Borussia Dortmund

bet365

Vägen till åttondelsfinal – Borussia Dortmund

 

Kommentar: Efter två raka tyska ligatitlar och fjolårets misslyckade CL sejour för Dortmund var det den här säsongen upp till bevis om man kan ta det sista klivet för att etablera sig som en av toppklubbarna i Europa. I somras var det bara Shinji Kagawa av de tongivande spelarna som försvann och där lyckades man ersätta med Marco Reus som varit en mer än fullgod ersättare till japanen. Viktigt att spelare som Mario Götze, Mats Hummels, Robert Lewandowski och Neven Subotic valt att stanna kvar i Dortmund för att laget ska kunna lyfta ännu mer.

Har gått knackigt i ligan och ligger trea just nu, en bra bit efter Bayern München som man förra året lyckades besegra i tre av tre matcher om man räknar med ligan och cupfinalen. Har trots allt spelat bra i ligan, men blandar in för många onödiga poängtapp för att man ska hänga med Bayern den här säsongen, men man ska inte räkna ut Dortmund som förra säsongen också låg efter i början. Men lyfte sig under våren och slog poängrekord i tyska Bundesliga.

I Champions League hamnade man i ”Dödens grupp” där Real Madrid och Manchester City var storfavoriter till avancemang och Ajax skulle bara få se hur de större lagen skulle förnedra dem. Den här gruppen blev vad ingen hade tänkt sig. Dortmund spelade en mycket bra och framförallt smart fotboll i samtliga matcher och med fyra segrar och två oavgjorda lyckades man även få med sig resultaten och vann gruppen efter att bland annat ha slagit Manchester City i sista gruppspelsmatchen med ett reservbetonat lag. Många spelare har klivit fram och visat varför de är viktiga spelare som Marco Reus, Roman Weidenfeller, Mario Götze, Robert Lewandowski och Mats Hummels.

Placering: 1

Resultat:

  • Ajax: 1-0 (h), 4-1 (b)
  • Manchester City: 1-0 (h), 1-1 (b)
  • Real Madrid: 2-1 (h), 2-2 (b)

 

Betyg(skala 1-10):

  • Målvakt: 7
  • Försvar: 8
  • Mittfält: 8
  • Anfall: 7
  • Tränare: 9
  • Totalt: 39 av 50

Snyggaste målet: Marco Reus mot Real Madrid:

;

Trolig startelva med nuvarande material (4-2-3-1)

Roman Weidenfeller

Lukasz Piszczek
Mats Hummels
Neven Subotic
Marcel Schmelzer

Sebastian Kehl
Sven Bender

Marco Reus
Mario Götze
Kevin Grosskreutz

Robert Lewandowski

Utropstecknet och frågetecknet i dagens Dortmund

 

Robert Lewandowski hade ett lyckat EM-slutspel i somras där han var Polens viktigaste spelare, det har han tagit med sig till Dortmund där han levererat mål och ett starkt anfallsvapen där han både kan agera target och djupledslöpare. Han har lyckats att göra mål i både stormatcherna och ”serielunkarna” vilket är väldigt viktigt för Dortmund att man har en pålitlig målskytt.

 

Hela tiden kommer det spekulationer om spelare som kan vara på väg att lämna Dortmund för större lag. Mats Hummels, Robert Lewandowski, Neven Subotic och Mario Götze har varit de spelarna som varit mest attraktiva i Dortmunds lag och det är väldigt många storklubbar i England, Spanien och Italien som jagar dessa spelare. Detta kan kanske leda till att spelarna tycker det blir jobbigt med tjatet om alla rykten hela tiden och om en försäljning på någon av dessa spelare skulle ske i januari kan Dortmund få problem att ersätta dem snabbt. Man har ingen jättebredd i laget och nyckelspelarna behövs verkligen.

Nyckelspelaren

Roman Weidenfeller har under de två senaste säsongen höjt sig avsevärt som målvakt och är dessutom en stor ledargestalt i Dortmund som är väldigt viktig för laget. Har alltid fokus, gör många fina räddningar och är beredd på målchanser hela tiden med sitt lugn vilket sprider trygghet i backlinjen och övriga laget.

Förväntningar och mål

Dortmund hade nog inte förväntat sig vinna gruppen men hade säkert tänkt sig utmana Manchester City som ännu inte etablerat sig som lag i CL-sammanhang. Ingen förväntade sig att Dortmund skulle gå vidare och därför kommer förväntningarna nu att höjas i slutspelet då Dortmund visat att man är ett lag att räkna med den här säsongen, med tanke på att ligatiteln ser jobbig ut att lyckas vinna kan man lägga mer fokus på att komma långt i Champions League. Dortmund borde satsa på minst kvartsfinal med det spelet de visade upp i gruppspelet, sen är lottningen avgörande också, har dock en fördel eftersom man blev gruppetta.

_____________________________________________________________________________________

Drömlottning: Valencia. Dortmund bevisade mot Real Madrid att man mer än väl klarar av att möta spanska lag vilket normalt sätt inte är så enkelt, Valencia är ett lag med upp- och nedgående form och har dessutom gjort ett tränarbyte som ännu inte satt någon större effekt.

Mardrömslottning: Shakhtar Donetsk. Imponerade stort i gruppspelet och var bara en förlust i den sista matchen från att säkra gruppsegern som Juventus tog. Ett spännande, ungt och effektivt spelande lag likt Dortmund. Var stabila i gruppspelet och har spelare i storform som utnyttjar de chanser dem får. Ukrainarna skulle mycket väl kunna vara säsongens skrälllag i CL tillsammans med Dortmund. Skulle bli ett mycket tufft motstånd för Dortmund.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

bet365