AIK besegrade HIF efter stort spelövertag

Det var hemvändarnas debutmatch idag på Råsunda där Mohamed Bangura och Peter Larsson fanns med från start för sina respektvive lag, seanre blev även Henok Goitom inbytt för AIK i matchen. AIK startade väldigt offensivt och visade stort självförtroende efter segern i Moskva under torsdagen. Man förde spelet och spelade bara med två försvarare hemma när man anföll. Det gjorde att Helsingborg kunde ställa om snabbt i vassa kontringar som ledde till ledningsmålet i den nionde minuten då vindsnabbe David Accam frispelades och fick till en liten chipp över en liggande Ivan Turina i AIK-målet.

Det gjorde att AIK tvingades gå framåt ännu mer och det blev ännu fler omställningar för HIF att utnyttja, men man slarvade en gång där man var två anfallare mot en försvarare och senare frispelades David Accam ännu en gång, rundade Ivan Turina och rullade bollen mot mål som rensades en meter innanför mållinjen av en AIK-försvarare. Därmed blev Helsingborg rånade på ett 0-2 mål. Men trots detta spelade Helsingborg ett bra försvarsspel och höll AIK borta från de vassare chanserna bortsett från när Daniel Gustavsson kom igenom försvaret, utåt mot långlinjen och avsluta på Pär Hansson som gjorde en bra reflexräddning.

0-1 stod sig tills pausen och AIK kom ut med ett lite mer organiserat offensivt spel där man hade lagom med försvarare hemma och ändå mycket offensiva spelare kvar där uppe. Det gjorde att Helsingborg fick problem att ställa om så bra som man gjorde i första halvlek, AIK tvingade HIF-försvarna att rensa med långbollar och de fångade AIK:s backlinje upp och ett nytt anfall kunde starta hela tiden för AIK. Men fåtalet gånger i andra halvlek lyckades HIF ställa om, men då valde man att etablera ett anfallsspel istället för att gå rakt mot mål.

Helsingborg såg bra ut i försvaret och såg ut att kunna hålla ut resten av matchen när matchuret kommit upp i 76 minuter, men då hade AIK en hörna strax efter att Henok Goitom bytts in och det var just Goitom som fick iväg en nick som Hansson räddade men där den målstarke högerbacken Martin Lorentzson stötte upp returen i nättaket. Spelmässigt fullt rättvist för AIK som haft mycket boll, men haft svårt i sista tredjedelen den här matchen. Helsingborg blev skärrade av kvitteringsmålet samtidigt som AIK fick mer energi och hemmapubliken höjde sig en nivå till i ljudvolym.

Helsingborg visade att man ville framåt och hade bland annat två vassa frisparkslägen i slutet som man utnyttjade på sämsta tänkbara sätt, ett skott i muren och ett långt över. Men till slut fick AIK utdelning på allt sitt bollinnehav och lyckades göra 2-1 efter 91 spelade minuter när Celso Borges sköt via en HIF-spelare upp i Pär Hanssons vänstra kryss. Stor glädje naturligtvis på Råsunda som kokade efter costaricanens mål. 2-1 blev slutresultatet där nog många ställer sig frågan hur matchen hade sett ut om HIF hade fått sitt 0-2 mål.

Matchens lirare: Peter Larsson, Helsingborg

Målen: 0-1 David Accam (9), 1-1 Martin Lorentzson (76), 2-1 Celso Borges (90+1)

Varningar: AIK: Robin Quaison, Ivan Turina, Niklas Backman HIF: Nikola Djurdjic, Alejandro Bedoya, Pär Hansson, Peter Larsson

Avslut: 19-10