DOKUMENT: Napoli – Läge för nya hjältar

1987 tog Diego Maradona Napoli till en historisk första ligatitel. 1990 upprepade han det och gjorde sig odödlig i Neapel. Efter ett snabbt ras under andra halvan av 90-talet och början på 2000-talet, med bland annat konkurs och omstart, är Napoli tillbaka i ligatoppen. Är det nu läge för nya hjältar att växa fram?

SSC Napoli slog, 1984, sitt interna transferrekord när Diego Armando Maradona valde att lämna FC Barcelona för att ta sitt pick och pack till Neapel.

I rask takt gick Napoli upp i toppskiktet av italiensk fotboll och lyckades 1987 och 1990 med bedriften att vinna sin första och andra ligatitel i historien. Tiden efter Maradona var mörk. De dåliga resultaten, på plan och de ekonomiska, gick hand i hand med att publiken började svika och tappa tålamodet för sin klubb.

Den 4 augusti 2004 nådde man absoluta botten när klubben gick i konkurs och tvångsdegraderades hela fyra serier då deras skulder på cirka 70 miljoner euro var alldeles för svårhanterade.

Det blev stor uppror bland de starkaste supporterhållen i Neapel då de känt sig orättvist behandlade eftersom andra lag i den norra delen av Italien suttit i liknande situationer men inte blivit tilldömda något straff.

DOKUMENT- Napoli - Läge för nya hjältar

Tillbaka i finrummet

Men som Winston Churchill uttryckt sig: Drakar lyfter i motvind.

Och det skulle komma ett stort lyft då filmproducenten Aurelio De Laurentiis valde att köpa loss klubben och hade ett tydligt mål:

– Inom 5 år ska Napoli spela i Europa igen.

Hans första agerande var att värva in sportchefen Pierpaulo Marino från Udinese som var känd för att ha ett gott öga för stora talanger.

Klubben slog sig fram i divisionerna och publiken hittade tillbaka i takt med resultaten och när man låg i tredjedivisionen hade man fjärde högst publiksnitt i hela landet.

I maj 2007 spelade Napoli och Genoa oavgjort, vilket betydde att båda lagen tillsammans med ett comebackande Juventus, avancerade till högstaserien och var tillbaka i italiensk fotbolls finrum. Klubben levde igen och nu var man här för att stanna. En stomme byggdes på unga spelare som Marek Hamsik, Ezequiel Lavezzi och Walter Gargano. Laget fortsatte att rida på framgångsvågen och landade till slut på en 8:e plats i ligan, vilket genererade Europa-äventyr. De Laurentiis hade satt upp en femårsplan för Europaavancemang. Det tog klubben endast fyra år att nå dit.

DOKUMENT- Napoli - Läge för nya hjältar

Tydlig hierarki

Edinson Cavani hämtades 2010 in från Palermo, och Uruguayanen lyckades stänka in hela 104 mål på 138 framträdanden. Napoli mådde bra. Hamsik hade vuxit ut till lagkapten och kulturbärare. Lavezzi skapade oreda för motståndarnas försvar med sin snabbhet och kreativitet. Den unga stommen man satsat på och byggt laget kring hade svetsats samman och gjort att man prenumererat på Champions League-spel.

Man hade gjort en sensationellt snabb resa från fotbollens bakgata till VIP-rummet. Men verkligheten visade upp sig när PSG lyckades knipa åt sig Lavezzi sommaren 2012 och Cavani året därpå.

Fotbollen har en tydlig hierarki och för Napoli var det bara att rätta sig i ledet och inse att man inte nått till de allra största klubbarna än. Den stora smällen kom förra sommaren då lagets stora målgörare Gonzalo Higuain valde att lämna Napoli för att gå till jätten Juventus. Ett statement från Juventus håll den sommaren då de valde att även plocka in utmanaren Romas mittfältsstjärna Miralem Pjanic.

Napoli har fått tänka annorlunda och bygga laget kring egna produkter och billiga fynd.

Säsongen 2015/16 plockade man in Maurizio Sarri som tränare som satte sin prägel på laget genom ett passningsorienterat och tempofyllt spel. Det gav ett mer än godkänt resultat då man slutade på hela 82 poäng. Trots succén hamnade man ändå tvåa efter ett suveränt Juventus som kom hela 9 poäng före.

Men nu är Napoli på allvar. En ny stomme har sytts ihop. Sarri har givit tydliga direktiv och roller till sina spelare och förra säsongen landade laget på 86 poäng. Juventus tog dock sin sjätte ligatitel i följd.

DOKUMENT- Napoli - Läge för nya hjältar

Läge för nya hjältar

Men är detta Napolis år?

Laget har inlett ruskigt starkt och efter helgens hemmaseger mot Milan leder man ligan efter 13 spelade omgångar med Juventus fyra poäng bakom. I år har man chansen. Sarri har byggt ett starkt och ihopspelat lag som nu verkar redo att gå hela vägen.

I Neapel är fotboll nummer ett för folket. Och Maradona därefter. SEN prioriteras familjen.

Folket har längtat och väntat i snart 28 år på en tredje ligatitel. Då hette hjältarna Maradona, Gianfranco Zola och Careca.

Nu är det Marek Hamsik, Lorenzo Insigne och Dries Mertens som är stjärnorna på plan.

Det är läge för nya hjältar att växa fram nu.

SE ÄVEN: Serie A spelschema 2017/2018

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

bet365