Close but no cigar

Vi har kommit fram till de där placeringarna som är ganska trevliga och meriterande på papperet, men som för många klubbar innebär att man på håret missar möjligheten att kvala in till den finaste av turneringar, Champions League. I kölvattnet av den uteblivna CL-turneringen missas också många miljoner i intäkter och möjligheten att knyta till sig de riktigt stora namnen. Här kommer årets genomgång av de som, i bästa fall, får nöja sig med spel i Europa League

 

England

8. Everton

Har tillsammans med Swansea stått för den mest spännande säsongsinledningen. Flertalet välavvägda värvningar i de främre linjerna kompletterar Fellaini och succékroaten Jelavic . Med stabile Howard och landslagsbackarna Jagielka och Baines i de bakre leden så kommer Everton definitivt att vara med och hugga på topp åtta även denna säsong

7. Newcastle

Att upprepa fjolårets succésäsong känns på förhand tufft. Men när man betänker att man fått behålla alla som är nåt att behålla, möjligen Leon Best undantagen, så känns det som att allt är möjligt.  Kommer det senegalesiska radarparet Ba och Cissé igång så kan man till och med vara med och slåss om en fjärdeplats.

6. Liverpool

Få supporterskaror är så förväntansfulla inför en ny säsong, och på samma sätt är det få supporterskaror som blir så besvikna när verkligheten återigen slår ner. Till den här säsongen har man seriens kanske mest spännande tremannamittfält med Steven Gerrard tillsammans med nya Nuri Sahin och Joe Allen. I de främre leden ska Fabio Borini försöka bli den första italienare sedan Zola och Di Matteos dagar som slår i England. Prioritet ett är dock att Suarez får igång målskyttet samt att Reina återfinner formen. Då kan en fjärdeplats finnas inom räckhåll.

5. Tottenham

André Villas Boas trupp börjar bli allt mer åderlåten och om jag ska vara ärlig så är femteplatsen tippad under förutsättning att Modric stannade. Nu vet vi ju facit på det, men jag står ändå för mitt tips. Topparna i laget blir Gareth Bale och den duktige högerbacken Kyle Walker. Ska det bli nån kamp om Champions Leagueplatserna så ligger dock det största ansvaret på Adebayor och Defoe. 30 baljor ihop måste de producera, annars får Spurs i bästa fall nöja sig med Europa League.

Frankrike

8. Rennes

Den gamla svenskklubben har en av Frankrikes bästa och största ungdomsverksamheter, varifrån man undan för undan slussar in spelare. Förra årets sjätteplats är ett bevis på att man kan uträtta stora saker med ganska små medel. En välstrukturerad organisation som borde ha alla möjligheter att göra en ny bra säsong. Man har lånat in den i England floppande Makoun. Värsta förlusten är den viktige mittbacken Mangane. Sedan tidigare är ju storstjärnan M´Vila också borta. Rennes klarar sig fint ändå.

7.Toulouse

Relativt ung klubb i toppen, där det nu gått några år sedan Johan Elmanders framfart. Man ligger stadigt i det övre skiktet av tabellen och kommer mest troligt att göra så även i år. På minussidan står försvararen Congré och den duktige portugisen Machado. Man har värvat rutin i form av målvakten Blondel och den gamle Zlatanantagonisten Zebina. Det ser ut att bli ungefär som vanligt i klubben.

6. Marseille

Förlusterna av talangen Cesar och mittfältsmotorn Diarra till trots, Marseille är, om inte den traditionellt ganska röriga ledningen ställer till det, ett lag för toppen. Rutinerade spelare som Mandanda i mål, Diawara och Fanni backlinjen, Valbuena och Cheyrou på mitten samt Remy,Gignac och två gånger Ayew längst fram borgar för att det kommer att spelas mycket fin fotboll på Stadé Velodrome. Det man också kan räkna med är magnifikt spel och vinster mot en del topplag och uselt spel mot en del bottenlag. Plats sex känns som ett bra utgångstips, men det kan lika gärna bli plus/minus tre på det tipset.

5. Bordeaux

Stabilt, säkert men lite tråkigt. Så kan det gamla storlaget Bordeaux sammanfattas. Stabil försvarslinje men ganska tama framåt. På transferfronten har det varit ganska lugnt. Det mest anmärkningsvärda är att man tappat den duktige försvararen Ciani till Lazio. De som ska driva spelet offensivt är Obraniak och Plasil från Polen respektive Tjeckien. Att få en vass anfallare för dessa bägge herrar att leka med borde vara prioriterat så här i slutfasen av Silly Season.

Italien

8. Fiorentina

Stannar Jovetic? Det är frågan på alla Violafans läppar. Den unge Montenegrinen har växt ut till en av ligans största stjärnor och jagas såväl av andra italienska klubbar som europeiska toppklubbar.

Man tappade ett gäng med spelare, men har å andra sidan värvat både klokt och intressant. Från Villareals sjunkande ubåt hämtade man klasspelarna Borja Valero och Gonzalo Rodriguez. Dessutom blev Fiorentina klubben som till sist vågade satsa fullt ut på vindflöjeln Aquilani. Lägg därtill att man plockat chilenaren Pizarro på fri transfer så förstår man att det finns alla möjligheter för den spännande managern Montella att föra Fiorentina upp ett hack i tabellen.

7. Lazio

Håll Klose skadefri! Nye tränaren petkovics enskilt viktigaste uppgift är att se till att den delvis pånyttfödde tysken håller målformen. På värvningsfronten har det inte skett jättemycket. Duktige Ciani har anlänt från Bordeaux och Petkovic har även fått den gamle strulpellen Zarate dumpad i knäet. De flesta tog för givet att han skulle säljas, men han är kvar och kan mycket möjligt bli årets bästa nyförvärv. Andreas Granqvist pratades det länge om, men de ryktena verkar ha dött ut.

6. Udinese

Talangfabriken och låneindustrin Udinese har med ett undantag 2009/2010 cementerat en plats bland topp sju. Man är dock, mer än någon annan klubb i Italien, beroende av en enda spelare, nämligen Antonio di Natale. Han måste göra precis lika många mål som vanligt, dvs hälften av Udineses totala skörd. Det är tuffa krav på en forward som fyller 35 i höst. I skrivande stund finns en svensk i truppen, nämligen Joel Ekstrand. Mycket talar dock för att han antingen säljs eller lånas ut innan fönstret stänger.

5. Napoli

De tre musketörerna Hamsik,Cavani,Lavezzi spräcktes när Lavezzi föll för PSG:s locktoner. Napoli har dock en spännande ersättare på plats när man nu plockat hem den unge supertalangen Insigne. 37 mål under de senaste två säsongerna i Serie B har gjort Insigne mogen för den stora scenen och han kommer att bli en av årets mest intressanta spelare att följa.  Ett annat spännande nyförvärv är den löpstake schweizaren Behrami.

I övrigt lutar man sig mot den rivige turken Inler,rutinerade Maggio, samt målvakten Di Sanctis. Det ser ut att finnas ett liv även efter Lavezzi.

 

Spanien

8. Mallorca

Med en snål budget har öborna från Mallorca spelat imponerande de senaste säsongerna. Nu har man tappat Chori Castro och Ivan Ramis och det kommer att ställa ännu större krav på moral och jävlaranamma i klubben. Det passar Mallorca perfekt. På plussidan har man förstärkt med den duktige mittfältaren Javi Marquez och den irrationella anfallaren Arizmendi.

7. Sevilla

Andaluserna håller inte den klass man gjorde för några år sedan när man vann Europa League och dessutom var med i Champions League. Man är dock ett lag som i sina bästa stunder kan slå alla andra( ja undantaget Real och Barca). Har en mycket stark mittfältsuppsättning med topparna Jesus Navas och Ivan Rakitic. Framåt handlar mycket om Negredo och han kommer att behöva avlastning. Kan Sevilla få ordning på försvaret kan man slåss så högt upp som om en femte plats.

6. Malaga

Vad händer på La Rosaleda? Det är en mer än legitim fråga efter att det visat sig att Shejk Al-Thanis storsatsning varit ett av alla dessa luftslott som breder ut sig i fotbollsvärlden. FFP(Finacial fair play) ser ut att ha drabbat Malaga som har blivit anmälda för såväl uteblivna löneutbetalningar som övergångssummor. Förutom Cazorla(till Arsenal) och Mathijsen(Feyenoord) verkar det som att avhoppen uteblir. Dessutom så har man nu krånglat sig in i Champions League, vilket kan bli helt avgörande för om Malaga ska bli ett lag att räkna med i framtiden. Av ligans alla lag så är Malaga, pga det ovan redovisade läget, svårast att placera. Tittar man strikt på truppens kvalité är allt mellan plats tre och sju rimligt. Det återstår att se var Malaga står när säsongen är över.

5. Athletic Bilbao

Spelade en sprudlande och varierande anfallsfotboll när man slog ut Manchester United ur Europa League. Man visade överhuvudtaget upp en väldigt hög högstanivå och när Bilbao är på spelhumör kan man vara ett hot för vilket lag som helst. Den kraftfulle anfallaren Fernando Llorente är den som ska leda laget framåt och om han har bibehållit fjolårsformen är en toppsjuplacering trolig och tredjeplacering möjlig.

 

Tyskland

8. Werder Bremen

Den gamla storklubben står inför ett vägskäl. Efter ett ekonomiskt stålbad står man nu med en klubb utan dyra stjärnor, men också med en ung trupp med mycket potential. Holländske Elia och Bayernlånet Nils Petersen är de som ska leda in laget i framtiden. Det kan gå på vilket håll som helst, men det känns som att det finns tillräckligt mycket med tradition och kraft i Bremen för att göra något bra av detta. Denni Avdic frågar ni? Ytterligare ett år bland hokifiléerna i frysen!

7. Stuttgart

Bruno Labbadias mannar vill, och ska, förlägga spelet så mycket som möjligt på motståndarnas planhalva. Det är i de offensiva linjerna som den stora kvalitén finns. Namn som Cacau, Ibisevic och österrikaren Harnik borgar för många mål framåt. Bakåt är man inte alls lika bra, men om man lyckas utveckla försvarsspelet framåt så kommer det inte att vara nåt problem att ta en plats på övre halvan.

6. Wolfsburg

För första gången sedan den överraskande ligasegern för ett par säsonger sedan så har Wolfsburg värvat på ett klokt och balanserat sätt. Målvakten Tim Wiese kommer att tillhöra ligans bästa. Tjecken Jiracek försvinner, men ersätts av landslagskompisen Pilar, och längst fram gör värvningarna av Ivica Olic och Bas Dost att Rasmus Jönsson snart kan komma att finnas utlånad till en klubb nära dig. Spännande var namnet, och jag tror definitivt på en plats i det övre skiktet. Med en bra start kan tom en fjärdeplats vara möjlig.

5. Bayer Leverkusen

Traditionstyngd klubb som var i final i Champions League för 10 år sedan. Den kvalitén håller man inte nu och man får bygga sitt lag på en stark defensiv, signerad den gamle storbacken Sami Hyypia. På mitten har man tunga pjäser som Simon Rolfes och Lars Bender, medan man framåt kommer att lita mycket till Stefan Kiessling och den eftertraktade landslagsmannen André Schürrle. Högstanivån luktar topplag, men om det börjar kärva kan man lika gärna bli ett mittenlag.

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply