Cavani satte punkt på Råsunda

Det var dags för den sista fotbollsmatchen någonsin på Råsunda Fotbollsstadion som funnits i 75 år och ska rivas efter dagens match mellan AIK och Napoli i Europa League gruppspelet. Det var ett Napoli som startade med storstjärnan Edinson Cavani som var spelaren AIK behövde hålla koll på.

Det var en jämn halvlek till en början där det var en svårspelad gräsmatta som stod för underlaget och passningarna gavs inte de bästa förutsättningarna att lyckas. Men en bra stämning värmde publiken på Råsunda och AIK imponerade i den första halvleken. Försvaret var välorginasirat som vanligt och lyckades hålla undan Cavani bra. Men bra lyckades man inte när Cavani fick komma igenom på vänsterkanten och sköt mot mål, Ivan Turina räddade bollen ut till Blerim Dzemaili som sköt in ledningsmålet för det italienska topplaget.

Efter ledningsmålet var AIK mycket väl medvetna om att man var tvungna att gå framåt vilket man också gjorde men hade samtidigt också en organiserad defensiv vilket är imponerande att man lyckas med den kombinationen. Det skulle också visa sig ge utdelning när Viktor Lundberg slog ett inlägg mot Helgí Danielssons panna som visade sig siktat in rätt när islänningen lobbnickade in kvitteringen för AIK. Detta fick Råsunda att tända till extra mycket och strax innan halvtidsvilan syntes irritationen hos Napoli och inte minst Edinson Cavani som hade haft lite dispyter med domaren då han blev missnöjd över några domslut. När domaren blåste för halvtid stod det 1-1.

Napoli valde trots den dåliga första halvleken att inte göra några byten i paus och körde på med samma lag ett tag till. Det var en tuff och tät kamp nu om de tre poängen där inget av lagen ville ge något gratis till det andra laget med välorganiserade försvarsspel, även från Napoli. Men sedan började Napoli byta in sina ordinarie spelare Gökhan Inler, Juan Zuniga och Marek Hamsik kom in för italienarna som tog över mer och mer med både bollinnehav och målchanser där AIK i många stunder kom undan med blotta förskräckelsen.

Det blev småirriterat flera gånger under den andra halvleken när det började dra ihop sig till slutsignal. Inte minst på innermittfältet var där flera heta dueller som blev till heta diskussioner. Det var en tuff andra halvlek och när Mohammed Bangura lyckades komma förbi Salvatore Aronica drog Napolis lagkapten ner afrikanen och fick rött kort eftersom Bangura höll på att få ett friläge. Därmed ökade AIK:s chanser att vinna sin sista match på Råsunda. AIK fick några fina inläggschanser att utnyttja men istället tickade klockan till 93:e minuten när Edinson Cavani föll i straffområdet och domaren pekade på straffpunkten. Straffen tog storstjärnan hand om på egen hand och sköt den iskallt i mål och gav AIK en blytung avslutning på Råsundaeran som avslutades ikväll. Det blev alltså Edinson Cavani som satte punkt på Råsunda.

Detta betyder att AIK inte kan gå vidare till slutspel och Napoli är klara för slutspel tillsammans med Dnipro.