Bekräftat: Sverige har ansökt om EM 2020

Fotbolls EM 2020 - EM fotboll herrar 2020

EM 2020 kommer att spridas ut över hela Europa

Fotbolls-EM brukar arrangeras i olika städer i ett utvalt land (ibland två grannländer), men inför EM 2020 har UEFA bestämt att 13 olika storstäder runt om i Europa vara med och arrangera EM-matcher. UEFA tog beslutet att ge EM ett nytt koncept med start 2020, då mästerskapen ska delas upp och spridas ut över hela kontinenten. Då passar Sverige på och skickar in en ansökan om att vara värd.

Tolv arenor arrangerar tre gruppspelsmatcher och antingen en åttondelsfinal eller en kvartsfinal. Då har Sverige skickat in en intresseanmälan, det bekräftar det svenska fotbollsförbundet.

– Det har vi gjort. Vi har meddelat Uefa att vi och Friends Arena vill vara med som kandidater, säger SvFF:s Göran Havik till fotbollskanalen.se.

Havik kan dock inte ge mer detaljer om hur läget ser ut just nu.

– Det innebär i dagsläget bara att vi formellt skickat in vår anmälan. Sedan bekräftar Uefas exekutivkommitté 20 september alla de länder och städer som kandiderar.

Man har ingen aning om vilka andra länder som har ansökt, och Havik kan knappt bärga sig tills Uefa offentliggör vilka länder som tävlar.

– Nej, vi har ingen aning. Det är det som blir så spännande 20 september när alla korten läggs på bordet.

Om Sverige skulle få vara en av 13 lyckliga värdar är det bara tre gruppspelsmatcher och en åttondelsfinal som man skulle få arrangera.

– Det är den möjligheten vi har, där är kriteriet att man kan ta emot minst 50 000 besökare. För kvartsfinaler måste man kunna erbjuda sittplats åt minst 60 000 och det kan vi inte.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply