Dolah om fotbollen i Thailand: ”Fem gånger så många märkliga domslut”

Elias Dolah jämför svensk och thailändsk fotboll

Efter ett och ett halvt år i den thailändska andraligan, närmare bestämt Songkhla United, så träder mittbacken Elias Dolah fram i en intervju med Utlandsproffsen. 23-åringen jämför svensk och thailändsk fotboll och förklarar de enorma skillnader som finns.

Elias Dolah kom från FC Rosengård till thailändska Songkhla United i januari 2015. Detta efter två år i svenska division 1 södra där han hade representerat både Lunds BK och senare även FC Rosengård. Den 23 år gamle mittbacken, som inledde fotbollskarriären i skånska Dalby, har nu en och en halv säsong i bagaget i Thailand och säger att spelet i landet skiljer sig avsevärt jämfört med spelet i Sverige.

– Generellt är det stor skillnad mellan svensk och thailändsk fotboll. I Sverige är det mer struktur och organisation, och relativt fysikt, medan det i Thailand är mer individuella prestationer med tekniska nummer som dominerar matcherna. Med tanke på de höga temperaturerna, sällan under 30 grader, så svänger matcherna mycket mer med långa avbrott där det erbjuds vatten, säger Elias Dolah till Utlandsproffsen och fortsätter.

– Topplagen i den thailändska andraligan håller samma mått som lagen i division 1 i Sverige, dock med en tio gånger högre budget.

Det finns dock en del problem i den thailändska fotbollen också. Elias Dolah är missnöjd med domarkvaliteten och påpekar även att ekonomin missköts i en del klubbar.

– Antal märkliga domslut under en säsong här är lika många som under fem säsonger i Sverige. Det finns flera lag som missköter sin ekonomi. Det var ett nyreglerat lag som inte kom till seriestart på grund av dålig ekonomi, säger Dolah.

Siktar på att gå upp till högstaligan

Elias Dolah har än så länge spelar sex matcher denna säsongen. Han ådrog sig en knäskada i slutet av förra säsongen som tog lång tid att läka vilket gjorde att han missade de inledande matcherna av säsongen. Enligt Dolah stämmer inte riktigt spelet för laget som siktar på att komma tillbaka till Thai Premier League.

– Topp tre går upp, och vi har har kryssat många, lite för många för att vara i toppen. Detta trots spelövertag i många av de oavgjorda matcherna.

Songkhla United har spelat sju oavgjorda matcher efter 13 omgångar i serien. Laget ligger på en sjundeplats, men med halva säsongen kvar att spela och fem poäng upp till uppflyttningsplats så är ingenting avgjort.

bet365

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply