Allsvenskans dyraste övergångar någonsin 2020

2. Högsta transfersumma Allsvenskan: Zlatan Ibrahimovic, 2001, Malmö FF till Ajax, 82,5 miljoner kronor

Allsvenskans dyraste övergångar någonsin tom 2017

När det gäller Allsvenskans dyraste övergångar så stod försäljning av Zlatan länge i topp i vår lista med dyraste allsvenska övergångar. Zlatan Ibrahimović, född 3 oktober 1981 i Rosengård i Malmö, är en svensk fotbollsspelare som av många anses vara Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna. Zlatan är Allsvenskans näst dyraste försäljning någonsin.

Ibrahimović har spelat för ett flertal klubbar i olika länder och sedan sommaren 2016 spelar han för den engelska klubben Manchester United. Sedan 2001 är Zlatan en del av det svenska fotbollslandslaget där han är den meste målgöraren genom tiderna.

Malmö FF till Ajax: I juli 2001 blev Zlatan proffs i det nederländska laget Ajax. Malmö FF fick 82,5-85 miljoner kronor för honom, den då högsta summan för en skandinavisk spelare och fortfarande näst högsta summa för en allsvensk spelare.

Ajax till Juventus: I augusti 2004 köpte Juventus Zlatan för 19 miljoner euro.

Juventus till Inter: I augusti 2006 köpte Inter Zlatan för 24,8 miljoner euro.

Inter till Barcelona: I juli 2009 köpte Barcelona Zlatan för 46 miljoner euro och släppte Samuel Eto’o (värderad till 20 miljoner euro). Zlatans utköpsklausul sattes till 250 miljoner euro. Zlatans övergång från Inter till Barcelona blev den fjärde dyraste hittills genom alla tider (69 miljoner euro) och var Barcelonas dittills dyraste spelarköp.

Barcelona till AC Milan: I augusti 2010 skrev Ibrahimović på för AC Milan som enligt kontraktet lånades Ibrahimović ut av Barcelona till Milan under säsongen 2010/11, med möjlighet till köp på 24 miljoner euro i slutet på säsongen.

AC Milan till PSG: I juli 2012 genomgick Zlatan den obligatoriska läkarundersökningen och presenterades som ett nyförvärv av Paris Saint-Germain vid en presskonferens.

PSG till Manchester United: I juni 2016 lämnade han även Paris Saint-Germain och skrev på som bosman för Manchester United. Sommaren 2018 meddelade Zlatan Ibrahimovic att han lämnar landslaget.

Manchester United till LA Galaxy: I mars 2018 lämnade han även Manchester United och skrev på för LA Galaxy.

LA Galaxy till Milan: skrev Zlatan skrev på för AC Milan i slutet av december 2019. Inget transferbelopp utgick.

OBS! Siffrorna är inte officiella. Det rör sig om svenska och utländska medieuppgifter.

Se även: Allsvenskans snabbaste mål
Se även: Allsvenskans bästa spelare

1. Högsta transfersumma Allsvenskan: Alexander Isak, 2016, AIK till Borussia Dortmund, 90 miljoner kronor

Allsvenskans dyraste övergångar någonsin tom 2017

Alexander Isak, född den 21 september 1999 i Solna, Stockholm, är blott 17 år gammal, men när han i januari 2017 valde att skriva på för Borussia Dortmund blev han Allsvenskans dyraste övergång någonsin, och slog därmed Zlatan Ibrahimovic som var tidigare rekordhållare.

Isak började spela fotboll för AIK när han var sex år gammal, och fick göra sin debut i a-laget under den Allsvenska säsongen 2016, då han var 16 år gammal, och höjde därmed sin lön i AIK, och lyckades under säsongens gång göra 10 mål på 24 allsvenska matcher, bland annat gjorde han två mål i Stockholmsderbyt mot Djurgården, på sin 17-årsdag.

Detta fick många toppklubbar att vända blickarna mot den svenske toppanfallaren, och länge talades det om att stjärntalangen skulle gå till Real Madrid, och affären verkade så gott som klar, innan rapporter om ett tyskt intresse kom fram. Även La Liga-rivalerna Barcelona var mycket intresserade, likaså Paris Saint-Germain, men tillslut blev det i Bundesliga som talangen landade.

Isak har även fått göra sin debut för det svenska a-landslaget under två vänskapsmatcher mot Elfenbenskusten och Slovakien. Mot Slovakien var han med och bidrog med ett mål, och säkrade därmed sin plats som Sveriges yngste målgörare genom tiderna.

Nu kan Alexander Isak även kora sig till Sveriges dyraste fotbollsspelare.

Läs mer om de dyraste övergångarna inom Allsvenskan

Sidor: 1 2 3 4 5

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply