Totalfotboll-bloggen: Respekt!

Under den senaste tiden har ett av fotbollsvärldens stora diskussionsämnen varit Francesco Tottis vara eller icke vara i Roma nästa säsong. Klubben och Totti har gett olika uttalanden i media, få har varit tydliga. Man vet helt enkelt inte om ”Prinsen av Rom” kommer spela fotboll nästa säsong, inte ens han själv. För oss som följt härvan kring Totti känns hela situationen väldigt tragiskt. Jag menar, det är en av vår tids största ikoner, och Romas största ikon någonsin, som är inne på sista versen när det gäller sin aktiva karriär som fotbollsspelare och allt är kaos. Vi alla vet vad Francisco Totti betytt- och betyder för, inte bara Roma, utan hela Rom som stad. Han är symbolen för en hel stad. Därför har behandlingen av honom på sista tiden verkligen varit under all kritik. Romas tränare Luciano Spalletti och klubbens styre i stort har varit otroligt klumpiga i härvan kring Totti. Förståeligt är det att Spalletti vill spela bästa möjliga lag och att Totti då faller av, men då ska man vara tydliga med det också. Under den senaste tiden har det känts som att Spalletti(och till viss del klubben också) helt enkelt missunnat Totti möjligheten att avsluta sin karriär på ett värdigt sätt.

Jag kollade på Roma-Juventus som spelades på söndagskvällen. Utan att gå in för mycket på matchen så vann Roma den med 3-1. En tvåmålsledning man hade i drygt 20 minuter och som aldrig kändes riktigt hotad. Under Totti har endast gjort 15 framträdanden under säsongen. Under säsongen då Roma spelat sina matcher(hemma som borta) har de rivaliserande fansen(alltså andra lags supportrar) mer eller mindre bett om att få se 40-åring äntra planen. Folk vill såklart få en sista skymt av denne legendar då hans dagar som aktiv fotbollsspelare (snart) verkar vara räknade. I matchen mot Juventus gavs Totti fyra minuters speltid av Spalletti. På denna tid hann den något mulliga anfallaren inte röra bollen en enda gång. Då domaren Luca Banti sedermera blåste i pipan, och förkunnade Roma som segrare, firade alla spelarna i Roma med sina fans. Alla utom en. Kameramannen zoomade in en Francesco Totti som direkt gick av banan och ner till omklädningsrummet. Utan att tacka fansen, utan att hälsa på domare eller motspelare. Att se de bilderna gav en äcklig eftersmak av en annars härlig Roma-seger.

Situationen med Francesco Totti är inte helt olik den som rör Arsene Wengers senaste tid i Arsenal. Man kan säga att att London-klubbens supportrar(eller en del av dem) visat sitt missnöje över fransmannens tränargärning under en lång tid nu. Det är närmare femton- än tio år sedan Arsenal senast vann Premier League. Dock har Wenger gjort så oerhört mycket för Arsenal som klubb. Varje år har man lyckats att ta sig vidare till Champions League vilket är enormt stor bedrift som inte får underskattas. Dock var det längesedan man vann en ligatitel, och det har för varje år som gått, gjort att fansens förtroende sjunkit för Wenger. I många år har det pratats om att den franske tränaren borde kliva åt sidan. Helt klart är fallet att han skulle vara av intresse för klubben även om han avsäger sig rollen som manager. Scouting är ett av de områden som Wenger skulle kunna hjälpa klubben med.

Efter att Arsenal gjort sin sämsta säsong på mycket länge(bland annat hamnat efter Tottenham i tabellen) verkar bägaren ha runnit över för de flesta av Arsenals supportrar. Många vill se förändring, och självklart kan man vädra sitt missnöje. MEN, det är nu vi kommer till poängen. Så som en del av arsenals supportrar har agerat är under all kritik. Man har vid ett flertal tillfällen låtit hyra flygplan som man sedan sett till att flyga över vissa arenor som Arsenal spelat på. Efter flygplanen som susat över läktarna har det ”Wenger out!” med mera. Vissa supportrar har i något fall kontrat med ”Wenger in’-flygplan”, men till vilken nytta. Skadan är skedd sedan länge och man kan som utomstående konstatera att Wengers sista tid i klubben och minnet av honom inte skötts på ett snyggt sätt av (vissa av) fansen.

Jag valde att uttrycka mig kring fallen Arsene Wenger och Francesco Totti för att det känns som att de ligger mest i tiden. Det finns såklart andra fotbollspersonligheter som fallit offer för den resultatinriktade, pengastyrda, moderna fotbollen. Claudio Ranieris exit från Leicester City är ett fall utöver de jag redan nämnt. Fotbollen handlar så mycket om historia och vad man lämnar efter sig. Vi som lever i den här sporten måste se till att ta vara på det vi får. Vem vet när vi får se en spelare som Totti igen, eller en tränargärning som den Wenger stått för?

De som gjort något bra ska respekteras för just det. Inte falla offer för mindre snedsteg eller liknande.

Med denna text ville jag bara belysa något som de flesta säkert redan vet om. Men det är ändå viktigt att tänka på.

Respekt!

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply