Blogg: Totalfotboll-bloggen: Mina tankar om ”Monchis” start i Roma

bet365

Han är, av många, kallad världens främste när det kommer till sportcheferiet. Ramon Rodriguez Verdejo, eller ”Monchi” som han är mest känd som, har under mer än ett decennium sett till att göra underverk Sevillas ekonomi och ungdomsutveckling. Detta med väldigt små medel. Spanjoren Monchi har givit uttrycket ”att trolla med knäna” ett ansikte.

Rollen som sportchef har blivit mer och mer respekterad inom världsfotbollen. Unga lovande spelare blir allt svårare att hitta i och med att klubbarnas scouting-system förbättras. Det gäller att ha en bra sportchef. Inte minst för de klubbar som inte har ekonomin att kunna tampas med de allra största. För dessa klubbar gäller det att först hitta guldkornen(i form av unga lovande spelare), till en relativt billig peng, och sedan sälja vidare dem för betydligt mer. Att använda sigg av denna metodik är inget som är unikt för ”Monchi” eller för Sevilla. Det som gjort ”Monchi! unik är att han är en av de främsta på sin post. Få har funnit, förädlat och sålt vidare så många bra spelare som spanjoren. Hans vidareförsäljningar av spelare som blommat ut kan ställas på en lång rad. Det handlar exempelvis om Dani Alves, Sergio Ramos, Jesus Navas och Diego Capel. Dessa är samtliga världsspelare som Monchi, med hjälp av sitt scouting-nätverk på cirka 700(!) personer, lyckats göra vinst på i och med försäljning. Totalt blev det en vinstmarginal på drygt 200 miljoner euro i Sevillas tjänst. Pengar som gjort att klubben lyckats etablera sig i toppen av La Liga under en lång period. Även ute i Europa har man gått mycket bra i och med sina tre raka Europa League-vinster 2013, 2014 och 2015.

Under de senaste åren har ”Monchis” arbete uppmärksammats och hyllats världen över. I princip alla klubbar var sugna på att värva demonen inom sportcheferi. i början av 2017 blev det klart att spanjoren skulle ta flyttlasset till Rom och AS Roma. Där huserar han just nu och är i allra högsta grad aktiv i och med att övergångsfönstret är öppet.

Roma hamnade på en stark 2:a-plats i förra säsongens Serie A och klubben vill ta nästa steg. Genom värvningen av ”Monchi” har man absolut möjligheten att göra det. Men olikt Sevilla har inte Roma ambitionen att primärt vara en säljande klubb. Man vill bygga en stark trupp med spelare av världsklass. Spelare som kostar dyra pengar. Så har inte ”Monchi” jobbat tidigare, men jag tror att det inte ska vara något problem.

Roma har varit aktiva under övergångsfönstrets början. Man har sålt en av förra säsongens bästa spelare  Mohamed Salah, för drygt 35 miljoner pund och bland annat plockat in Hector Moreno, Rick Karsdorp och Lorenzo Pellegrini. ”Monchi” har hittills sålt dyrt och köpt(relativt) billigt. En strategi som kan fungera i det långa loppet, men som inte vinner ligatitlar. Man måste ersätta Salah. Domenico Berardi har ryktats in från Sassuolo och hade varit en fullgod ersättare på sikt.

Under sin första tid i Roma har Monchi givit ett stabilt intryck. Som Romanista bör man känna sig trygg över att lämna en ”mercato” i hans händer. Jag tror helt och hållet på att han kommer att finna en ersättare till Salah, att han kommer stärka upp mittfältet ytterligare, samt finna en målvakt att ersätta Wojciech Szczesny med. Romas ledning, med James Pallotta i spetsen, kommer ge ”Monchi” de ekonomiska resurser som krävs för att klubben ska kunna ta nästa steg. För den spanska sportchefen kommer situationen att jobba med en tjock plånbok vara ny, men jag tror absolut att prestationen och slutresultatet kommer vara den samma som tidigare: Imponerande, smart och framgångsrik.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply