Totalfotboll-bloggen: Så slutar CL-kvartsfinalerna

Vid lunchtid på fredagen lottades de fyra kvartsfinalerna i säsongens Champions League. Nedan kommer jag dra mina tankar kring mötena samt spå de lag som går vidare till semifinalerna.

 

Totalfotboll-bloggen: Så slutar CL-kvartsfinalerna

Barcelona-Roma

Två gruppsegrare kommer att inleda sitt dubbelmöte med en drabbning på Camp Nou. Vi har ett Barcelona som såg till att skicka Chelsea ut ur turnering. Efter en oavgjord första match var det Leonel Messi som, i returmötet, blev tungan på vågen för Katalanerna. Med två mål – däribland sitt 100:e Champions League-mål – visade argentinaren att Barcelona blir att räkna med på riktigt(om nu någon tvivlade på det).

Roma kommer från ett tufft dubbelmöte med Sjachtar Donetsk där man avgjorde på hemmaplan tack vare Edin Dzekos och matchens enda mål. Rom-laget tog sig till slutspelet efter ett imponerande gruppspel. Man lottades tillsammans med bland annat Chelsea och Atletico Madrid, och var, av många, tippade att komma på en tredje plats och därmed missa Champions Leagues slutspelet. Men med starka insatser i samtliga möten med gruppens båda förhandsfavoriter, tog sig Roma, som gruppetta, välförtjänt vidare i turneringen.

Mötet Barcelona-Roma innehåller en spansk storfavorit. Romas chanser att gå vidare uppskattar jag till 15 procent. Barcelona har fått igång maskineriet på allvar, och framförallt; man har Messi.

Totalfotboll-bloggen: Så slutar CL-kvartsfinalerna

Sevilla-Bayern München

Åttondelsfinalernas stora, och egentligen enda, skräll var Sevillas avancemang i dubbelmötet mot Manchester United. Eller, såhär säger vi: På förhand var Manchester United absolut det lag som flest trodde på. Men efter den första matchen i Sevilla – där hemmalaget närmast dominerade och höll David De Gea ordentligt sysselsatt –  hade folkets odds blivit jämnare. 0-0 i Sevilla såg till att spanjorerna verkligen skulle ha en chans att klara utmaningen. Man visste att ett mål på Old Trafford skulle bli rejält kostsamt för United(då de skulle behöva göra två). Det eventuella scenariot blev också verkligheten. Genom två mål av Wissam Ben Yedder tog sig Vncenzo Montellas Sevilla sig vidare till nästa runda i turneringen.

Bayern München gjorde processen kort med Besiktas då man vann med hela 5-0 i den första matchen i Turkiet. Inte mer behöver sägas än att tyskarna är en av de tyngre utmanarna till Champions League-titeln. Man är även storfavoriter i mötet med Sevilla. Ett dubbelhet som Sevilla har en chans att skrälla i, men där chansen till det bedöms som väldigt liten.

Totalfotboll-bloggen: Så slutar CL-kvartsfinalerna

Förra säsongens Champions League final får vi se redan som en Champions League kvartsfinal. En match där Juventus hade för avsikt att pressa högt och intensivt för att vinna bollen högt och därefter kunna skada Real Madrid. I Cardiff, som var spelplats för finalen, misslyckades Massimiliano Allegris mannar att utföra dennes instruktioner till den grad det krävdes. Frågan är om Juventus kommer gå lika mycket för det nu som man gjorde då? Såklart är förutsättningarna vitt skilda då det är ett dubbelmöte.

Med ett Juventus som går oerhört starkt i Serie A, medan Real har det tyngre i La Liga, känns detta möte jämnare än det som spelades för snart ett år sedan. Detta beror mestadels på att Madrid inte ser lika starka ut som sist. Flera av lagets absolut främsta spelare har visat på dålig form under säsongen. Cristiano Ronaldo är inte den vi vant oss vid att se, Karim Benzema har varit helt under isen då det kommit till Champions Leagues skytteliga. De båda är spelare som behöver vara i gott slag för att Real Madrid ska kunna lägga Juventus på rygg över två matcher. Real Madrid har en större bredd, en större kvalité i sin trupp. Det vill dock till att den kvalitén visar sig när det väl gäller – annars kan Juventus komma att bli riktigt farliga.

Jag anser mötet vara oerhört jämnt, men Real Madrid hålls som favoriter. 60-40 i procent räknat.

Totalfotboll-bloggen: Så slutar CL-kvartsfinalerna

Det dubbelmöte som, enligt mig, blir svårast att tippa. Just därför att det är två lag från samma land och liga. Det är två lag som mött varandra under säsongen och där det blivit segrar åt två håll.

Manchester City får, med alla sina sina investerade miljarder, Pep Guardiola och en överlägsen Premier League-säsong, gå in som favorit till dubbelmötet. City har stundtals joggat hem en Premier League-titel, vilken man kan säkra inom bara ett par veckor. Guardiola har av den breda trupp han förfogar över, byggt en maskin som ej har gått att sätta stopp för. Förutom en gång. Mot just Liverpool. Jag minns matchen då lagen möttes på Anfield. Trots att den slutade City nästan åt ikapp ett stort försprång, så var det Liverpool som stod som värdiga vinnare när domaren blåste av matchen. Vi har vid det här laget lärt oss att spelare som Mohammed Salah, Sadio Mané och Roberto Firmino har kvalitéer som kan skaka vilket försvar som helst. City må ha en offensiv utöver det vanligs, men samtidigt ett försvar som absolut visat sig vara bräckligt.

Det kommer bli två fartfyllda matcher. Svängiga. Till slut tror jag att Manchester City kommer dra det längsta. Men enkelt blir det inte.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply