Exklusiv intervju med stjärnskottet Stina Blackstenius

Stina Blackstenius om att prisas på Fotbollsgalan, debutera i A-landslaget och livet i klubblaget Linköping

Den unga anfallaren har under 2015 hunnit skriva in sig i historieböckerna, gjort debut i Pia Sundhages A-landslag och stått för en stark säsong i den allsvenska toppklubben Linköping FC. Stina Blackstenius berättar för Silly Season Sverige om hennes fotbollsår.

När Stina Blackstenius redan som 16-åring vann skytteligan i division 3 med sina 38 fullträffar var det många som var säkra på att hennes fotbollskarriär skulle gå spikrakt uppåt, vilket den har visat sig ha gjort.
Efter skytteligavinsten 2012 blev Blackstenius utnämnd till ”Årets Flickspelare i Östergötland” och den allsvenska toppklubben Linköping FC såg möjligheten att testa stortalangen från Vadstena GIF. Inför säsongen 2013 stod det klart att Blackstenius lämnade moderklubben Vadstena för spel i Linköping.

Jag tyckte att det verkade vara en väldigt bra organisation och jag såg en möjlighet att kunna utvecklas i den miljö som Linköping som klubb kunde erbjuda. Att jag inte behövde flytta hemifrån var också en av anledningarna att det blev just Linköping, säger Blackstenius till Silly Season Sverige.

Den nu 19-åriga anfallaren har en stark säsong bakom sig i klubblaget Linköping där hon i år i den svenska högstaligan noterades för sju mål och fyra målgivande passningar på sina 19 spelade matcher (16 från start och tre inhopp). Ett långsiktigt mål hon har inom fotbollen är att bli en tongivande spelare i A-landslaget som hon nyligen fått debutera i.

Min dröm är att bli så bra som möjligt och att försöka bli en av de bästa. Det skulle vara roligt att någon gång, om man är redo och om man får möjligheten, att spela utomlands i någon storklubb. Det är dock inget som lockar nu då jag trivs otroligt bra i Linköping. Ett mål eller en dröm i karriären är också att etablera sig och bli en viktig spelare i den svenska A-landslaget, säger hon i intervjun.

”Nervöst och mycket känslor”

För Blackstenius del blev sommarens F19-EM i Israel bättre än förväntat. Med sina 14 mål i kvalet och sex mål i slutspelet, varav två av dessa i finalen mot Spanien, blev hon en tungt vägande faktor till att svenskorna efter turneringens slut fick lyfta pokalen och få varsin guldmedalj runt halsen. Efter sina starka prestationer på planen belönades Blackstenius med en plats i Pia Sundhages A-landslag.

Jag blev väldigt förvånad när Pia ringde mig då jag inte alls hade förväntat mig att jag skulle få vara med i truppen. Men jag blev självklart väldigt glad, det är en dröm som man har haft sedan man var ung så det kändes stort.

Blackstenius fick även göra sina första minuter i A-landslaget när förbundskapten Sundhage valde att byta in henne med tolv minuter kvar att spela under EM-kvalmatchen mot Danmark.

– Det var nervöst och mycket känslor. Stor publik, debut och viktig match så det var verkligen speciellt. Jag visste inte innan matchen att jag skulle få debutera.

Prisad som ”Årets genombrott”

Efter ett fantastiskt år med en stark säsong i klubblaget Linköping, succé i F19-EM och debut i A-landslaget fick Blackstenius kliva upp på scenen under Fotbollsgalan för att ta emot pris som ”Årets genombrott” med en beskrivning av juryn som lydde:
”Stina Blackstenius tog Europa med storm i sommarens F19-EM. Omöjlig att stoppa med målrekord som följd. Ett klassiskt internationellt genombrott för skyttedrottningen, som under året utvecklats på alla plan.”

Blackstenius säger till Silly Season Sverige att hon känner sig stolt över att ta emot priset.

– Det var en väldigt speciell känsla och fantastiskt roligt. Det var mitt första stora individuella pris och att få ta emot det på Fotbollsgalan kändes väldigt stort. Det var såklart nervöst men det var en upplevelse att få vara med om något sånt.

Stjärnskottet har som mål att stå på scenen igen för att ta emot ännu ett pris.

– Att få pris som årets anfallare är ett mål som jag kommer sträva efter att uppnå. Det skulle betyda mycket och det skulle vara stort att få ta emot ett sånt pris. Jag vill utvecklas för att ha möjligheten att få det priset någon gång i framtiden.

bet365

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

bet365