Totalfotboll-bloggen: Hur länge kommer Neymar vara intressant?

I somras lämnade han FC Barcelona för att kliva ur Lionel Messis skugga. Nu är Neymar i Paris Saint Germain för att ensam få njuta av solens strålar. Frågan är hur lång tid det tar innan Paris-solen går i moln och intresset för världsstjärnan slocknar.

220 miljoner euro. Drygt så mycket, plus en enorm lön, betalade PSG för att locka Neymar till Paris. Men pengarna är- och har beskrivits som högst sekundärt i brasilianarens målmedvetna flytt. Anledningen har hela tiden varit att bli världens bästa fotbollsspelare. Och för att lyckas med just detta krävs det att man står högst på tronen i en klubb som går starkt.

Neymars flytt var lika mycket för honom som den var för PSG. Klubben ägs av den unga, moderna nationen Qatar, vars intresse är att marknadsföra sig världen över genom olika ”projekt”. Fotbollen har blivit Qatars stora plattform att synas på. Man har till exempel, genom den skandalomsusande tilldelningen som värdland för fotbolls-VM 2022, tagit stora steg i den riktning man vill vandra. Att värva Neymar till PSG var ett annat steg. Troligtvis kommer man använda Neymar som affisch-namn i marknadsföringsprocessen inför VM 2022 och att, den nu 25-årige brasilianaren, fortsätter att närma sig tronen som världens bästa fotbollsspelare kommer vara vitalt för intresset.

Neymar Jr är en produkt. Tröjor med hans namn på såldes slut på rekordtid efter hans flytt till Paris. Neymar är bevisligen en av världens mest kända och omtyckta fotbollsspelare. Det vet alla. Det visste Qatar och Paris Saint Germain när affären genomfördes.

Totalfotboll-bloggen- Hur länge kommer Neymar vara intressant?

Min fråga är den: Hur länge kommer intresset för Neymar att hålla i sig?

Med dagens globaliserade fotboll, styrd av internet och pengar, och där allt förändras så snabbt, är det lätt att bli morgondagens nyhet. En spelare som ena dagen hyllas efter ett mål kan, bara någon vecka senare, totalsågas på grund av en mindre lyckad insats. Fotbollens aktörer(klubbledningar med mera) och åskådare har korta minnen och glömmer snabbt.

Neymars tid i den franska huvudstadsklubben inleddes på ett strålande sätt. Mål i debuten och flera därtill i efterföljande matcher. Succé i Champions League och en nybildad supertrio tillsammmans med Edinson Cavani och Kylian Mbappé. Allt såg perfekt ut i det projekt som nu fått sin nya poster-boy.

Under den senaste tiden har det dock börjat blåsa en aning runt Neymar. Det spreds bilder om hur han försökte stjäla straffar från Cavani och i världspressen skrevs det om hur just Cavani, som klubbens uttalade ordinarie straffläggare, erbjudits miljoner för att avsäga sig sin position till Neymar. Denna negativa trend nådde sin höjd då det var dags för PSG att möta Marseille. I ”Le Classique”. I matchens slutskede stod det 2-1 till hemmalaget Marseille. PSG jagade desperat kvittering. På mittplan kom Neymar drivandes med bollen då han plötsligt fälls bakifrån av hemmalagets Lucas Ocampos. Ett väldigt medvetet, taktiskt tilltag av den argentinske mittfältaren. Neymar, som redan hade ett gult kort sedan tidigare, svarade med att, med ett uppblåst bröst, springa in i Ocampos, varpå denne dramatiskt och på ett helt orealistisk vis föll till marken.  Domaren tog beslutet att ge Neymar ett andra gult kort.

Totalfotboll-bloggen- Hur länge kommer Neymar vara intressant?

Utvisningen ledde till att Neymar inte kunde medverka i den efterföljande hemmamatchen mot Nice. Där dominerade istället Cavani. Neymars främste bataljon om tronen i PSG. Efter att uruguayaren gjort mål valde bildproducenten att zooma in en märkbart irriterad brasilianare sittandes på läktaren.

Jag är är mycket väl medveten om att säsongen precis har börjat och att Neymars tid i klubben varit extremt kort än så länge, Men jag har ändå funderat över det länge: Hur många små felsteg kommer Neymar kunna ta innan intresset för honom på något vis svalnar? Hur länge kommer gemene man orka hålla sitt intresse uppe för honom mellan Champions League-spelet?(få följer konternuerligt på den franska ligan) jag är medveten om att mitt resonnemang har vissa brister. Det går absolut att argumentera för att ”alla blir utvisade” och ”det sker ofta att världsstjärnor tampas om tronen i sina respektive klubbar”. Att ”den senaste tidens händelser endast är små bagateller i det stora hela”. Men med den investering som Neymar är, med de pengar och förväntningar som investerats i honom, så kommer det bli intressant att se hur många ”små felsteg” som kommer kunna tillåtas ske på vägen.

Resan har bara börjat för Neymar. Frågan är bara hur länge fotbollsvärlden kommer följa med på vandringen innan intresset sviktar?

SE ÄVEN: Så mycket tjänar Neymar i PSG

SE ÄVEN: Åtta saker du kan köpa med Neymars transfersumma

Totalfotboll-bloggen- Hur länge kommer Neymar vara intressant?

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply