Allsvenskan: Omgångens summering 18

Lördagsmatcher

GAIS – Åtvidaberg 2-2

Kommentar: Två lag med allt annat än bra form ställdes mot varandra. Åtvidaberg var det klart bättre laget under hela matchen men det fick bli endast en poäng för Åtvidaberg. Bortalaget tog ledningen en kvart in i matchen och ledningen stod sig ganska länge. Inhopparen Ijeh kvitterade till 1-1 en bit in på andra halvlek. Åtvidaberg tog återigen ledningen endast två minuter senare genom Eriksson som satte sitt andra mål för dagen. Åtvidaberg var på väg mot en skön seger, men med drygt fem minuter kvar av matchen tilldelades hemmalaget en straff som Aubynn tog hand om på bästa sätt. 2-2. Gais var nog nöjda med en poäng, då de stora delar av matchen var svagare än Åtvidaberg.

Syrianska – Gefle 1-0

Kommentar: Syrianska som efter att ha befunnit sig i toppform ett tag, gått in i en period där ingenting fungerar, tog emot ett Gefle som blandat och gett på sistone. Syrianska var knappa favoriter innan matchen på grund av hemmaplan.
Syrianska tog ledningen efter 20 spelade minuter genom Aganovic. Fler mål gjordes inte i matchen och Syrianska tog en mycket viktig seger. Det var en jämn match, med få skapade chanser, ett mer rättvist resultat hade varit oavgjort.

Söndagsmatcher

Malmö FF – BK Häcken 0-0

Kommentar: Två lag i kanonform skulle ställas mot varandra. MFF med fyra raka segrar, Häcken med tre raka. Det var upplagt för en bra match med många mål. Men så blev inte fallet. Förvisso skapades det en hel del chanser från båda lagen, men både MFF och Häcken var ineffektiva framför mål vilket ledde till ett mållöst möte. MFF tappade därmed viktiga poäng i toppenstriden.

AIK – Kalmar FF 1-2

Kommentar: AIK med fyra raka segrar tog emot ett Kalmar som också har gått bra på sistone. Båda lagen har spelat ute i Europa de senaste dagarna och har gjort det över förväntan. Efter en jämn första halvlek stod det 0-1 till Kalmar efter ett mål av Arajuuri. Dauda klev in i matchen i halvtid, och utökade Kalmars ledning efter endast en spelad minut i andra halvlek.AIK var inte dåliga, men man var ineffektiva och man gjorde inte ett mål förrän 80:e minuten. Slutresultatet skrevs till 1-2. Kalmar tog en mycket skön och viktig seger, medan AIK tappade viktiga poäng i toppenstriden.

Måndagsmatcher

IFK Norrköping – IFK Göteborg 0-0

Kommentar: Kamratmatchen på Nya Parken kunde blivit omgångens roligaste och målrikaste match, men blev istället en chanslös sådan. Varken Peking eller Göteborg bjöd upp till någon finare fotboll och efter 45 minuter hade endast en kvalificerad chans passerat. Fansen var besvikna, spelarna var besvikna och inte minst kamratlagens tränare. Den andra halvleken blev trots en uppläxning i pausvilan inte bättre och matchen slutade 0-0.

GIF Sundsvall – Djurgårdens IF 0-1

Kommentar: Efter fyra oavgjorda matcher lyckades till slut Djurgården bryta trenden och vann mot GIF Sundsvall med 0-1 på bortaplan. Djurgården spelade bra matchen igenom och om inte Berglund i GIF-målet hade storspelat kunde målen ramlat in oftare. Matchens prestation stod Djurgårdsmittfältaren Daniel Sjölund för, då han avgjorde med sitt långskott. Ett viktigt mål som kan komma att ge Djurgården självförtroende och en styrka i det mentala spelet i de kommande matcherna. Nu siktar Djurgården uppåt!

Örebro SK – Mjällby AIF 0-1

Måndagens match på Behrn Arena var en mycket viktig sådan. Örebro behövde poäng, liksom Mjällby som på senare tid blivit indragen i bottenstriden. Mjällby visade matchen igenom att man inte tillhörde lagen i botten och efter ett klockrent inlägg av Haris Radetinac kunde Ekenberg snyggt nicka in segermålet. Mjällby tar sig i och med segern upp på en niondeplats och lämnar där med bottenstriden, eller i varje fall kriget kring kvalplatsen och degraderingen. Örebro ligger alltjämnt sist.

Helsingborg och Elfsborg har ännu inte klivit in i den 18:e omgången och vi har på så sätt inte kunnat summera den matchen. Nu blickar vi istället fram mot omgång 19 och ny dramatik i vår egen Allsvenska.