Dalkurd kan värva före detta Bayer Leverkusen-spelare

Då: Bayer Leverkusen – Nu: Dalkurd?

Den kurdiske fotbollsspelaren Deniz Naki kan lämna den turkiska ligan där han spelar i Amedspor för Superettan och Dalkurd.

Deniz Naki fick i början av februari en avstängning på hela tolv matcher, detta efter att det turkiska fotbollsförbundet ansett att spelaren spritid ideologisk propaganda. Han fick även böta drygt 55 000 kronor för sitt uttalande där han sa följande.

– Vi dedikerar den här vinsten som en gåva till alla de som har mist sitt liv och de som skadats av förtrycket av vårt land. Vi i Amedspor har inte böjt ner våra huvuden och kommer inte göra det heller. Vi gick in på planen med en tro och friheten vann, ska spelaren ha skrivit på Facebook efter vinst mot Bursaspor.

Förklaringen ska ha varit att spelaren gjort ett politiskt övertramp när det kommer till konflikten där Turkiet och Kurdistan är inblandade. Efter tumultet kan spelaren nu vara på väg till Sverige och Superettan där hårdsatsande Dalkurd bekräftar att man pratar med spelaren, något som Fotbollskanalen avslöjar.

– Det är en spelare som vi har följt sedan den första händelsen kring honom, för två år sedan ungefär. Då blev han misshandlad av supportrar till ett annat lag på grund av att han visade upp sig som stolt kurd. Vi var på och försökte få hit honom, men fick inte loss honom. Sen kom den här avstängningen. Nu undersöker vi frågan, säger Kizil.

– Han blev avstängd för att han visade att han vill att kriget ska ta slut och att barnen istället ska gå på fotboll. Det sågs som något väldigt hårt i Turkiet, vilket jag tycker är helt sjukt.

Spelaren har tidigare representerat de tyska ungdomslandslagen och vann U19-EM 2008.

Dalkurds sportchef Adil Kizil är positiv till en värvning och berättar att fotbollsegenskaperna kommer i första hand.

– Först och främst tittar vi på det fotbollsmässiga. Är han bra nog tar vi hit honom, och han är bra nog. Sen att han är en symbol för det kurdiska folket gör det ännu mer intressant, säger sportchefen.

 

 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply