot Örebro i den förra omgången. Hemmalaget skulle dock revanschera sig och besegra östgötarna med 2-0.

Gästerna var piggast de första fem minuterna, men lät inte Kalmar-målvakten Etrit Berisha att bjuda på några svettiga ingripanden. Istället tog de rödklädda kommandot i matchen och skyttekungen Abiola Dauda skulle öppna målskyttet i den 25:e matchminuten.

Hemmalaget bjöd på ett riktigt fotbollsgodis när Erik Israelsson tillsammans med Sebastian Andersson rullade bort ÅFF:s backlinje. Det mycket vackra anfallet fullbordades när Måns Söderqvist friställde Abiola Dauda som läckert placerade in bollen intill stolpen.

Kalmar fortsatte att agera offensivt och var nära på att utöka till 2-0. Åtvidaberg hade dock mer boll, men fick inte många avslut mot Kalmar-målet och Etrit Berisha. Erik Israelsson skadade knäet i en duell och byttes ut mot zimbabwianen Archford Gutu. Mittfältaren kunde gå ut på egen hand, men man befarade en skada av allvarligare karaktär i hans högra knä.

Sett till målchanserna, gick hemmalaget in i en välförtjänt 1-0-ledning. Gästande ÅFF hade dock mer boll, men skapade inga farligare chanser framåt.

Öppningen av den andra halvleken bjöd på en böljande tillställning, där Kalmar var hungriga efter att utöka målskörden. Rasmus Sjöstedt, som ersatte avstängde Emin Nouri i dagens match, skötte sig väl på sin kant och var pigg matchen igenom. Den ovane startspelaren var inblandad i en farlig målmöjlighet när Sebastian Andersson nickade strax utanför.

Skyttekungen Viktor Prodell byttes in i den 67:e minuten och var så när på att nicka in kvitteringen i sin första bolltouch i matchen. Nicken gick dock strax utanför och ÅFF var nu allt närmare en kvittering.

Men Kalmar och Abiola Dauda skulle sätta spiken i kistan i den 80:e matchminuten. Inbytte Jonathan MacDonald frispelade Abiola Dauda som läckert rundade Henrik ”Fimpen” Gustavsson och lirkade in sitt 13:e mål för säsongen.

Gästerna från Östergötland bjöd inte på någon vidare slutforcering och Kalmar kunde enkelt bevaka sin 2-0-ledning. Kalmar seglar upp på 32:a poäng och ligger kvar på åttonde platsen, på samma poäng som Djurgården. Åtvidaberg däremot, blir kvar på 28 poäng på plats nummer nio.