Totalfotboll-bloggen: Min elva: Högerback

Välkommen till min artikelserie, i vilken jag kommer presentera en elva av spelare(samt en tränare) som rotat sig lite extra djupt i mitt fotbollshjärta. Kriteriet är att spelarna ska vara aktiva av idag. Den formation jag väljer att mönstra min elva i är en 4-3-3-uppställning. 

Högerback, alltså. Detta var en position där jag fick tänka efter lite extra. Efter att ha funderat ett tag kom jag fram till att högerbackspositionen inte varit speciellt tilltalande för mig. Jag fann ändå spelaren jag så djupt inne i mitt medvetande letat efter: Darijo Srna. Högerbackspositionens vassaste högerfot, som vid flera tillfällen trollbundit mig genom briljanta frisparkar eller precisa framspelningar.

Det är synd att den genomsnittlige fotbollsåskådaren har en så pass avskalad relation till den kroatiske landslagsmannen. Shjactar Donetsk, som är Senas arbetsgivare, spelar i den Ukrainska ligan, vilken knappt tv-sänds utanför dess landgränser. De få tillfällen då vi fotbollskonsumenter får komma i kontakt med och skåda Srna är när denne, med sitt Shjactar Donetsk, deltar i Champions League(eller inom landslagsfotbollen).

Jag minns inte riktigt när jag först kom i kontakt med Srna. Dock har jag starka minnen kring insatser som han presterat. En frispark utmärker sig lite extra. Den kom i VM-slutspelet 2006 i Tyskland då Kroatien mötte Australien. Drygt 30 meter från mållinjen lyckades Srnas högerfot, med en skruvad vrist, dunka in bollen bakom den australiensiska målvakten(för er som ej sett målet är det ett måste).

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply