Chelsea slog ut United ur cupen efter förlängning

Efter Söndagens händelsrika ligamatch där Manchester United slog Chelsea med 3-2 på bortaplan och där eftersnacket kom att handla om ett par omdiskuterade situationer, skulle nu lagen upp för ännu en kamp på Stamford Bridge. Denna gång om en kvartsfinalplats i Capital One Cup. Chelsea kvitterade genom Hazard i matchens sista spark, vilket innebar förlängning. Där var Chelsea starkast och är nu vidare i cupen.

Det var två tränare som tänkte olika inför matchen. Roberto Di Matteo valde att starta med ett starkt lag, med flertalet seniorspelare som spelade i söndagens match med i kvällens trupp. Sir Alex Ferguson valde ett mer ungt lag och valde även att utesluta alla utom två spelare som medverkade när lagen möttes senast. Yngst i Uniteds startelva var mittbacksparet Michael Keane och Scott Wooton, 19 respektive 21 år gamla. United tog ledningen efter en hög press från Anderson och Giggs på innermittfältet som gav Giggs ett läge rakt framför Cech i Chelsea målet. Ett läge som 38 åringen förvaltade väl med vänsterfoten. Chelsea kvitterade i den 31:a minuten efter att Moses dragits ner i straffområdet av Büttner och David Luiz nätade på den efterföljande straffen. Strax inför halvtidsvilan tog United ledningen återigen. Anderson slår en fin genomskärare som Hernandez tar emot i steget och avslutar i första stolpen. Hernandez sjätte mål mot Chelsea på 9 möten. Detta var hans första med vänsterfoten, värt att notera.

Det dröjde inte långt in på andra halvlek innan hemmalaget hittade ännu en kvittering. Gary Cahill nickade in 2-2 på en väl slagen hörna i den 51:a matchminuten. Chelsea kom till matchen med en stark bänk och bytar i den andra halvleken in Ramires, Hazard och Oscar i ett försök att nå avancemang. United hade inte i närheten av samma berdeskap på bänken. Ferguson bytade under den andra halvleken in Powell, Macheda och Tunnicliffe.

Nani fick chansen från start i ett United där han har fått sparsamt med speltid under inledningen av säsongen. Han svarade med ett snyggt mål som åter tog United upp i förarsätet med timmen spelad. Efter ett fint kominationsspel och en ännu finare chipp över Cech var nu ställningen 2-3 och Chelsea var återigen tvungna att jaga en kvittering. Den skulle också komma. I matchens sista spark sätter inbytte Hazard 3-3 från straffpunkten. Efter att inte ha släppt blicken från Lindegaard i mål rullar han iskallt och hånfullt in kvitteringen. Förlängning är därmed ett faktum i en match som har allt. Högt tempo med flera målchanser, många mål, fina individuella prestationer och dessutom flertalet individuella misstag.

Daniel Sturridge som spelade längst fram i Chelsea såg ut att gå mot en mardrömsdag, med flera målchanser missade. Men 7 minuter in på förlängningen tog han vara på en snål hemåtnick av Scott Wooton och kunde på efterföljande friläge enkelt runda Lindegaard och rulla in 4-3. För första gången i matchen behöver nu United leta fram en kvittering. En kvittering som man inte lyckas få till. Istället utökar Ramires till 5-3 med 4 minuter kvar av förlängningen. I den 120:e minuten dras Hernandez ner i straffområdet och Giggs slår in reduceringen till 4-5 från straffpunkten men närmare än så kommer United inte och matchen slutar 5-4. Därmed avancerar Chelsea till nästa runda i Capital One Cup.

I intervjun med Sky Sports efter matchen säger Ferguson bl.a såhär efter förlustmatchen.

– Vi gav bort bollen för deras tredje mål. Allt vi behövde göra var att behålla bollen. Om Nani bara hade tagit bollen mot hörnflaggan så hade matchen varit över, något du förväntar dig av en erfaren spelare. Det var en besvikelse att åka ut. Vårt spel var stundtals fantastiskt. Våra snabba omställningar var mycket bra. Men när du har ledningen med 3-2 i matchens sista sekunder så ska du kunna hantera det. Vi har bara oss själva att skylla.

– Det var väldigt svårt för oss under förlängningen.

– Vi var tvungna att riskera lite. Det är inte lätt att spela med unga mittbackar i en svår bortamatch av denna kalibern, säger Ferguson om valet att spela det unga mittbacksparet.

Di matteo efter den dramatiska vinsten, till Sky Sports.

– Det känns alltid bra att vinna. Det var en spännande match, en typisk cup-match. Vi visade vilken fantastisk karaktär vi har när vi kommer tillbaka från underläge flera gånger, något vi även visade i Söndags.

Chelsea lottades mot Leeds i kvartsfinalen och är efter onsdagens vinst ett steg närmare säsongens första titel.