Bundesliga – Från skandaler till en av Europas största ligor

Bundesliga spelschema

Angela Merkel gav i onsdags äntligen klartecken för en omstart i Bundesliga. Första matchen spelas den 16 maj I ett derby mellan Dortmund och Schalke. Dock spelas matchen utan publik. Även strikta regler mot kramar, high fives och spottande kommer att införas. Det viktigaste av allt är att om hemmalagets supportrar på något sätt samlas utanför arenan tillfaller segern bortalaget.

Att ligan återupptas har tagits emot med blandade känslor. Många av spelarna är inte förtjusta över att spela utan sina fans inför tomma läktare. De hävdar att just detta är en stor del av fotbollen och att det är detta som gör det speciellt. Är det borta förlorar fotbollen sin charm. De har dock gått ut till sina supportrar och bett dem att inte komma till arenorna.

Bundesliga historiskt

Bundesliga, som är en av Europas största ligor, grundades 24 augusti 1963 och har normalt avsparkstid klockan 15.30 på lördagar. Innan 1963 avgjordes mästerskapet på ett lite annorlunda sätt jämfört med idag. Mästarna i varje regionalt fotbollsförbund fick delta i slutspelet och vinnaren där kallades tysk mästare. Ligan har alltid dragit mycket publik och första omgången besöktes av närmare 300 000 åskådare. Under 70-talet ökande andelen utländska spelare och det var även här en av de största mutskandalerna i tysk fotbollshistoria uppdagades. Det visade sig vid en granskning att flera klubbar var inblandade i uppgjorda matcher. Detta har med största sannolikhet att göra med att spelarna i Bundesliga inte fick tjäna mer än 1200 D-mark i månaden. Till följd av detta stängdes över 50 spelare och några tränare av och Bundesligas rykte skadades svårt under flera år.

På 90-talet efter att muren föll ökade intresset för Bundesliga ytterligare, detta på grund av tyska landslagets framgångar i Europa. Dock uppstod problem då östtyska spelare sökte sig till västtyska lag och föreningarna förlorade stora summor som de fått av statliga företag. Bundesliga fortsatte därefter att öka och det investerades i att modernisera landets stora fotbollsarenor under 2000-talet. Tyvärr uppdagades en ny skandal 2005 då en domare visades ha påverkat matchutgången i en DFB-pokalmatch. Han dömdes till 29 månader i fängelse.

De senaste nyheterna som rör Bundesliga hittar du på sidan, där hittar du också olika speltips. Genom att istället betta på olika matcher kan tittare och supportrar visa sitt stöd. På William Hill kan man välja att spela på matcher i Bundesliga och här hitta de även färsk spelarstatistik och odds relaterat till de olika matcherna.

Bundesliga i Nutid

Bundesliga är nu den högsta divisionen i tysk fotboll och har fans och följare från hela världen. Sett till Europa räknas Bundesliga som den som det näst största fotbollsförbundet i Europa.  Matcherna ses av miljoner supportrar från världens alla hörn. Det tyska fotbollsförbundet har varit väldigt aktiva med att jobba för att säsonger i år inte ska ställas in. Så den 15 maj kan vi äntligen få se Bundesliga starta upp igen, ett datum som klubbarna kommit överens om. Förbundet har redan från början varit tydliga med att de kommer göra allt för att ligan ska kunna fortsätta som vanligt, trots restriktioner. De hoppas att fler klubbar ska starta upp inom kort.

MTG och NENT äger numera rättigheterna till Bundesliga och den sänds genom Viaplay. Avtalet kommer att sträcka sig fram till 2025 enligt ett nytt avtal. Detta medför att Viaplay kommer att direktsända 300 matcher från Bundesliga varje säsong.

För sportintresserade världen över finns de senaste artiklarna från den euroepiska sportvärlden hos oss.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply