Konwea om fotbollen i Iran: ”Mycket mer individuellt skickliga här”

Utlandsproffset Kyle Konwea berättar om fotbollslivet i Iran

Efter nästan sex år i Assyriska och med över 100 matcher i Superettan för Assyriska och Qviding, anslöt den 27 år gamle mittbacken Kyle Konwea till Iran och den persiska ligan i vintras. I hans nya klubb Siah Jamegan Khorasan har det gått lite upp och ner av olika anledningar och laget ligget nu på nedflyttningsplats, tre poäng från säker mark, med sex omgångar kvar i ligan – Persian Gulf Pro League. Utlandsproffsen fick i veckan en pratstund med den svenske mittbacken.

Sedan Kyle Konwea kom till Siah Jamegan Khorasan i december har han fått spela fem av nio matcher och när Utlandsproffsen får en pratstund med honom är det efter att han har blivit utsedd till matchens lirare mot ett av landets största klubbar Persepolis, som är med i toppstriden om ligaguldet. Matchen slutade dessvärre med förlust, 2-3.

-För egen del gick det bra. Blev matchens lirare, hyllad i iransk media och ett litet reportage gjordes om mig. Vi spelade mot ett av Asiens största lag så det var en grym erfarenhet. Tråkigt bara att det inte var fans på plats på grund av oroligheter matchen innan, de snittar annars 70 000 åskådare. Lagets prestation var av dominans, men alldeles för slarvigt när vi ger bort en vinst trots att vi leder med 2-1 och det är 20 minuter kvar, kommenterar Konwea matchen för Utlandsproffsen.

Persepolis vände alltså på matchen från underläge till vinst och tog viktiga poäng i sin toppstrid. Samtidigt tappade Siah Jamegan dyrbara poäng i bottenstriden och har nu tre poäng upp till säker mark i tabellen. Efter nästan fyra månader i klubben har 27-årige Konwea förstått sig på fotbollen i Iran och utvecklar för oss skillnaderna mellan fotbollen i Iran och Sverige.

-Största skillnaden är väl organisationen och det individuella spelet. I Sverige är man noggrann med sin spelidé och alla är taktiskt kunniga från anfall till målvakt. Det är också mycket teori och fokus på hur man ska fungera lagdelar emellan och som lag i helhet också. I Iran har man också många lag som är väldigt organiserade, men kanske inte taktisk kunniga där de brister lite. Men å andra sidan så är man mycket mer individuellt skickliga här och man har matchvinnare i varje lagdel nästan. Så jag säger att i Sverige har man ett mer organiserat spel och i Iran är organisationen bra men det individuella spelet är bättre, säger Konwea.

”Ambitionen är att fortsätta äventyret utomlands”

Kyle Konwea skrev i vintras på ett kontrakt med Siah Jamegan som går ut den sista maj i år. Vad som händer därefter är oklart, men klart är att 27-åringen gärna fortsätter sitt utlandsäventyr. För Utlandsproffsen förklarar han vad han har för mål för säsongen och framtiden.

-Handen på hjärtat så har jag inga mål med fotbollen. Just nu uppskattar jag bara att jag kan spela. Trots alla skador jag har haft så älskar jag det jag får göra, så mitt mål är att fortsätta spela bara, men klart att ambitionen är att forsätta äventyret utomlands, förklarar Konwea och berättar vidare om situationen i laget.

-Sen ligger vi där nere och kämpar, så det är ju bara att försöka hålla oss kvar, vilket vi har goda möjligheter till att göra. Det har varit ganska mycket intärna saker nu den senaste tiden som försenade löner, folk som fått sparken och ouppklarade konflikter. Men vi har fått ordning på allt det där nu så allt ska gå bra hoppas vi.

Har du själv haft några problem med försenade löner osv?

-Ja det är strul för det är en ekonomisk kris i landet. Klubben jag spelar för är tydligen rika med fastigheter som de har lite svårt att få loss. Men sånt här får man nästan räkna med när man kommer till såna här länder.

När vi frågar Konwea om hans egen vara eller ickevara i klubben efter att kontraktet har gått ut, blir svaret ganska kortfattat.

-Nej då blir det något nytt, säger han men öppnar inga dörrar för Sverige.

-Nej Sverige tror jag inte. Hade ett alternativ innan jag skrev på för Siah Jamegan som jag kanske hoppar på. Men det är för tidigt att säga nu.

Med fyra omgångar kvar av säsongen har alltså Siah Jamegan tre poäng upp till säker mark i tabellen. På fredagen möter man Foolad, som ligger fem poäng före Siah Jamegan i tabellen, och Utlandsproffsen önskar Kyle Konwea lycka till.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply