Alavis punkter: Barças väg mot ’La Remuntada’

FC Barcelona har den senaste tiden inte gått att känna igen på gräsmattan. Tre raka nederlag mot AC Milan (2-0) och två raka el Clásico-förluster mot Real Madrid (1-3, 2-1). En hel region är förtvivlade och oroade över framtiden. Fotbollsvärlden frågar sig: Vart hittar man FC Barcelona på fotbollskartan?

19:e december 2012. Barcelona meddelar på sin officiella hemsida att Tito Vilanova har fått återfall i cancer och behöver behandling omedelbart. Klubben agerar direkt och ger ansvaret över till Jordi Roura, en helt oerfaren ”tränare” som helt plötsligt fått ansvar över ett av världens bästa fotbollsklubbar. Det var då en förändring skakade om Kataloniens stolthet.

Med Tito Vilanova ute ur bilden hamnade klubben på ett negativt spår på väg mot helvetet. Jordi Roura förlorade kontrollen över spelarna som fick mer frihet att i spelet. Barcelonas populära pressfotboll går inte att känna igen, helt enkelt för att den inte existerar längre. Tiki-taka-spelet har försvunnit och bollen rullar utan något syfte. Runt och runt, utan något resultat. Hade spelet sett annorlunda ut med Tito Vilanova kvar vid rodret, eller försvann allting med Pep Guardiola?

Många vågar påstå att Barcelonas själ försvann med Pep Guardiola. Andra hävdar att klubben bara befinner sig i ett djupt mörkt hål. Själv ligger jag lite mitt emellan och lägger mitt hopp på att vi får svaret mot AC Milan på tisdag. FC Barcelona spelar inte endast för klubbens överlevnad i Champions League utan även för säsongens överlevnad, supportrarnas fulla stöd in i det sista och Kataloniens kärlek som region bakom FC Barcelona.

Det var väldigt länge sedan Barcelona åkte ut i åttondelsfinalen. Vi får spola tillbaka bandet till Frank Rijkaards tid där vi hittar det senaste fiaskot i åttondelen. Sedan dess har Barcelona gått förbi kvartsfinalen samtliga gånger och vunnit Champions League två gånger, bägge gångerna mot Manchester United.

När klockan slår på 20:45 på tisdagskvällen spelar historien ingen roll. Barcelonas framgångar i Champions League är ett minne blott och hela fotbollsvärlden hoppas på AC Milans splitternya parkerade spelarbuss på Camp Nous gräsmatta. Barcelona har pumpat upp stämningen inför matchen genom att avslöja ett gigantiskt tifo inför matchen med texten ”Som un equip” som på en svensk översättning betyder ungefär ”som ett lag”.

Och det är precis nyckeln i tisdagens drabbning. Barcelona har ingen att förlita sig på förutom sig själva. Ingen kan hjälpa klubben förutom spelarna som spelar från start och publiken som står på Camp Nous mäktiga läktare.

Ett djupt hål är det. Men ett mirakel är möjligt och vägen mot ’La Remuntada’ existerar om spelarna tror på den med Barças kraftfulla DNA. Supportrarna i Barcelona tror på den, supportrarna utanför Katalonien tror på den och Joan Gampers kropp vänder sig i graven och pekar mot framtida framgång. Men tror spelarna på ’La Remuntada’?

Varför undrar jag om spelarna tror på det? De senaste matchernas prestationer och vilja i spelet har varit under all kritik. Spelarna visar inget mod, inget hjärta, ingen vilja, ingenting alls förutom att vara världsmästare i att vara feg.

På tisdag måste spelarna släppa ut allting och visa vem som är FC Barcelona. Vem som har dominerat fotbollsvärlden och varför vi sätter skräck i fotbollens allra finaste gator. Allting måste bevisas ytterligare en gång, det som har skett tidigare är lika med Real Madrids snack om ’La decima’, alltså inte betydelsefullt och viktigt.

Vinna eller försvinna. Framgång eller nederlag. Barcelona med Andrés Iniesta, Xavi och Lionel Messi kommer att få bära Barcelonas existens på sina axlar men ingen av dessa är den viktigaste spelaren i matchen. Den viktigaste spelaren har inte fått spela så mycket på sistone, men när han väl har fått chansen har han visat varför han är Spaniens bästa målskytt genom tiderna. El Guaje.

Ska man bryta sönder AC Milans parkerade spelarbuss så får man göra det med spelare som öppnar ytor för trion Messi, Xavi och Iniesta. David Villa med sina klockrena djupledslöpningar och vassa avslutningsfot är Barcelonas ess i denna match. Ett ess som Barcelona satt på under Samuel Eto’s tid i klubben. Nu gäller det att utnyttja den till max. Vågar Jordi Roura använda David Villa?

Som un equip. La Remuntada. Camp Nou. Barcelonas tiki-taka mot Milans spelarbuss. För första gången utan Pep Guardiola och Tito Vilanova på Camp Nou i ett tufft läge i Champions League. Vad som helst kan hända.

Vem som helst kan gå vidare. En sak är dock säker och kommer göra det tills hjärtat slutar slå. Aldrig någonsin har jag stått bakom denna klubb så mycket som jag kommer göra när domaren blåser igång matchen.

I med och motgång. ¡Visca Barça! ¡Visca Catalunya!

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply