Totalfotboll-bloggen: Från glödhet till kylslagen

Han var managern som tog Everton till nya höjder inom den engelska fotbollen. Han kallades ”The chosen one” i skenet efter  Sir Alex Ferguson. Nu harvar David Moyes i Premier Leagues bottenskikt med ett krisande West Ham. Frågan är hur länge den skotske tränaren får se sig basa över huvudstadsklubben. Det känns som det endast rör sig om tid innan Moyes får se ytterligare ett tränarjobb glida honom ur händerna. 

Efter 0-3 mot Burnley i senaste ligamatchen är West Ham en klubb i kris. Fans stormade planen vid ett flertal tillfällen och på läktarna riktade in hotfull massa sitt missnöje mot ägaren David Sullivan. Konfrontationer mellan ägarna David Gold och Sullivan och fansen har även skett utanför London Stadium. Trots att många inte anser krisen vara så stor som fansen påstår, är det just de, fansen, som fått nog. Frågan är när de inser de båda ägarna oåtkomliga och istället börjar rikta sitt riktiga hat mot tränarbänken och Moyes.

I och med flytten från Boleyn Ground skulle West Ham United bli en klubb att räkna med i Premier League. Nya hemmet, London Stadium, skulle inte bara vara vägvisare för en nystart av klubben – nej, superarenan var tänkt att boosta West Hams ekonomiska resurser ytterligare och öka det kommersiella intresset. På kort sikt har arena-bytet snarare varit till nackdel för klubben. Känslan av hemfrid har inte infunnit sig än. Visst, det brukar ta ett tag innan en klubb landat i sitt nya hem – men i West Hams fall tycks det inte ske inom en närmare framtid.

”Hans tränargärning pekar nedåt”

Så, resultaten på plan har varit usla. Mycket kan skyllas på en spelartrupp som verkligen stuckit det kollektiva huvudet under sanden. Värvningar som Joe Hart och Javier ”Chicharito” Hernandez har underpresterat totalt, samtidigt som ingen annan tagit ansvar. Men huvudansvaret ligger och kommer alltid att ligga på managern. Det är han som basar över truppen och som har till uppgift att motivera den startelva(samt bänk) som han väljer att ta ut. Uteblivna resultat kommer alltid att falla tillbaka på honom.

Då situationen i West Ham är som den är, och man har Moyes tidigare uppdrag i minnet, är det en tydligt att hans tränargärning pekar nedåt. Men varför blev det då så här? Hur kunde det bli så här?

Moyes tränarkarriär inleddes i Preston North End. Efter att ha varit aktiv spelare i klubbens seniorlag, valde Moyes att ta sig ann rollen som huvudtränare. Sejouren i klubben, som vid tillfället då Moyes lämnade låg i den engelska tredjedivisionen, blev fyra säsonger lång. Jobbet i Preston i all ära, men det var i Everton som den stora fotobllspubliken fick upp ögonen för den skotske tränaren. Under sin tid i på Merseyside lyckades han med att dels etablera  klubben på en högre nivå, och dels med att ta fram en hel del bra spelare. Wayne Rooney och Marouane Fellaini är exempel på spelare som skolats under Moyes.

Efter Everton kom Manchester United. Den stora elefanten, med Sir Alex Ferguson i spetsen, hade pekat ut Moyes som ”arvtagaren”. ”The chosen one”.

Det går kort och gått att säga att kostymen Manchester United var för stor för Moyes. Han var inte kvalificerad för utmaningen det innebar att ta över efter Ferguson. Men inte gjorde han det lätt för sig, den gode Moyes. Trots avrådan från just Ferguson valde Moyes att byta ut United-legendarens tränarstab mot en helt ny, egenkomponerad. Alltså, människor med lång erfarenhet inom klubben, som helt klart hade varit till Moyes fördel att ha kvar – dessa valde den nytillträdde Moyes att avskeda. Ett beslut, som många menar, stod honom enormt dyrt.

SE ÄVEN: Så mycket tjänar Manchester Uniteds stjärnor

”Fick gå hem med svansen mellan benen”

Endast en säsong blev det i United innan Moyes gavs den berömda kängan. Därefter bar det av till Spanien och Real Sociedad. Ett destination som ansågs mycket märklig då den spanska fotbollskulturen stod sig helt främmande för den skottsken tränaren. Tiden i Spanien blev bara ettårig och Moyes fick vända hem med svansen mellan benen.

Skottens tränarfilosofi har alltid präglats av ett kompakt försvarsspel och ett kontringsinriktat anfallsspel. I samtliga(engelska) lag han tränat har Moyes föredragit att använda sig av en target-spelande anfallare, samt en djupledsgående. Ytterbackarna har varit offensiva och löpstarka.

Sedan flytten från Goodison Park har Moyes fått utstå en hel del kritik. Manchester United, Real Sociedad och Sunderland har varit klubbar där skotten misslyckats. I samtliga klubbar han tränat har Moyes inte lyckats nå en vinstprocent på över 50 procent. Eller jo, i Manchester United lyckades han precis pressa sig över gränsen. Men med en klubb av Uniteds dignitet får inte 50 procent anses som godkänt. Och det var det heller ingen som tyckte. Med det sagt ska inte ens hans gärning i Everton ses som ett positivt kapitel i den bok som är skottens tränarkarriär.

Nu i West Ham ser även det ut att bli ett jobb som rinner Moyes ur händerna. Med resultaten som varit och hur klubbens framtida målsättningar ser ut, är jag 99 procent säker på att West Ham gjort ett skifte på tränarposten när kommande säsong inleds – om inte tidigare.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply