Totalfotboll-bloggen: Min elva: Målvakt

Välkommen till min artikelserie, i vilken jag kommer presentera en elva av spelare(samt en tränare) som rotat sig lite extra djupt i mitt fotbollshjärta. Kriteriet är att spelarna ska vara aktiva av idag. Den formation jag väljer att mönstra min elva i är en 4-3-3-uppställning. 

 

Målvakt

Färgad av mina sympatier kan tyckas, men mitt val blir inte svårare att göra för det.Wojciech Szczęsny är min målvakt. Av många kallad ”en pajas mellan stolparna” – för mig är polacken en briljant bollstoppare som, i sina bästa stunder, håller en mycket hög klass.

27-årige Szczęsny kom fram genom Arsenals ungdomsled och tog klivet upp i A-laget 2009. Debuten för London-klubben kom mot West Bromwich Albion samma år, likaså den första landskampen för Polens herrlandslag.

Under sina nio år i klubben hann Szczęsny bli en profil bland Arsenal-supportrarna, och mitt hjärta trollband han direkt. Visst, polacken var inte felfri – och det såg de om några – men målvaktens stora passion och kärlek för klubben lös igenom och tog honom in i supportrarnas hjärtan.

När polacken kom fram sågs han som en stor talang. Arsenal har en rik tradition av målvaktshistoria, men åren innan Szczęsnys entre hade man haft det svårt på just målvaktspositionen. Därför var det extra synd att det aldrig riktigt tog fart för honom på Emirates Stadium – för det fanns det verkligen möjligheter till att göra.

Efter storvärvningen av Petr Cech lånades Szczęsny ut till Serie A och Roma. Även där visade han upp sig från sina båda sidor. Trots att ett magnifikt målvaktsspel blandades med tavlor, tror jag ändå att Romanisti tog sin dåvarande polske keeper till sig. Efter flytten till Juventus kan  dock Szczęsny inte räkna med någon större sympati från huvudstadslagets supportrar.

I Juventus fick 27-åringen se sig utsättas för tuffast möjliga konkurrens i Gianluigi Buffon. Szczęsny har endast fått agera vikarie, men vid de tillfällen som givits har han övertygat. Just nu ses Szczęsny som arvtagaren till legendaren Buffon. Visst, Gianluigi Donnarumma är nog förstavalet för Juventus-ledningen, men jag tror ändå inte att Polens landslagsmålvakt ses som ett mycket sämre alternativ.

Personligen tror jag fortfarande att Szczęsny kan komma att bli något stort. Han har kvalitéerna för att slå sig in som förstavalet i någon av Europas toppklubbar. Om det blir efter Buffons tid i Juventus, eller någon helt annanstans, återstår att se. Men, enligt mig, är Szczęsny en målvakt och person som förtjänar mer än vad hans karriär hittills givit honom. För mig hade han gärna fått komma tillbaka till Arsenal och där ta revansch på sig själv.

 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply