Totalfotboll-bloggen: Därför vinner Real Madrid Champions League 2017

Den 3:e juni kommer årets Champions League-final äga rum på Millenium Stadium i Cardiff, Wales. Efter alla kval-, gruppspels- samt slutspelsmatcher kokas allt ner till just denna match. Aktörerna är Juventus och Real Madrid och de går in till drabbning med liknande ingångsvärden. Dock finns det en hel del som talar för de sistnämnda, spanjorerna ska stå som segrare när domaren blåser i pipan, matchen är över och säsongen ska summeras.

Juventus och Real Madrid har många likheter som klubbar, som lag. De är båda vana vid att dominera matcher i sina respektive ligor, vilka de båda(med största säkerhet tar Real La Liga) vinner denna säsong. Man har varsin tränare som kommit in i just den rollen väl. Det går absolut att argumentera för att Massimiliano Allegri har större erfarenhet som tränare än Zinedine Zidane, men som vi alla vet, är det mesta inom fotbollsvärlden av typen ”färskvara”, och så även tränaryrket. Trots sin ringa tid som aktiv tränare har Zidane visat prov på stor kunskap och taktiskt kunnande och har på sistone fått ett större anseende kring sin roll.

MEN jag vill poängtera, med all respekt för Zidanes gärning, att det i främsta hand inte är han som kommer föra Real Madrid till vinst i Champions League-finalen. Det kommer hans spelare att göra.

Jämför vi Juventus- respektive Real Madrids trupper med varandra så finns det en del punkter som gör att det väger över i fördel till den trupp som Zidane förfogar över.

Real Madrids trupp är, enligt mig, mer sammansvetsad än Juventus. Samtliga lagdelar(målvakt/försvar, mittfält, anfall) har flera säsonger ihop och det finns en naturlig trygghet i hela laget. Bänken är starkare. Är Karim Benzema trött kliver Alvaro Morata in och gör jobbet. Är Pepe skadad finns det både Raphael Varje och Nacho Fernandez att tillgå. Inför säsongen värvade man in Mateo Kovacic från Inter. Kroaten hade tidigare varit Milano-klubbens bästa spelare, men fick finna sig i att se sin plats på bänken i Real. När mittfältaren Kovacic väl fått spela har han gjort det med övertygande prestationer. Förutom honom sitter bland annat Isco och James Rodriguez där.

Juventus har också en väldigt stark trupp. Den bästa i Italien helt klart. Försvarsspelarna kan varandra utan och innan, och om det är någon som har rutin så är det Buffon & Co. Dock har man fått ersätta spelare på en rad viktiga positioner. Detta har man gjort på ett utomordentligt bra sätt(Juventus sätt att värva spelare förtjänar bara det en text). Men om vi i dagsläget jämför trupperna så är det helt klart Real Madrid som går ligger i förarsätet.

I finalmatchen i Cardiff kommer världens bästa defensiv i Juventus ställas mot världens bästa offensiv, den Real Madrid förfogar över. Spelare som Cristiano Ronaldo, Karim Benzema och Luka Modric kommer bryta ner Juventus försvar med sitt rörliga, snabba, oförutsägbara anfallsspel. Missförstå mig inte. Juventus har också de några av världens bästa offensiva spelare i Paolo Dybala och Gonzalo Higuain, men de kommer inte ha en lika stor roll i matchen som Reals stjärnor.

Finalen i Cardiff är en extrem kraftmätning att se framemot. Matchen kommer sluta med seger för det spanska huvudstadslaget. Hur man kommer vinna vet jag inte. Jag har inte heller någon aning om ett eventuellt slutresultat. Men jag vet att Real Madrid till slut kommer att stå som segrare av Champions League 2017 och därmed bli det första laget som vinner turneringen två år i följd.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply